Baggrund
Læsetid: 2 min.

Skuespillerinden, fotomodellen og en mulig løgn om bloddiamanter

Naomi Campbell sagde selv, at de meget omtalte diamanter var en gave fra den tidligere liberianske diktator, Charles Taylor. Det fortæller skuespillerinden, Mia Farrow, som dermed modsiger Campbells udlægning af sagen
Naomi Campbell sagde selv, at de meget omtalte diamanter var en gave fra den tidligere liberianske diktator, Charles Taylor. Det fortæller skuespillerinden, Mia Farrow, som dermed modsiger Campbells udlægning af sagen
Udland
10. august 2010

HAAG - Naomi Campbell fortalte selv gæsterne ved et velgørenhedsarrangement i Nelson Mandelas hjem i Sydafrika i 1997, at hun havde modtaget diamanter fra den tidligere liberianske præsident, Charles Taylor.

Det sagde skuespillerinden Mia Farrow i går under sit vidneudsagn ved retten i Haag, hvor anklagerne forsøger at få Charles Taylor dømt for at have modtaget diamanter fra oprørere i Sierra Leone og siden, under en rejse i Sydafrika 1997, at have brugt diamanterne som betaling for våben, hvorfor linket mellem diamanterne og Charles Taylor er centralt.

Modsagt

Med sine udtalelser modsagde Mia Farrow dele af det vidneudsagn, som supermodellen Naomi Campbell kom med i sidste uge. Her påstod Campbell, at hun ikke anede, hvem der havde sendt hende diamanterne, før hun næste morgen spiste morgenmad med blandt andre Mia Farrow. Ifølge Campbell havde Farrow sagt, at stenene måtte være fra Taylor, fordi 'ingen andre ville have gjort det'.

Men det passer ikke, sagde Mia Farrow i går: »Bestemt ikke. Naomi Campbell sagde, at de kom fra Charles Taylor.« Hun husker, at Naomi Campbell sluttede sig til morgenbordet og fortalte historien:

»Hun sagde, at hun var blevet vækket af nogle mænd, som havde sagt, at de kom fra Charles Taylor og havde givet hende en stor diamant. Og hun sagde, at hun ville give diamanterne til Nelson Mandelas Børnefond.«

Kendte ikke til Taylor

Adspurgt om, hvis forslag det var, at den mystiske donor var Taylor, som dengang var nyvalgt præsident for Liberia, sagde Farrow: »Kun hendes (Campbell, red.). Jeg vidste ingenting om det.« Campbell var desuden »temmelig begejstret« for gaven, tilføjede hun.

Under sit vidneudsagn i torsdags, sagde den 40-årige model, at det havde været Farrow, der havde fortalt hende, at Taylor stod bag gaven. Men det afviste Farrow altså - hun vidste ikke ret meget om Taylor dengang, understregede hun:

»Jeg vidste ikke noget om nogen forbindelse mellem ham og diamanter eller noget lignende på det tidspunkt,« sagde hun.

Taylors forsvarer argumenterede for, at Farrows udsagn var baseret på en rekonstruktion af noget, hun havde hørt for 13 år siden. Meget er sket siden, sagde forsvareren, som blandt andet nævnte Farrows brors selvmord og hendes datters dødsfald.

Farrow insisterede på, at hun huskede rigtigt: Campbells historie havde været et »uforglemmeligt øjeblik,« sagde hun.

Under krydsforhør blev Farrow spurgt, hvorfor hun havde henvist til »én stor« diamant i stedet for flere, som alle andre havde gjort.

»Jeg kan kun bidrage med meget lidt til dette. Og det er, hvad Naomi Campbell sagde,« sagde hun og påpegede, at hun ikke selv havde set diamanterne.

Bange

65-årige Farrow var ved retsmødet klædt i et sort jakkesæt, og hun svarede med dæmpet stemme på spørgsmålene fra anklageren, der forsøger at indsamle tilstrækkeligt med beviser imod Charles Taylor.

Den 62-årige tidligere præsident nægter sig skyldig i sagen - ligesom han også nægter sig skyldig i alle 11 anklager om krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden i forbindelse med den ti år lange borgerkrig i Sierra Leone.

Naomi Campbell har tidligere udtalt, at hun helst var fri for at vidne i retten, fordi hun frygter for sin families sikkerhed:

»Manden har angiveligt myrdet tusinder, derfor er jeg bange,« sagde hun torsdag.

Guardian News & Media Oversat af Kristian Villesen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Muldtofte

"den tidligere liberianske diktator, Charles Taylor."
...
"Taylor, som dengang var nyvalgt præsident for Libyen"

Ja, ok, er man liberiansk er man altså fra Liberia, ikke Libyen. Men det er i øvrigt nok ikke særligt fedt at være journalist nogen af stederne. JMu

Vedrørende afrikanske lande

Tak for opmærksomheden, fejlen er rettet: Taylor er naturligvis fra Liberia.

Debatvært
Espen Fyhrie