Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britisk liberal minister angriber det kapitalistiske system

Koalitionsregeringens erhvervsminister, Vince Cable, beskyldes for anti-business-tale efter at have kritiseret kapitalismen for at 'dræbe konkurrence'
Koalitionsregeringens erhvervsminister, Vince Cable, beskyldes for anti-business-tale efter at have kritiseret kapitalismen for at 'dræbe konkurrence'
Udland
23. september 2010

LIVERPOOL - Den britiske koalitionsregerings mest åbenmundede politiker, erhvervsminister Vince Cable, angreb i går i sin tale på Liberaldemokraternes årsmøde det kapitalistiske system, som han kaldte for »inficeret« og beskyldte for at »dræbe konkurrence«. Han forsikrede bekymrede partifæller om, at »regeringens ikke har en laissez-faire dagsorden« over for »den sektor, der var skyld i krisen«.

»Markederne er ofte irrationelle og manipulerende, så jeg retter et skarpt lys på virksomhedernes skumle opførsel,« sagde Vince Cable og uddybede. »Hvorfor skal gode virksomheder ødelægges af kortsigtede investorer, der er på udkig efter et spekulativt drab, mens deres medskyldige i finansbyen scorer fede honorarer? Hvorfor glemmer direktørerne deres bredere pligter, når en fed check bliver viftet foran dem? Kapitalismen tager ingen fanger og dræber konkurrence, når den kan.«

De hårde ord endte allerede inden, talen blev leveret, på forsiden af de britiske aviser og blev kritiseret af generaldirektøren for Industrirådet i Storbritannien (CBI), Richard Lambert, der sagde, at det »vil blive interessant at høre hans ideer for et alternativ«.

Forsvar for nedskæringer

Cable forsvarede sig på et af konferencens debatmøder med, at hans tale var blevet »misfortolket som et udbrud af marxisme«. Alligevel holdt han fast i retorikken, da han på konferencens sidste dag - og til stor begejstring for de delegerede - leverede talen. På et tidligere debatmøde arrangeret af bladet New Statesman sagde Cable, at regeringen holder »forskellige muligheder åbne« alt efter »hvordan bankerne opfører sig«.

»Der vil være pisk og gulerod. I forhold til beskatning vil der være pisk, hvis bankerne fortsætter med at uddele kæmpebonusser, mens små virksomheder lider under ikke at kunne låne,« sagde han i en advarsel til bankverdenen om, at de liberale foretrækker at gøre Labour-regeringens engangsbeskatning på 50 procent af bonusserne permanent.

Engangsskatten gav finansministeriet tre mia. pund i kassen - 2,45 mia. pund mere end beregnet.

De konservative koalitionspartnere menes imidlertid at foretrække en mere generel beskatning af bankerne, snarere end beskatning af individer. Men uanset om det bliver den ene eller den anden model, meddelte Cable i går, at han ikke vil »lade sig afpresse af konstante trusler om« at bankerne vil flygte fra Storbritannien.

»Jeg er ikke bange for at lade Storbritannien gå alene på det område,« sagde han.

Vince Cables kritiske bemærkninger i går har potentialet til at skabe splid internt i koalitionen, men den økonomuddannede erhvervsminister fulgte sin kritik op med et lige så massivt forsvar for nedskæringerne af de offentlige budgetter på mellem 25 og 40 procent, der ellers af mange liberale anses for at være et konservativt ideologisk projekt for at skabe en mindre stat. Cable - og partiet som sådan - gik ellers til valg på at nedskæringerne skulle strækkes ud over længere tid og ikke indledes i år af frygt for, at økonomien skulle gå i minus igen. Så hvorfor ændre mening?

»Det blev klart omkring valget, at der var ved at opstå en panik, som landet risikerede at blive offer for, og det var i den kontekst, at jeg lod mig overtale til, at det var nødvendigt at sende et signal,« forklarede han og påpegede, at han som en af de eneste - og langt før valget - havde talt om nødvendigheden af at håndtere underskuddet, så situationen ikke løb løbsk.

»Hvis man lader tingene løbe løbsk, vil konsekvenserne i sandhed være forfærdelige. Og ja, Gordon Brown lod det løbe løbsk,« sagde han.

Cable har tidligere fået øgenavnet Profeten Elijah for hans evne til at forudsige økonomiske udviklinger før og under krisen. Dengang havde han hårde ord om både Labour-regeringen og den konservative George Osbornes økonomiske politik. Selv om Cable i forrige uge blev modsagt af den konservative indenrigsminister, Theresa May, da han udtalte at koalitionens »låg på integrationen fra ikke-EU-lande« skadede forretningslivet, holder han fast i, at forholdet til de konservative kolleger er godt og konstruktivt.

»Vi går ikke til frokost eller spiller golf sammen,« sagde han om Osborne. »Men det er et meget business-agtigt forhold, et praktisk samarbejde som fungerer godt. Det er ikke som Blair og Brown, der hadede hinanden,« sagde han til latter fra partimedlemmerne.

Cable er da heller ikke nervøs for følgerne af hans seneste bemærkninger: »Det er lykkes mig at gøre bank-bosserne rasende, opnået en fatwa fra fagforeningernes revolutionsgarde, skræmme The Daily Telegraph (konservativ avis, red.) og chokere meget rige mennesker. Så noget af det, jeg gør, må være rigtigt,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Det er lidt morsomt, når udprægede liberalister, som det ind imellem sker, opdager, at Marx fremdeles er højaktuel!

Lige meget, hvordan man vender og drejer det, må den yderste konsekvens af kapitalismen (om man går ind for den eller ej) være, at man forsøger at udkonkurrere sine konkurrenter.
Det behøver man ikke være marxist (hvilket jeg ikke er!) for at forstå.

Erfaringerne har vist, at kapitalisme og fri markedsøkonomi er langt mere værdi- og
velfærdsskabende end marxistisk /kommunistisk kommandoøkonomi.

Man skal bare huske på, at det er nødvendigt med nogle effektive kartel-og monopolmyndigheder, der hurtigt og effektivt kan fjerne alle tendenser til "ukrudt og skadedyr" - ellers kan det gå hen og udvikle sig til et monopolagtigt konkurrencefrit område.

Vince Cable har husket sin sunde fornuft.

Selvfølgelig er det liberale slutprodukt monopol-kartel-partiet. Det er al markeds-konkurrences mål, og kommunisme skyder bare genvej ved at instituere målet ved lov. I håb om derved at annullere den sociale udstødningsentropi.
Ja, at nogen som helst kan se noget attraktivt i et system der kun i sin teori har een vinder - ud af 6 milliarder kandidater globalt, - det kan undre livslangt.

Men begejstrede liberale regeringer opdager det som regel først når de konfronteres med firmaer, som regel i finans-sektoren, som takket være den førte politik har opnået styrke nok til at 'afpresse' den politiske magt.

Liberal Alliance er vist iøvrigt allerede nået dertil, men håbet er stadig lysegrønt og deres verden lille.

Henrik Sarpsborg

Dette handler ikke om Marxisme vs. kapitalisme, det handler om at få en velfungerende kapitalisme.. lad være med at fordreje en konstruktiv debat med sådan noget ævl!

Problemet er at neoliberalisterne subsidierer markederne indirekte, og derved skaber kunstige bobler fyldt med det rene ingenting! Det er rén ideologi, fordi ingen af disse tiltag har nogen erfaring, viden eller dokumentation i ryggen. Tværtimod bringer man nation, lov og ret i fare fordi man udhuler og dræner statens ressourcer. En svag stat er et enormt problem når markederne, sammenhængskraften i samfundet og de kulturbærende byggestene skal sikres, herunder demokratiet.

Vince Cable har fuldstændigt ret, og hatten af for at han tør åbne Pandoras æske! Det er et lille lysglimt i en kulsort tid, når en fremtrædende politiker i et stort kulturbærende land tør at sige sin mening på denne måde..

Per Erik Rønne

Hvordan er det det går med den almene dannelse på Information, når profeten Elias pludselig bliver til »Profeten Elijah«.

Svarende til en oplevelse jeg har haft på Glyptoteket, hvor en rundviser kaldte Kyros II den Store for »Cyrus II«, navnet naturligvis udtalt på engelsk ...

Erik Karlsen skriver:
Lige meget, hvordan man vender og drejer det, må den yderste konsekvens af kapitalismen (om man går ind for den eller ej) være, at man forsøger at udkonkurrere sine konkurrenter.

Ja og derfor har USA - kapitalismens erklærede forkæmper - vedtaget antitrustlovene rettet mod monopoldannelse og truster ...

Der findes i USA en lang række love, der begrænser kapitalismens rovdrift på samfundet, og ja! Kapitalisme kan faktisk påtvinges et menneskeligt ansigt, og det ville være et stort fremskridt i en tid med resurseknaphed, hvis alle borgerlige ville erkende deres ansvar overfor samfundet frem for at lovprise enhvert kapitalistisk tiltag.

KAPITALISME FORFRA OG BAGFRA.
Spekulanterne og plattenslagerne, som drev os alle ud eller ind i en krise, står nu frem som himlens gode sendebud og messer til os fra oven, at det er sparetider. Hvad de ikke før ville drømme om at sige med et ord, lyder nu som deres mantra: vi skal være solidariske og spænde livremmen ind (som venstremanden Thorkild Livrem engang udtrykte sig). Fint nok at spare, hvis det gjaldt alle at spare efter evne, men bondefangernes valgsprog lyder, at nu begynder møllen forfra at male, og så må nogle nødvendigvis kværnes..

Vil nogle af alle jer økonomiske genier
dokumentere jeres påstande om at kapitalisme skaber øget konkurrence ??
Er det konkurrencen på markedet for computer-styresystemer i taler om ?
Er det de sindsygt billige telefoni-priser vi har opnået i hentyder til ??
Eller er det fødevarer-priserne ???

Det kan selvfølgelig vare det bliver bedre naar andre lande end Kina kan sælge slave-arbejdskraft til 300 pr mnd . Det kræver så lige at vi får et par pseudo-kommunistiske diktaturer mere der kan konkurrere med hinanden .