Nyhed
Læsetid: 3 min.

Britiske fagforeninger vil strejke regeringens spareplan ihjel

De britiske fagforeninger stemte i går med overvældende flertal for en koordineret indsats mod lovede nedskæringer i den offentlige sektor
Udland
14. september 2010

LONDON - De britiske fagforeninger har beskyldt den konservativt dominerede koalitionsregering for at ville gennemføre ideologisk motiverede nedskæringer af den offentlige sektor og vedtog i går på fagforeningernes årskongres med overvældende flertal at svare igen med koordinerede strejker.

En række fagforeningsledere har desuden opfordret til en civil ulydigheds-kampagne i kølvandet på regeringens budgetgennemgang den 20. oktober, hvor det vil blive annonceret præcis, hvor besparelser svarende til ca. 25 procent af det offentlige budget vil falde.

»De konservatives ideologi er for en mindre stat, og de er fast besluttede på at bruge den økonomiske krise til at gennemføre disse unødvendige og ideologisk drevne nedskæringer af de offentlige udgifter,« siger Paul Kenny, generalsekretær for GMB-fagforeningen (Britain's General Union).

Ifølge fagforeningerne er 150.000 job i den offentlige sektor allerede øremærkede, og en undersøgelse foretaget af GMB viser tilsyneladende, at politistyrker, kommuner, retsvæsenet og hospitaler er begyndt at fyre medarbejdere, allerede inden det er blevet annonceret, hvor kniven vil falde.

'Dyster fremtid'

»Over 100.000 offentlige job er blevet skåret væk de seneste seks år, og vi bliver nu ramt af lukninger og nedskæringer, selv mens (finansminister, red.) George Osbornes sværd hænger i luften,« siger Mark Serwotka, generalsekretær for den Offentlige og Kommercielle Sektors Fagforening.

Han forudser en »dyster« fremtid, medmindre fagforeningerne tager kampen op.

Bob Crow, generalsekretær for Bane, Søfarts- og Transport Fagforeningen, mener, at civil ulydighed kan blive nødvendigt i de tilfælde, hvor det vil være ulovligt for medarbejdere at strejke.

»Måske har vi brug for en Batman, der kravler op på Downing Street 10, en Spiderman, som kravler op på Buckingham Palace som del af en række fredelige demonstrationer,« siger han til The Guardian med henvisning til kampagner gennemført af foreningen af fædre, der med held fik gjort opmærksom på fædres manglende rettigheder i skilsmissesager.

Regeringens alternativ

Flere fagforeningsledere påpeger, at regeringen - der forleden annoncerede, at den vil skære yderligere fire milliarder pund i velfærdsbudgettet, så ingen længere vil kunne vælge ikke at arbejde - har et valg.

Mark Serwotka hævder, at staten hvert år snydes for 120 mia. pund, fordi landets rigeste har fundet smuthuller, så de ikke betaler skat i landet. Dette, siger han, skal sammenlignes med en mia. pund tabt på grund af snyd med overførselsindkomster.

»Det er derfor, kammerater, at vi må være modige i vores argumenter,« sagde han på kongressen. »Lad os gøre det klart. Vi skal ikke acceptere, at så meget som et job skal skæres væk, ikke så meget som en penny skal skæres i de offentlige udgifter.«

Regeringen kan i stedet vælge, siger Serwotka, at »indsamle skatter fra de få og lade os producere os ud af krisen«.

Afstemningen om at koordinere strejkerne, når nedskæringerne for alvor træder i kraft næste år, blev vedtaget med overvældende flertal - kun en ud af de 700 delegerede stemte imod.

Generalsekretæren for de Britiske Piloters Forening, Jim McAuslan advarede kollegerne om, at beslutningen risikerede at give regeringen »et åbent mål«.

»At sige, at vi ikke kan skære en penny fra de offentlige udgifter, er at sætte tonen forkert,« sagde han.

Les Bayliss, som håber at blive valgt som fagforeningen Unites næste generalsekretær, erkender da også, at koordinerede strejker kan give bagslag, hvis sårbare mennesker dermed ikke får adgang til de servicer, de har brug for.

»Strejker vil også ændre ofrene - vores medlemmer - til skurkene. Historien vil blive ændret fra 'regeringens grusomhed' til 'fagforenings militarisme',« erkender han i The Guardian, men fastholder, at med en gennemtænkt strategi vil koordinerede strejker være den rigtige måde at kæmpe imod nedskæringerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er fandeme godt at høre! Endelig en fagforening der tager sin opgave seriøst: at svare offensivt og militant igen på alle angreb mod arbejderklassen og dens tilkæmpede rettigheder. Nu mangler vi så bare at medlemmerne selv kommer til den erkendelse, at det ikke kun behøver at være faglige ledere som indkalder til den slags aktioner, og at direkte aktion er den eneste måde vi kan opnå vores mål på og bremse kapitalisternes klassekamp og våde drømme om minimalstaten.