Analyse
Læsetid: 2 min.

EU's klimapolitik sættes i skyggen

Europa på obligationer og krise-tale i Strasbourg, hvor klimakampen ikke fik meget opmærksomhed
Det er med sikkerhed ikke klimakommissær Connie Hedegaard, der har leveret de afgørende bidrag til EU-kommissionens store programtale
Udland
8. september 2010

Det er med sikkerhed ikke klimakommissær Connie Hedegaard, der har leveret de afgørende bidrag til EU-kommissionens store programtale.

Klima-politikken blev ikke nævnt blandt de fem vigtigste ting på Unionens dagsorden, da kommissionsformand Manuel Barroso i går leverede den stærkt opreklamerede tale om unionens tilstand. Og den socialdemokratiske EU-parlamentariker Dan Jørgensen sagde det kort: »Ekstremt skuffende, at klimapolitikken så tydeligt er ude af fokus«.

Præsidenten

Portugisiske Barroso er meget præsidentiel i sin stil, så det har passet ham fint, at han årligt skal give Europa-Parlamentet en tale om 'unionens tilstand' helt efter amerikansk forbillede. Men det var faktisk parlamentet, der under høringerne i januar afpressede kommissions-formanden et løfte om at lade 'state of the union' blive fast inventar i Strasbourg.

Det er så forklaringen på den nervøsitet, der forleden fik dele af EU-parlamentets ledelse til at tale om økonomiske sanktioner mod de medlemmer, der ikke mødte frem, for igen at forlade skolemester-disci-plinen, inden Barrosos tale i går. Meget lidt nyt, ikke særlig skarp i sproget, og hensynet til, hvad EU-toppen allerede har sagt eller stadig mener, skinner igennem.

Det havde formentlig været i Kommissionens ånd at give den franske præsident Nicolas Sarkozy (og Danmark) et møgfald for håndteringen af roma-folket. Men det kom kun meget indirekte: »Racisme og fremmedhad har ingen plads i Europa. Når den slags følsomme problemer duk-ker op, må vi alle handle ansvarligt. Jeg appellerer til, at vi ikke genopvækker Europas fortid,« lød det fra Barosso.

Krisen i top

Manuel Barroso talte så meget om krisen, at det kunne skabe indtryk af, at han stadig frygter hængedynd eller dobbeltdyk. Af konkrete forslag medbragte han en tanke, der måske kan siges at være 'danish design'. Han vil have udstedt europæiske projekt-obligationer helt på samme måde, som Storebæltsforbindelsen i sin tid blev finansieret med projektets egne obligationer. Nu ser han Den Europæiske Investeringsbank som udsteder. Venstres medlem af EU-parlamentet Anne E. Jensen ser obligationerne som det mest konkrete nyskabelse i en tale, hvor Barroso sagde meget af det samme om krisen som EU-topmøderne før ham. Han gav finansverdenen, men mest den spekulative del af sektoren, en røffel med løftet om, at det skal være forbudt at spekulere i, at naboens hus brænder ned.

I de store linjer var Barroso så bred, at hans meninger om investeringsbehov og ekspansiv finanspolitik kan læses sådan, at både regering og opposi- tion i Danmark kan sige, at deres finanslovsstrategi har Barosos støtte. Hvis de ellers lægger vægt på den slags, efter at de tid- ligere i år skændtes netop om, hvordan EU-kommissionens anbefalinger skulle forstås.

Prioriteterne

Manuel Barros opregnede fem temaer, som de største udfordringer i EU's kommende arbejde.

1. Krisestyring.

2. Genskabelse af vækst og beskæftigelse.

3. Den juridiske ramme om et Europa med frihed, retfærdighed og sikkerhed.( Her er Danmark udenfor med sit forbehold)

4. Starte forhandlinger om EU's kommende budgetordning.

5. Spille en rolle på den internationale scene med den nye udenrigstjeneste.

internationalt@internationalt.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her