Nyhed
Læsetid: 4 min.

Frankrig lægger arm med EU om romaer

Ugens EU-topmøde blev skæmmet af åben strid mellem Frankrigs præsident Sarkozy og EU's institutioner, som kritiserer franske myndigheder for deres behandling af romaer fra andre EU-lande. Hvem der kommer styrket ud af magtkampen, afhænger af Kommissionens næste træk
En romafamilie gør sig klar til at forlade en lejr i det nordlige Frankrig og rejse tilbage til Rumænien. EU-Kommissionen har kritiseret Frankrig hårdt for hjemsendelserne af romaer.

En romafamilie gør sig klar til at forlade en lejr i det nordlige Frankrig og rejse tilbage til Rumænien. EU-Kommissionen har kritiseret Frankrig hårdt for hjemsendelserne af romaer.

Pascal Rossignol

Udland
18. september 2010

Egentlig skulle det handle om at finde en fælles udenrigspolitik, men i stedet kom onsdagens EU-topmøde til at handle om »Frankrigs ære« og om, hvem der egentlig bestemmer: Europas statsledere eller EU's institutioner.

»Jeg er mit lands præsident og kan ikke tillade, at man fornærmer det,« sagde Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, efter en arbejdsfrokost, hvor han efter eget udsagn var »den eneste person, der forblev rolig og ikke benyttede sig af voldsomt sprogbrug«.

Andre gav en noget anderledes udlægning af den franske præsidents reaktion på at blive kritiseret af EU-Kommissionen for at deportere romaer til deres hjemlande, Rumænien og Bulgarien, på et grundlag, der muligvis er i strid med EU's regler.

Flere medier citerede anonyme kilder for, at der havde været tale om noget nær et skænderi, og ifølge avisen EU Observer »råbte« Sarkozy ligefrem ad kommissionsformand Barroso.

»Der var en intens udveksling af skarpe vendinger,« sagde den bulgarske premierminister, Boyko Borisov, til The Guardian, mens Storbritanniens David Cameron talte om »en livlig debat«.

'Afledningsmanøvre'

Sarkozys vrede skyldtes justits- og borgerretskommissær Viviane Redings skarpe kritik af Frankrig, efter at et lækket dokument fra franske myndigheder havde afsløret, at politiet - ifølge dokumentet på foranledning af Sarkozy selv - var blevet instrueret i at gøre roma-lejre til »en prioritet« i den igangværende rydning af 300 illegale lejre rundt omkring i Frankrig. At gå efter en bestemt etnisk gruppe på den måde er i strid med regler mod racediskrimination i EU's charter om borgerrettigheder.

Ifølge Sarkozy er dokumentet en laverestående embedsmands værk og blev »øjeblikkeligt trukket tilbage«, da Sarkozy fik kendskab til det. Dokumentet er nu erstattet af et nyt memo uden direkte henvisning til romaer. Præsidenten insisterer dog på sin ret til at fortsætte lejrrydningerne og udvisningerne, der ifølge kommissær Reding imidlertid også kan være i strid med borger- garantier under EU's opholdsdirektiv.

Over for pressen har Sarkozy især hæftet sig ved et lille udpluk af Redings kritik af den franske politik - nemlig at romaudvisningerne var udtryk for en situation, Reding »ikke havde troet, at Europa skulle opleve igen efter Anden Verdenskrig«.

Hentydningen til Anden Verdenskrig er ifølge Sarkozy både »uhyrlig« og »sårende«, sagde han ved et pressemøde.

Kalder på afklaring

»Det er noget værre vrøvl at begynde at himle op over det,« siger lektor Marlene Wind, Københavns Universitet.

»Det er for at aflede opmærksomheden om sagens kerne, nemlig at Frankrig har overtrådt reglerne ikke bare om det indre marked og den fri bevægelighed, og dermed opholdsdirektivet, men at man oven i købet har udpeget en bestemt etnisk gruppe.«

Marlene Wind understreger, at Sarkozys voldsomme reaktion på Kommissionens kritik er ganske usædvanlig og udtryk for »en magtkamp« mellem opfattelsen af EU som et mellemstatsligt samarbejde, hvor medlemslandene altid har det sidste ord, og EU som overnationalt organ med ret til om nødvendigt at tvinge medlemslandene til at følge fælles regler.

»Hvis ikke Frankrig bliver slæbt for EU-domstolen, så vinder Sarkozy,« siger Marlene Wind - som dog vanskeligt kan forestille sig, at Frankrig undgår flere EU- ydmygelser i roma-sagen:

»Jeg har svært ved at tro på andet, end at sagen skal afprøves ved domstolen. Der er så mange ting oven i hinanden, der skriger på en afklaring, og for alles bedste - også for Danmark og alle andre lande, der har udvist romaer - er vi nødt til én gang for alle at få slået fast, hvad der egentlig er tilladt i denne sammenhæng,« siger hun.

Kommissionsformand José Manuel Barroso har taget afstand fra hentydningen til Anden Verdenskrig, men ikke fra indholdet af Viviane Redings kritik, som var klappet af med Barroso på forhånd.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde efter topmødet til Ritzau, at EU's statsledere »helt bredt« tog afstand fra sammenligningerne med Anden Verdenskrig. Han understregede dog samtidig Kommissionens ret og pligt til at undersøge, om medlemslandene overholder EU's regler.

Tysklands kansler, Angela Merkel, tog også afstand fra Redings sprogbrug og hentydning til Anden Verdenskrig som »ikke særligt passende«. Hendes udenrigsminister, Guido Westerwelle, har dog afvist Sarkozys påstand om, at Merkel skulle have fortalt Sarkozy, at Tyskland også planlæger at »evakuere en række bosættelser og lejre«.

»Jeg går ud fra, at der skete en misforståelse,« sagde Westerwelle til European Voice.

Tyskland har efter aftale med Kosovos regering planer om at hjemsende 14.900 flygtninge fra Kosovo, hovedsageligt romaer.

Viviane Reding har sagt, at hun ikke ønskede at drage paralleller mellem situationen i Frankrig i dag og situationen i Europa under Anden Verdenskrig, men hun er ikke bøjet af med hensyn til substansen i sin kritik af Frankrig.

Topmøde gik i fisk

Emnet for EU-topmødet var officielt EU's nye udenrigspolitik, men det kom der meget lidt konkret ud af.

»Det var et topmøde, som ikke havde behøvet at finde sted, for det var ikke ordentligt forberedt,« siger Marlene Wind og forklarer det med en kombination af uenigheder, manglende kompetencer og uafklaret rollefordeling hos udenrigskommissær Catherine Ashton og rådsformand Herman Van Rompuy - kombineret med stærke uenigheder medlemslandene imellem.

»Intet tyder i øjeblikket på, at der er en fælles udenrigspolitik,« siger Marlene Wind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her