Kommentar
Læsetid: 4 min.

Nu kæmper Kashmirs børn i gaderne

Indiens brutale fremfærd i Kashmir har fremprovokeret en konflikt, der minder om den palæstinensiske intifada. Unge drenge bekæmper de indiske tropper med sten, og soldaterne skyder for at dræbe
Indiens brutale fremfærd i Kashmir har fremprovokeret en konflikt, der minder om den palæstinensiske intifada. Unge drenge bekæmper de indiske tropper med sten, og soldaterne skyder for at dræbe
Udland
25. september 2010

For et par dage siden tog jeg til Batamaloo-kvarteret i Srinagar, hovedstaden i det indiskkontrollerede Kashmir. Ruller af pigtråd blokerede de øde veje; tusindvis af indiske soldater patruljerede i gaderne for at håndhæve et striks militært udgangsforbud. Jeg kunne ikke nå frem til den mand, jeg ville mødes med, men til sidst lykkedes det at tale med ham over telefonen.

Den 2. august spiste Fayaz Rah, en 39-årig frugtsælger fra Batamaloo, frokost med sin kone og tre børn. På trods af udgangsforbuddet ville børnene ud for at finde et tomt område eller en gård for at spille cricket eller imitere de voksne og råbe slagord om Kashmirs uafhængighed fra Indien. Hans yngste søn, otteårige Sameer, fik to rupier i lommepenge af sin far og gik ud for at slutte sig til sine venner i nærheden af sin onkels hus.

Unge Sameer gik ud på vejen, og efter en pludselig indskydelse råbte han et par slagord om Kashmirs uafhængighed. Han var ikke klar over, at en indisk paramilitær gruppe var lige i nærheden. De fik fat i den otteårige dreng og slog ham med bambusstænger, nogle af slagene ramte ham i hovedet. Derefter kastede de drengen ind i et buskads med giftige planter, men der begyndte at samle sig en menneskemængde om dem. Den paramilitære gruppe tilkaldte et salatfad, der kørte Sameer til et nærliggende hospital. I mellemtiden kastede politiet og de paramilitære tropper tåregas mod menneskemængden.

»Der var nogen, der sagde, at et barn var blevet dræbt,« sagde Fayaz. Han ringede til en ven fra det lokale politi og fortalte, at hans søn havde en gul t-shirt på, da han tog hjemmefra, og at han endnu ikke var vendt tilbage. Vennen kørte hen til ham med en ambulance.

»Der lå min dreng i respirator,« sagde Fayaz med et suk. Lægerne forsøgte i timevis at genoplive ham, men de kunne ikke redde Sameer.

»Nu påstår politiet, at min søn blev trampet til døde i en menneskemængde,« fortalte Fayaz mig.

Immunitet mod mord

I de seneste år har en kold fred afløst den varme guerillakrig, der begyndte i 1990, og i de sidste to år har gentagne massedemonstrationer taget over. I sommeren 2008 holdt man den største demonstration i to årtier for Kashmirs uafhængighed; den blev slået ned med magt med 60 døde og mere end 500 sårede til følge. I de seneste tre måneder har indiske styrker dræbt 106 kashmirske demonstranter og tilskuere, for det meste teenagere.

De aktuelle kampe brød ud i protest mod drabet på en 17-årig studerende, Tufail Mattoo, i Srinagar. Han var på vej hjem fra undervisning og blev ramt af en tåregasgranat, som politiet havde affyret for at sprede en menneskemængde, der havde samlet sig for at protestere mod et andet dødsfald. Den situation har fremprovokeret en konflikt, der minder om den palæstinensiske intifada, hvor unge drenge bekæmper indiske tropper med sten, og soldaterne skyder for at dræbe.

I mellemtiden fortsætter Indien med at udstationere en halv million soldater i Kashmir, næsten tre gange flere end der var amerikanske soldater i Irak, da besættelsen var på sit højeste. Indien har en 50 år gammel lov om særlige beføjelser til de væbnede styrker, der blev udvidet til at omfatte Kashmir i 1990, og som giver soldaterne juridisk bemyndigelse til at skyde enhver person, de mistænker for at være en trussel, og garanterer dem immunitet mod retsforfølgelse. At hive en soldat for en civil domstol kræver tilladelse fra Indiens indenrigsministerium; det er der stadig mere end 400 sager, der venter på.

I fraværet af retfærdighed og manglende fremskridt i forhandlingerne mellem Indien og Pakistan om provinsens fremtid, vokser fortvivlelsen i Kashmir. Murene i hele provinsen er malet med slagord: Giv os frihed! Indien, gå hjem! For hver dræbt demonstrant vokser protesterne. Antallet af sårede menes nu at være flere end 1.000.

Høgene kommer til

Mirwaiz Umar Farooq - leder af en koalition af separatistiske grupper, All Parties Hurriyat Conference - har uden held kæmpet for fredsforhandlinger. Nu bliver sådanne moderate kræfter marginaliseret. Den separatistiske høg Syed Ali Shah Geelani har fået voksende indflydelse, og han anses nu for at være den mest betydningsfulde magtfaktor i provinsen. Det eneste ophold i de seneste demonstrationer fandt sted, da han appellerede til demonstranterne om at blive hjemme.

Efter flere højt profilerede møder i sidste uge har Indiens regering afvist selv moderate krav såsom at ophæve loven om særlige beføjelser til de væbnede styrker - selv om det er blevet anbefalet af et udvalg, som den nuværende premierminister, Manmohan Singh, nedsatte for fire år siden. At neddrosle antallet af tropper i boligområder var end ikke på tale.

Den indiske regering har dog sendt en parlamentarisk delegation til Kashmir for at indsamle oplysninger. Gruppen ankom til Geelanis hjem i Srinagar mandag eftermiddag, ledsaget af en snes tv-hold. Den kashmirske leder oplistede sine betingelser for fredsforhandlinger: New Delhi bør anerkende Kashmir som et stridsspørgsmål, frigive Kashmirs politiske fanger og trække sine tropper ud. Soldater, der er skyldige i drab på civile, skal straffes, og deres immunitet skal ophæves. Indien er ikke villig til at indfrie nogen af disse krav, men mødet giver i det mindste en flig af håb om, at nye fredsforhandlinger måske kan begynde.

Singh-regeringens næste skridt er dens store prøvelse. Diverse analytikere og politikere har foreslået ubetingede, resultatorienterede forhandlinger med befolkningen i Kashmir og en fornyet dialog med Pakistan. Det kan meget vel være den eneste vej til at redde Kashmir - og Indien selv - fra fremtidige katastrofer.

Basharat Peer er forfatter til 'Curfewed Night', en beretning om Kashmir-konflikten

© The Guardian og Information

Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her