Nyhed
Læsetid: 2 min.

Koranafbrænding tages med ro

Demonstrationer i Afghanistan og Pakistan, men ellers er reaktionen i islamiske lande fordømmelse og muligvis bliver provokationen afblæst
I Afghanistan (billedet) og Pakistan har der været voldsomme demonstrationer, blandt andet i den afghanske by Faizabad, hvor op mod 10.000 demonstrerede mod afbrændingen af koranen. Men ellers har der været forholdsvis roligt i de muslimske lande.

I Afghanistan (billedet) og Pakistan har der været voldsomme demonstrationer, blandt andet i den afghanske by Faizabad, hvor op mod 10.000 demonstrerede mod afbrændingen af koranen. Men ellers har der været forholdsvis roligt i de muslimske lande.

Udland
11. september 2010

Beirut - Måske er det Eid-al-fitr-højtiden efter ramadanen, hvor muslimer har travlt med at spise sig mætte hos hinanden, men det er nok snarere et mentalt immunforsvar, der får mange muslimer til at ignorere den amerikanske Florida-pastor Terry Jones' hunger efter 15 minutters berømmelse med sin provokerende trussel om at afbrænde Koranen, Islams hellige bog.

Mange, men ikke alle. I Pakistan og Afghanistan meldes om demonstrationer mod USA - i Jalalabad mellem Kabul og Pakistans grænseby Peshawar kastede demonstranter sten mod en NATO-forlægning og afbrændte bildæk på hovedvejen. Men ellers indskrænker reaktionerne sig til fordømmelser fra muslimske gejstlige og politiske ledere. Hamid Karzai i Afghanistan har meddelt, at Terry Jones »end ikke skal tænke på« at brænde den hellige bog. Indonesiens præsident Yudhoyono kalder Jones »en trussel mod international stabilitet« og i Irak opfordrer den shiitiske ayatollah Ali Sistani sine trosfæller til »tilbageholdenhed« idet han tilføjer, at afbrænding af Koranen vil få »frygtelige konsekvenser«. I Cairo siger den gejstlige sunni-imam fra al Azar-universitetet, Abdel Moeti-Bayouni, at afbrænding af »Guds hellige ord vil blive betragtet som den værste forbrydelse af alle muslimer.« Fra Bahrain, hvor den lokale sunni-emir i disse uger slår hårdt ned på emiratets shiitiske flertal, hedder det, at afbrænding af Koranen vil være »en skændsel som er uforenelig med alle principper om tolerance og sameksistens«. Bahrain er hjemsted for USA's femte Flåde, der holder øje med Iran på den anden side af Den Persiske Bugt. Hvor præsident Mahmoud Ahmadinejad ikke uventet kalder truslen om Koranen som brændoffer for »et zionistisk komplot«.

Ekstremistisk mærkesag

Alligevel er det som om gassen så småt er sivet ud af den forargelsesballon, der i foråret 2006 fik selv pæne middelklassemuslimer i Damaskus til at demonstrere mod Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og sendte indforskrevne analfabetiske sunniekstremister med busser fra Tripoli til Beirut for at antænde det danske konsulat (med de libanesiske myndigheders stiltiende accept). Så nu har verden igen balladen. En hurtig rundringning til kontakter i Syrien, Libanon og Tyrkiet tyder dog på, at helligdagene efter ramadanen nydes som det, de er - velfortjente og med festivitas ikke ulig den danske jul.

At præsten i Florida har taget verden som gidsel med sin trussel om at antænde 200 koraner på niårsdagen for 11. september, tages roligt f.eks. i den tyrkiske presse, der er mere optaget af folkeafstemningen i morgen. Men at muslimske ekstremister har fået en ny mærkesag på grund af den amerikanske ekstremist, er dog evident, og USA's forsvarsminister, Robert Gates, var fredag i telefonisk kontakt med præsten for at tale ham til ro. Han har stillet som betingelse, at han får et møde med New York-imamen Abdul Rauf, der forestår opførelsen af en moské nær Ground Zero på Manhattan. Kravet er, at mosképrojektet skrinlægges, hvis han skal afstå fra sit forehavende. Det var i går uklart, om mødet bliver til noget, ligesom der var modstridende meldinger om, hvorvidt Terry Jones gennemfører sit bål eller om han opgiver at stryge tændstikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er gået totalt klodshans i det religion, nu konkurrerer de om hvem der har ugens klaphat.

Michael Gudnæs

Terry Jones, var det ikke en af dem fra Monty Python's flying circus? Var det ikke ham som instruerede filmen 'Life of Brian'? Det ville jo forklare en hel del....

Alexander Carolinus

@Gudnæs - Hehe jo netop, og rent faktisk spillede han biskoppen i "The Bishop" http://www.youtube.com/watch?v=gDnE-5lD7w8
Fascinerende hvordan fantasi og virkelighed overgår hinanden i absurditet

Thomas Kyhn Rovsing Hjørnet

Hvad er det helt præcis der er problemet med den der nu aflyste afbrænding? Det var antageligvis TJs egne koraner og i øvrigt usandsynligt at nogen skulle komme til at mangle én at læse i af den grund.

Jeg bryder mig ikke om ordet 'ekstremist', det er for følelsesladet, subjektivt og farvet. Nej, kald dem hellere religiøse fascister, for det er hvad de er.