Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kritik af at militæret står for hjælpearbejdet i Pakistan

Internationalt analyse-institut advarer mod, at katastrofehjælpen til Pakistan administreres direkte af militæret og uden civil kontrol
Udland
16. september 2010

Vandet efter monsunoversvømmelserne i Pakistans nordvestlige provinser er på retur, men situationen er fortsat kritisk for de millioner, der blev ramt af naturkatastrofen. Nu advarer International Crisis Group (ICG), et Bruxelles-baseret analyseinstitut, mod, at Pakistans militær administrerer og styrer hjælpearbejdet. Den pakistanske hær var, da katastrofen indtraf for en måned siden, den eneste statslige institution, der var i stand til effektivt at bistå de katastroferamte. Men militæret er under pres fra islamiske oprørere og i vidt omfang upopulært i de ramte katastrofeområder, hvor soldaternes fremturen har medført lidelser for civilbefolkningen. Desuden er hæren uden effektiv civil kontrol af de valgte politikere i Islamabad.

Derfor, hedder det i den Pakistan-rapport, ICG har offentliggjort i dag, »må Pakistans regering og de internationale organisationer sikre, at hjælpen til befolkningen i de monsunramte konfliktzoner når hurtigt frem, men uden at militæret dikterer genhusning og genopbygningsarbejdet«.

Analyseinstituttet gør gældende, at Pakistan ikke kun står over for at skulle tackle en hidtil uset natur- katastrofe, der midlertidigt gjorde 20 millioner hjemløse, men også skal håndtere det dobbelte problem at stabilisere »en skrøbelig demokratisk proces sideløbende med bekæmpelsen af voldelig ekstremisme«.

»I lyset af det tvingende behov for hurtig indsats kan donorer fristes til at omgå de civile myndigheder og arbejde direkte med militæret for at få hjælpen frem,« siger Samina Ahmed, ICG's projektdirektør i Sydasien. »Militæret skal naturligvis bistå med transport og logistik, men under civil kontrol.«

Vilkårlig håndtering

Samina Ahmed påpeger, at militære hensyn blev sat over humanitære i 2009, da interne flygtninge fra de uroramte områder i bl.a. Swat-provinsen vendte tilbage til deres landsbyer efter militærets 'oprensning' af militante oprørere. Hæren sendte folk tilbage til områder, der stadig ikke var sikre, folk blev vilkårligt forskelsbehandlet, familier blev kollektivt straffede, hvis de var mistænkt for at nære Taleban-sympatier, hvilket ifølge ICG skabte yderligere grobund for hvervning af ekstremister.

Det er for at imødegå denne praksis, at ICG nu opfordrer til, at kun »lokale borgerkomitéer, troværdige sekulære ngo-hjælpeorganisationer og valgte politiske repræsentanter« betros administrationen af hjælpearbejdet, der bl.a. omfatter genhusning og genopbygning i oversvømmelsesområderne.

Den eneste, der fungerer

Spørgsmålet er naturligvis, om de opfordringer nytter noget. Landets civile myndigheder og disses institutioner er, som ICG selv gør opmærksom på, »svage efter ni års militærstyre og uden evne og kapacitet til at forsyne de nødstedte med mad, husly, helbredstjeneste og sanitære installationer uden international bistand«.

Og ifølge donorlandenes diplomater kommer man ikke uden om militæret, hvis hjælpen skal frem, »eftersom hæren stort set er den eneste institution i Pakistan, der fungerer«, som én udtrykker det.

Danmark har ydet 22 mio. dollar til hjælpearbejdet. Pengene er fordelt til en række ngo'er samt FN og Røde Kors.

»Den danske bistand ydes gennem FN-systemet og private hjælpeorganisationer direkte til oversvømmelsens ofre,« siger den danske ambassadør i Islamabad, Uffe Wolffhechel.

»Militæret administrerer ikke den danske bistand, hjælpen koordineres i et nært samarbejde med andre internationale donorer og med de pakistanske myndigheder - såvel militære som civile. Militæret stiller i stor stil logistik mv. til rådighed for en lang række organisationer, som er involverede i hjælpearbejdet.«

»Katastrofen i Pakistan har et enormt omfang, og der er akut behov for al den hjælp, der kan skaffes,« slutter Wolffhechel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her