Analyse
Læsetid: 4 min.

Mahmoud Abbas på umulig mission

Fredsforhandlingerne i USA har ingen mulighed for at føre til nogen aftale uden om Hamas i Gaza - der anser Fatah-ledelsen på Vestbredden som Vestens puddelhunde
Fredsprocessen mellem israe°©lere og pal©°stinensere forts©°tter om to uger. USA°Øs Barack Obama imellem Israels regerings°©chef, Benjamin Netanyahu (tv.) og det Pal©°stinensiske Selvstyres pr©°sident, Mahmoud Abbas.

Fredsprocessen mellem israe°©lere og pal©°stinensere forts©°tter om to uger. USA°Øs Barack Obama imellem Israels regerings°©chef, Benjamin Netanyahu (tv.) og det Pal©°stinensiske Selvstyres pr©°sident, Mahmoud Abbas.

Gary Fabiano

Udland
4. september 2010

»Jeg vil kun sige: Obama skulle skamme sig over at fornærme palæstinenserne ved middagen forud for den nye forhandlingsrunde, hvor Obama sagde (til Netanyahu, Mahmoud Abbas, præsident Mubarak og kong Abdallah II): 'I er hver især arvinger efter modige fredsmagere - Begin og Sadat, Rabin og kong Hussein - statsmænd, der så verden, som den var, men også havde en vision om verden, som den burde være' - hvorved (Obama) udelod (Yassir) Arafat fra listen, specielt i betragtning af, at uden Arafats støtte, havde ingen af de nævnte kunnet rokke denne ynkelige fredsproces så meget som én tomme«.

Sam S. Bahour, palæstinensisk kommentator sendte ovenstående citat fra Ramallah i en e-mail til Information. Den er sigende for den generelle atmosfære på Vestbredden: En følelse af afmagt og ydmygelse forud for denne nye forhandlingsrunde om »endelig status«, som de færreste tiltror et resultat - endsige et resultat, der er spiseligt for palæstinenserne.

Sam Bahour, en amerikansk- palæstinenser, der ivrigt deltager i den økonomiske genopbygning på Vestbredden ledet af Fatah-styrets premierminister, Salam Fayyad, gør endvidere opmærksom på, at USA's rolle som mægler er belastet af følgende kendsgerninger: USA masserer den israelske økonomi med syv mio. dollar om dagen - hver dag. USA har udrustet Israel til tænderne militært og har vetoet alle tiltag i FN's Sikkerhedsråd på at stille Israel til ansvar for overtrædelse af international lov, bl.a. krigsforbrydelser - f.eks. i sagen om den jødisk-zionistiske sydafrikanske dommer, Richard Goldstones rapport om Gaza-krigen 2008-9.

Omvendt har USA trukket Abbas til forhandlingsbordet i USA med armen vredet om med truslen om at droppe støtten til hans styre - og det sikkerhedsapparat, der holder det ved magten - dersom han ikke makker ret. Abbas ankom følgelig til Washington, uden at én eneste af hans forudsætninger var opfyldt, og da slet ikke den vigtigste: En garanti for, at Israel fortsætter byggestoppet i de besatte områder så længe, der forhandles.

Tre parter er udelukket

Bahours kommentarer bekræfter et indtryk, der går igen hos mange kommentatorer, også 'moderate', nemlig at Det Palæstiensiske Selvstyres (PA) præsident, Mahmoud Abbas, og hans stab af forhandlere i stigende grad er isoleret fra deres politiske bagland.

Fatah-aktivister på Vestbredden skelner mellem Fatah al-sulta - regimets Fatah - og den bevægelse, Yassir Arafat stod i spidsen for. Flere episoder den seneste tid, bl.a. sikkerhedsstyrkernes opløsning af et protestmøde i Ramallah vendt mod de direkte forhandlinger, peger i retning af en splittelse i Fatah-organisationen.

Mustafa Barghouti, en venstreorienteret politiker på Vestbredden, der er i opposition til Mahmoud Abbas' Fatah-regime, hvorfor han tit er på det globale nyhedstapet med sine meninger, gjorde allerede før den middag i Washington, der var startskuddet til den ny forhandlingsrunde, opmærksom på, at det kun er halvdelen af de involverede, der nu forhandler om fred.

Den anden halvdel - Hamas i Gaza, og bag Hamas Syrien og Iran - var ikke inviteret til middag og bliver det heller ikke.

Hamas' svar kom allerede da forhandlerne greb deres kniv og gaffel, nemlig i form af et baghold nær Hebron på Vestbredden, hvor fire jødiske bosættere blev dræbt, efter at Hamas-militante havde perforeret deres bil med riffelkugler. Dagen efter blev to jødiske bosættere hårdt sårede ved et baghold nord for Ramallah. Overfaldene var forudsigelige.

»De var ikke muqawama (modstand) mod Israel, men muqawama mod Mahmoud Abbas,« sagde general i PA-sikkerhedsstyrken og medlem af Fatahs Revolutionære Råd, Adnan Dumayri, ifølge Middle East Report Online.

Aktion vendt mod Abbas

Hamas, der ikke har rørt militært på sig siden Gaza-krigen for mere end halvandet år siden, ville sende et signal til Abbas: Du kan ikke slutte nogen aftale udenom os.

Den islamiske modstandsbevægelse ville samtidig gøre det klart, at trods omfattende arrestationer af dens aktivister på Vestbredden forud for forhandlingerne, kan den slå til hvor og hvornår den vil. Andre 250 Hamas-aktivister blev hentet efter angrebene tirsdag og onsdag. Men pointen er, at Hamas selvsagt ikke kan operere i den skala uden støtte i befolkningen.

I Kalandia-flygtningelejren ved Ramallah, i Nablus, Jenin og Hebron har Abbas ingen legitimitet. Hans 'præsidentperiode' udløb i januar 2009, hvorefter den blev forlænget uden nyvalg til januar i år, og siden har han fungeret uden noget officielt mandat. En arabisk avis satte forleden priser på hans topmødebeklædning: hans sko alene koster angiveligt ca. 4.800 kroner, habitten 50.000. Normalt har arabere ikke noget imod, at folk rasler med deres juveler, når de er ved muffen, så forhånelsen af Abbas' garderobe siger alene noget om hans politiske status i den 'arabiske gade', hvor han ses som USA's og Israels puddelhund. PA-styret med den i Vesten populære premierminister Salam Fayyad har desuden sat det palæstinensiske parlament (PLC) ud på en sidelinje uden indflydelse på Fayyads 'økonomiske statsforberedelse', der er synlig i nye kontorbygninger og chikke cafeer i Ramallah, men styret har ikke rokket ved Israels uindskrænkede kontrol over territorium, luftrum, grænser, vand, elektricitet, transport, televæsen og importeksport af varer.

Ingen aftale uden Hamas

Siden juni 2007, da Hamas tog magten i Gaza, har Fatah-styret på Vestbredden været holdt flydende med europæiske donationer og amerikansk 'sikkerhedsrådgivning' - det sekulære Fatah-styre står ikke tilbage for islamisterne i afhøringsmetoder med bl.a. udboring af knæskaller. Men Mahmoud Abbas kan, uanset kontrol med de 2,3 mio. palæstinensere på Vestbredden,ikke slutte nogen aftale uden godkendelse fra de 1,5 mio. indbyggere i Gaza - med andre ord: Uden Hamas.

Der har været snak om at tildele Vestbredden selvstændig status uden Gaza, men det har Abbas været klog nok til at afvise. Et sådant skridt vil blive set som brandudsalg af alle principper og vil koste Fatah-styret magten på Vestbredden. Hamas har - støttet af Syrien, hvor organisationen har hovedkvarter, og direkte af Iran i form af en støtteerklæring i går - bebudet optrapning af 'mere effektive' aktioner mod Israel. Og altså Abbas. Det tegner dystert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her