Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ni mafia-kugler til borgmesteren, der sagde nej

I Syditalien risikerer lokalpolitikere, der nægter at samarbejde med mafiaen, at betale en høj pris. Forleden blev borgmesteren i en landsby syd for Napoli likvideret
Borgmester Angelo Vassallo måtte lade livet på grund af sit forsøg på at hindre mafia-infiltration og bebyggelse af hans bys smukke kyststrækning.

Borgmester Angelo Vassallo måtte lade livet på grund af sit forsøg på at hindre mafia-infiltration og bebyggelse af hans bys smukke kyststrækning.

ANNA MONACO

Udland
14. september 2010

SALERNO - Sorg og angst er en stærk cocktail:

»Jeg håber ikke, at de bæster er iblandt os i dag,« siger biskop Rocco Favale ved Angelo Vassallos begravelse. Det er dog ikke usandsynligt, at dem, der forrige søndag dræbte borgmesteren i en lille syditaliensk kommune med ni pistolskud, befinder sig i den store menneskemængde ved begravelsen:

»Det var et bagholdsangreb, der også synes at være et budskab. Sådan slår mafiaens klaner ihjel. Sådan slog de Angelo Vassallo, borgmester i Acciaroli i Salerno-provinsen, ihjel. Man dør, når man bliver ladt alene, og han kæmpede som leder for en borgerliste mod nye byggetilladelser og mere cement på en kyststrækning af storslået skønhed. Men Angelo Vassallo risikerer at være glemt i morgen. Som om det var normalt og naturligt for en borgmester i Syditalien at blive offer for klanerne. Men det er tværtimod en skandale for demokratiet,« skriver forfatteren Roberto Saviano i La Repubblica.

Acciaroli ligger syd for Napoli i et naturskønt område, som er relativt uberørt af den grasserende bygge- spekulation, der efterhånden har skamferet det meste af regionen. Efter sigende tog Ernest Hemingway i sin tid ophold i det lille fiskerleje, hvor han angiveligt arbejdede på Den gamle mand og havet, lagde an på de lokale piger og lærte en bartender, hvordan man laver en Cocktail Martini: Ren gin tilsat en smule is, et skvæt citron og en dråbe Martini. Det er stadig de lokales foretrukne aperitif, men nu har de fået en ny skytshelgen:

»Fra i dag skal Acciaroli ikke længere være Hemingways by, men derimod Angelo Vassallos by,« bebuder plakaterne på byens vægge.

Egenrådig borgmester

Angelo Vassallo var kendt for sin egenrådighed. »Fiskerborgmesteren«, som han blev kaldt, kontrollerede personligt kommunens rensningsanlæg for at forhindre forurening af det krystalklare badevand. Turismen er en væsentlig indtægtskilde, men har ikke ødelagt landskabet i samme omfang som mange andre steder i regionen.

Længere mod nord har berømte feriesteder som Amalfi-kysten og øerne Capri og Ischia mistet en del af deres strålende skønhed på grund af ulovligt byggeri og mafiaens miljøforbrydelser, mens Acciaroli, som ligger langt fra alting, trods store lystbåde i havnen, nye vinbarer og et champagneria er forblevet mere eller mindre intakt.

En måned inden sin død havde borgmesteren opsøgt pusherne på havnepromenaden og bedt dem om at forsvinde, og han havde underrettet politiet om uregelmæssigheder i forbindelse med udbygningen af havnen.

»Det dramatiske er, at selv der, hvor der er en sund økonomisk udvikling, formår mafiaen at vinde indpas gennem investeringer,« siger historikeren Francesco Barbagallo fra universitetet i Napoli og tilføjer: »Klanerne fra Napoli-området har i de sidste 30 år været opmærksomme på potentialet i området omkring Acciaroli, som bl.a. har en attraktiv turisthavn. Nu har byggeriet af den nye motorvej mellem Salerno og Reggio Calabria øget samarbejdet mellem den napolitanske mafia, La Camorra, og mafiaen i Calabrien, La 'Ndrangheta, hvilket har fået konsekvenser for Acciaroli, der ligger i en slags ingenmandsland mellem de mest mafia-inficerede regioner i Syditalien. Angelo Vassallo var en bemærkelsesværdig person, og derfor er drabet en kraftig advarsel til andre, som kunne finde på at modsætte sig klanernes ekspansion.«

Rygter og beskyldninger

Kisten bliver båret gennem byen til en scene på havnen. Mens den unge viceborgmester, Stefano Pisani, taler, begynder regnen at piske ned. Med grådkvalt stemme og et væld af metaforer siger Pisani, at den afdøde var lige så gennemsigtig som vandet ved stranden, og at mafiaen ikke har vundet indpas i Acciaroli. Men pressen har allerede formidlet rygter om borgmesterens forbindelse til kriminelle miljøer: »Når man dør i dette område, er man underlagt en evig lov: Man er skyldig, indtil det modsatte er bevist. Retsprincipperne bliver vendt på hovedet. Således begynder der allerede nu at cirkulere alle mulige rygter,« bemærker Roberto Saviano.

Den afdødes bror har rettet alvorlige beskyldninger mod politiet:

»De lod ham i stikken. Få dage inden sin død sagde han, at repræsentanter for ordensmagten står i ledtog med kriminelle organisationer,« udtaler Claudio Vassallo til tv-kanalen Sky. »Han havde bedt om hjælp, men fik den aldrig.«

Politik og spekulation

Regeringen har sendt miljøminister Stefania Prestagiacomo ned fra Rom, oppositionspartiernes ledere er til stede, og Vassallos borgmesterkolleger har iført sig det italienske trikolorebånd til det sidste farvel. På disse kanter går politik og organiseret kriminalitet hånd i hånd. Byrådene i mere end 70 af regionens 551 kommuner er på et eller andet tidspunkt blevet opløst som følge af mafiainfiltrationer. Omkring 30 procent af lokalpolitikerne står i ledtog med de kriminelle organisationer, vurderer statsadvokaten i Napoli:

»Det er hårdt, kompliceret og risikabelt at regere i Syditalien. Der findes hæderlige administratorer og ordentlige iværksættere, men de er få og lever et farefuldt liv,« skriver Saviano.

Få meter fra Vassallos kiste er der ved at blive bygget et nyt hotel. Det lykkedes borgmesteren at få vedtaget en lokalplan, som forbyder nybyggeri på ubebygget grund. Men cementen er fundamentet for den økonomiske udvikling i Italien. Hvert år bliver 244.000 hektarer jord bebygget.

Der bliver også bygget, hvor man slet ikke burde bygge. Samtidig med mordet på Vassallo omkom en ung kvinde i forbindelse med et jordskred i en landsby i nærheden. Over 40 procent af landets territorium er nu dækket af cement, og ferieboliger udgør 20 procent af boligmassen.

Acciaroli er en potentiel guldgrube for boligspekulanterne. Optimisterne siger, at drabet på borgmesteren kan give bagslag og bremse mafiaens ekspansion i området, men det mener Francesco Barbagallo ikke:

»De har regnet på det og er kommet frem til, at det trods den øgede opmærksomhed godt kunne betale sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her