Læsetid: 4 min.

Ny Labour-leder erklærer New Labour død

I sin første store tale som leder af det britiske Labour-parti varsler Ed Miliband, at det er tid til forandring
Der var stor opbakning, da Labours nye leder, Ed Miliband, i går udstak en ny kurs for sit parti: Labour skal være mere røde, selvom de i de på deres partikonference fremstår i en mere rosa nuance.

Der var stor opbakning, da Labours nye leder, Ed Miliband, i går udstak en ny kurs for sit parti: Labour skal være mere røde, selvom de i de på deres partikonference fremstår i en mere rosa nuance.

Leon Neal

29. september 2010

MANCHESTER - Han fortæller jokes og bliver personlig. Han fremhæver New Labours sejre - og understreger ,hvor de tog fejl. Han erklærer, at det nu er tid for ny generation; en ny politik. Og Labours medlemmer - unge som gamle - elsker ham for det.

»Fantastisk - friskt, nyt. Han vinkede farvel til New Labour-æraen, og det kunne jeg rigtig godt lide,« siger Gerry Ferguson, et af fagbevægelsen GMB's ældre medlemmer, da han forlader Manchester Conference Center, efter at hundredvis af Labour-delegerede har klappet deres nye, unge leder ud af salen som en anden rockstjerne.

Hvis der stadigvæk er nogen, der surmuler over lillebror Eds sejr over storebror David i Labours formandsvalg, så holder de sig enten væk eller bliver overdøvet af klapsalverne under den nye leders fremlægning af sin vision for partiet.

»Jeg står her foran jer, klar over min opgave: Endnu engang at gøre Labour til en styrke, som udfordrer den etablerede tankegang, som ikke bukker under for den, som taler for flertallet, og som skaber den politiske midte,« lover Ed Miliband i sin første tale som partileder.

Talen er også den 40-årige formands første chance for at tale til landet, der netop på denne dag har givet Labour den første føring i meningsmålingerne siden valget i maj. 40 procent vil nu stemme Labour mod 39 procent for de konservative og kun 12 procent for Liberaldemokraterne.

»Denne nye generation, som leder vores parti, er ydmyg i forhold til vores fortid og idealistisk i forhold til vores fremtid,« fortæller Labours nye leder de mange vælgere, der først nu skal til at lære ham at kende.

Farvel til New Labour

Ed Miliband tackler i talen alle de områder, der de seneste år har splittet partiet, såvel som de bekymringer, der er blevet luftet i kølvandet på hans valg som formand ved hjælp af fagbevægelsens stemmer. Først og fremmest slår han en streg under New Labour-årene.

»Verden ændrede sig omkring os - fra den globale økonomi til immigration til terrorisme - New Labour, en politisk styrke, der blev grundlagt på sin evne til at tilpasse sig og ændre verden, mistede evne til at gøre netop det,« konkluderer han og modtager et af eftermiddagens største bifald, da han erklærer Irakkrigen for »forkert«.

»Forkert, fordi krig ikke var sidste mulighed, fordi vi ikke opbyggede tilstrækkelige alliancer, og fordi vi underminerede FN,« siger Miliband, der ikke selv var medlem af parlamentet, da det stemte for invasionen i 2003.

Imidlertid er han lige så ivrig efter at afvise beskyldningerne om, at han er i lommen på fagbevægelsen.

»Ansvarlige fagforeninger er del af et civiliseret samfund, men vi bliver nødt til at vinde befolkningens støtte for vores sag, og vi må for alt i verden undgå at skubbe dem fra os og skrive endnu et kapitel i bogen om fagbevægelsens historiske fejltagelser,« siger han og afviser, at han vil støtte hver en strejke i forbindelse med de kommende nedskæringer.

På det vigtige økonomiske område erkender han, at Labour er medskyldig i landets økonomiske situation. Og han gør det klart, at det er altafgørende for succes ved næste valg, at Labour igen får opbygget tillid omkring sin økonomiske ansvarlighed i befolkningen.

»Vi skal tage ansvar for ikke at have opbygget en mere modstandsdygtig økonomi,« siger han og slår fast, at han støtter en reduktion af statens underskud, og erkender, at det også ville have kostet job og tårer under en Labour-regering. Imidlertid mener den nye Labour-leder, at underskuddet skal tackles over længere tid, og han angriber koalitionsregeringens nedskæringspolitik, som han ikke mener indeholder nogen plan for vækst.

»Når du aflyser tusindvis af nye byggerier af skoler med et slag, så er det ikke kun skidt for vores børn, det er skidt for byggeindustrien i en tid, hvor ordrebøgerne er tomme,« siger han, og siger at Labour nu er landets »optimistiske parti«.

»Du var optimisten engang, men nu er alt, hvad du tilbyder, et sørgeligt, pessimistisk syn på, hvad vi kan opnå. Og du skjuler dig bag ved underskuddet for at retfærdiggøre det,« siger han henvendt til premierminister David Cameron.

Den ny politik

Talen byder ikke på overraskende nye politikker og identificerer ikke en ny stor ide, der skal bringe vælgerne tilbage til partiet.

I stedet erklærer han britisk politik for »knækket« i kølvandet på udlægsskandalen og siger, at den nye generation må »afvise den gamle måde at føre politik på«. Konkret betyder det, at den nye leder støtter en ændring af det britiske valgsystem ved den kommende folkeafstemning.

På samme måde siger han, at nutidens største udfordringer kræver, at politikerne tænker langsigtet og udviser »ledelse«.

»Fokusgrupper vil fortælle dig, at der ikke er stemmer i grønne emner,« siger den tidligere energi- og klimaminister.

»Klimaforandring kan ikke tackles med den politik, vi fører i dag: Hurtige resultater, hurtige stemmer, hurtig popularitet.«

Unge David Taylor, der støttede Ed ved formandsvalget, er efter talen overbevist om, at Ed Milibands nye politik vil føre partiet tilbage i regering.

»Han er en stor mand. Det lykkedes ham at finde en god balance mellem det gode, vi har gennemført i regering, og de fejl, vi begik. Han ramte alle de rigtige toner,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu