Læsetid: 2 min.

Regeringen afviser kritik af dansk Irak-bistand

Den danske bistand til Irak er en succes, mener udviklingsminister Søren Pind og afviser, at en tredjedel af de danske projekter ikke fungerer
15. september 2010

Udviklingsminister Søren Pind (V) afviser, at den danske genopbygningsindsats i det sydlige Irak har været en fiasko, selv om det fremgår af en afsluttende evalueringsrapport fra 2009, at en tredjedel af de danske genopbygningsprojekter i Sydirak ikke fungerer.

Rapporten, der er udarbejdet af konsulentfirmaet Cowi Consult, konstaterer blandt andet, at 25 ud af 45 sluser på Eufrat-floden ikke er bygget færdige, samt at en skole, en klinik, en børnehave og et vandingsprojekt heller ikke er færdiggjort. Flere af de projekter, Danmark har færdiggjort, fungerer desuden ikke på grund af mangel på reservedele, vedligeholdelse eller knowhow, konstaterer den afsluttende evalueringsrapport.

Ifølge rapporten, der er dateret februar 2009, var kun 19 af 29 danske projekter på daværende tidspunkt i funktion.

I en pressemeddelelse oplyser udviklingsministeren nu, at slusebyggeriet efter rapportens udarbejdelse er blev afsluttet og overdraget til irakerne. Det bekræfter chefen for konsulentfirmaet NIRAS, der stod for slusebyggeriet, over for Ritzau:

»Vi har fuldført vores arbejde sådan, som vi skulle. Jeg synes faktisk, at det er gået bedre, end vi havde forestillet os med mange færdige projekter,« siger Claus Jørgensen til nyhedsbureauet.

Dansk succes

Hvad der er sket med resten af de ufærdige og ikke-fungerende projekter, oplyser udviklingsminister Søren Pind ikke, men trods de hvide elefanter i Sydirak mener han, at den danske genopbygningsindsats i Irak generelt har været en succes:

»Der er tale om en meget høj succesrate for gennemførelsen af projekter under så vanskelige forhold, som gjorde sig gældende i Irak på det tidspunkt og for så vidt fortsat i dag,« siger ministeren i sin pressemeddelelse og understreger, at »det er rigtigt svært at arbejde i lande med sikkerhedsudfordringer såsom Irak«.

Meget dyr indsats

De danske projekter i Sydirak er imidlertid ikke de eneste danske projekter, der har været i vanskeligheder.

I foråret kom det frem, at den efterfølgende danske genopbygningsindsats i Bagdad havde været uforholdsmæssig dyr affære. Her havde det kostet den danske stat 42 millioner kroner i sikkerhed at få NIRAS til at levere for 49 millioner kroner undervisning og rådgivning til embedsmænd i fire irakiske ministerier.

Kontrakten med NIRAS blev opsagt pr. den 1. september i år, hvorefter den danske bistand til Irak hovedsagelig vil blive formidlet via FN og Verdensbanken.

Udviklingsminister Søren Pind afviser over for Information, at NIRAS er blevet fyret.

»Jeg har valgt at omlægge bistanden til Irak. Man skal jo hele tiden vurdere, hvordan man får mest mulig udvikling ud af indsatsen,« siger han til Information.

Fra nytår bliver den danske bistand til Irak halveret og udgør herefter 25 millioner kroner om året frem til 2012. Om bistanden bliver forlænget derudover er uvist.

COWI's evaluering af de danske projekter i Sydirak kan læses på information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom W. Petersen

Jamen når ministeren siger, at NIRAS slet ikke er blevet fyret, men bare opsagt, og den danske genopbygningsindsats generelt er en succes, hvad er der så i vejen?

"Regeringen afviser kritik" er efterhånden lige så gammel en nyhed som "mand bider hund" - det modsatte ville være en VIRKELIG nyhed!