Læsetid: 5 min.

Hvad nu, Reinfeldt?

Sverigedemokraternas indtog i Riksdagen blev fulgt med gysen, gråd og vrede. Spørgsmålet er, hvad den kommende borgerlige mindretalsregering kan og vil gøre for at holde dem uden for indflydelse? På valgnatten lød profetien, at den nye situation i svensk politik vil betyde kaos og på sigt vil føre til nyvalg
Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, er i den pine, at hans regeringsalliance ikke længere har flertal alene, men under valgkampen har han forsvoret at indgå samarbejde med Sverigedemokraterna.

Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, er i den pine, at hans regeringsalliance ikke længere har flertal alene, men under valgkampen har han forsvoret at indgå samarbejde med Sverigedemokraterna.

PONTUS LUNDAHL

21. september 2010

Stockholm - Der går et gys igennem den festklædte forsamling på Hotel Clarion i det indre Stockholm. Klokken er 20 søndag aften, og Sveriges store borgerlige parti, Nye Moderaterne, følger spændt med på storskærmen. Sverigedemokraterne (SD) står til at få 4,1 procent af stemmerne ifølge den første valgstedsanalyse. Ti minutter senere kommer SVT's måling, der giver det kontroversielle indvandrerfjendske SD 4,6 procent.

»Nej, nej, nej« lyder det blandt moderaterne.

Selv om de foreløbige valgresultater ser ud til at give dem en pæn fremgang, så er begejstringen afdæmpet. Uden et absolut flertal til de borgerlige i Alliansen kan Sverigedemokraterne få en central rolle og placere sig midt imellem rød og blå blok.

Folkpartiets farvede integrationsminister Nyamko Sabuni forsikrer på tv, at Sverigedemokraternas valg til Riksdagen ikke vil få regeringen til at lave om på integrationspolitikken. Og statsminister Fredrik Reinfeldt har under valgkampen frarådet svenskerne at stemme på Sverigedemokraterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg så valg-aften på SVT 1 hele aftenen og lidt af natten i går (inden jeg gik i seng). Og det var helt klart, at der er en personkult omkring Jimmie Aakesson. SD's medlemmer skreg 'Jimmie Aakesson' ekstremt højt. Da han holdt talen til sin tilhængere, fremturede han (igen) med løgnene om de etablerede partier, som holdt SD ude af valgkampen. Og igen i et interview i SVT1 her til morgen (genudsendt i efterniddag kl. cirka 16.30)

Jimmie Aakesson kan ikke styre på 19 andre Rigdagsmedlemmer, vil jeg gætte på. Især ud fra den måde, de opførte sig på ved valgaftenen i går.

Mht. DF er DF kun gået til hæder og (van)ære i Danmark, fordi Anders Fogh, landets tidligere statsminister, så en chance for at bruge DF til at komme til magten ud fra devisen om at DF lægger stemmer til vor økonomiske politik. Og så lægger vi, V&K, stemmer til DF's angreb på de fremmede, på muslimern og giver dem symbolske indrømmelser på indvandrer og udlændinge-politikken. Men se, sådan gik de jo - og så alligevel ikke. Hver eneste gang, DF fik en luns, ville de have hele armen. Og hver gang de fik hele armen, ville de have en arm og et ben. Og sådan er det bare blevet ved og ved og ved. Uden at nogen har stoppet dem...

Hvis (når) de svenske politikere ligger SD på is, vil jeg tro, at de forsvinder ud af billedet igen - præcis på samme måde som Nyt Demokrati forsvandt ud af billedet igen i 1994, efter en periode i Riksdagen.

Kurt Svennevig Christensen

Meget enig med Karsten Aaen.

Og Sverige genvælger ikke blot en statsminister, men også en statsmand, som selvfølgelig ikke sælger sin sjæl til et parti på højrefløjen, som alene lever af racisme og fremmedhad.

Statsmanden så hvordan det er gået i Danmark siden 2001, hvor Danmark som bekendt ikke fik nogen statsmand i toppen, men en hulemand der sagtens kunne leve med at opdele landet i 2 blokke "dem og os" "enten er I med os, eller også er imod os" osv.

Med Reinfelt har Sverige målt på alle vægte fået en statsmand, som selvfølgelig forsøger at samle over midten, i stedet for at grave sig ned til højre.

Jeg synes virkelig det svenske valg om ikke andet så har vist os danskere, hvor meget der gik galt for os i 2001. Det tab af politisk helhed og forstand i 2001 som historisk vil komme til at stå lige så idiotisk som de politiske 50'ere som førte til Danmarks fald ja nærmest udslettelse i 1864. Dengang levede vi også af hadet og troede vi kunne eje hele verden.