Læsetid: 3 min.

Sahlin har tabt den øvre middelklasse

Sveriges socialdemokrater er på to år raslet ned fra mere end 40 procents opbakning i meningsmålingerne til mindre end 30. Især veluddannede storbyvælgere forlader det gamle arbejderparti, mens nordsvenske skovhuggere og minearbejdere holder ved, siger svenske valgforskere
Sveriges socialdemokrater er på to år raslet ned fra mere end 40 procents opbakning i meningsmålingerne til mindre end 30. Især veluddannede storbyvælgere forlader det gamle arbejderparti, mens nordsvenske skovhuggere og minearbejdere holder ved, siger svenske valgforskere
17. september 2010

Da Moderaternas Fredrik Reinfeldt og hans borgerlige partisammenslutning 'Alliansen för Sverige' vandt regeringsmagten på denne tid for fire år siden, var Moderaterna langtfra Sveriges største parti. Men skal man tro meningsmålingerne, vil søndagens valg - som stadig kan udvikle sig til noget af en gyser - både gøre Reinfeldt til regeringschef og Moderaterna til landets største parti.

Dermed kan den underspillede Reinfeldt blive manden, der knækkede Socialdemokraterna; manden, som for første gang i mands minde gjorde Socialdemokraterna til lillebror i Riksdagen og fravristede Folkhemmets moderparti regeringsmagten to gange i træk.

»Hvem de har tabt til Alliansen? Jo, det er først og fremmest den vigtige vidensarbejderklasse i byerne,« siger valgforsker Stefan Dahlberg, Göteborgs Universitet.

»Moderaterna har fået fat i mange af midtervælgerne - midaldrende, højtuddannede mænd - som befinder sig på vippen. Og jo mere Alliansen sprogligt har nærmet sig Socialdemokraterna, jo flere af dem har de fået fat i.«

Også Jenny Madestam, lektor i statskundskab ved Stockholms Universitet, understreger tabet af middelklassevælgerne:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu