Læsetid: 4 min.

Svenskernes svære valg

Mange svenskere var i tvivl til det sidste: Skulle de blive hos Socialdemokraterna eller gå et skridt mod højre? De første valgstedsmålinger så ud til sikre de borgerlige regeringspartier et historisk genvalg uden dog at få et sikkert flertal i Riksdagen
Medlemmer og st©™tter af det indvandrerkritiske Sverige°©demokraterna fejrer, at de ved valgstedsm?lingerne s©™ndag aften inden redaktionens slutning s? ud til at f? 4,6 procent af stemmerne og dermed ryger over sp©°rre°©gr©°nsen. Partiet kan derfor g? hen at blive tungen p? v©°gtsk?len i en kommende regering.

Medlemmer og st©™tter af det indvandrerkritiske Sverige°©demokraterna fejrer, at de ved valgstedsm?lingerne s©™ndag aften inden redaktionens slutning s? ud til at f? 4,6 procent af stemmerne og dermed ryger over sp©°rre°©gr©°nsen. Partiet kan derfor g? hen at blive tungen p? v©°gtsk?len i en kommende regering.

JONATHAN NACKSTRAND

20. september 2010

Efter en af de længste valgkampe i nyere tid, var det i går tid til at gå til valgstederne, for de godt 3,5 million svenskere som forventes at stemme. Men godt 15 procent af vælgerne var tæt på valgdagen i går stadig i tvivl om, hvor de skulle sætte deres kryds.

Den selvstændige erhvervsdrivende Johan Linhult på 44 år, som sidder over en kop italiensk mokka på sin husbåd i Djurgården i Stockholm, er en af dem:

»Hvis jeg stemmer på Moderaterne - Gud forbyde det - så er det, fordi jeg ikke vil have, at Sverigedemokraterna får noget at skulle have sagt. For mig er det vigtigste ved det her valg at holde dem uden for indflydelse.«

Som socialdemokratisk kernevælger er det svært for Johan Linhult at glemme, hvad Nya Moderaterna stod for for bare 10 år siden.

»Det er et svært valg, for jeg har altid stemt på Socialdemokraterna, men de er simpelthen for dårlige til, at jeg vil stemme på dem i år,« siger Johan Linhult.

Han mener ikke, der er de helt store forskelle på det gamle arbejderparti og Nya Moderaterne, hvis himmelblå plakater dominerer gadebilledet i Stockholm med budskabet om, at de er 'Sveriges eneste Arbejderparti'. Den køber Johan Linhult dog ikke.

»Moderaterne har altid været imod forbedringer for arbejderne, så den har de fået snoet godt. Omvendt er det også utroligt dårligt af Sos'erne (Socialdemokraterna, red.), at de ikke kan få manet det i jorden,« mener Linhult.

Problemet er, at de svenske socialdemokrater mangler talentmasse. Den sidste socialdemokratiske statsminister Göran Persson ryddede efter Linhults mening lidt for effektivt ud i rækkerne af yngre og lovende partikammerater, mener den mangeårige kernevælger.

»Jeg tror de vil gøre sig bedre i oppositionen. Sahlin er brændt ud. Hun virker ikke som politiker, der ikke har noget nyt at tilføje,« siger Johan Linhult før han tænker videre over, hvor det er mest taktisk at sætte sit kryds.

Kamp til det sidste

Nogen af de svenske vælgere, der har taget stilling, er på vej ud fra den gamle gulmalede Djurgårdskole. Vejen går forbi hylderne med de 74 skoleelevers sko og gummistøvler. Udenfor står en af de mere ukendte kandidater til Rigsdagen Winston Håkonsen og Gudrun Waldenström, der er kandidat for Folkpartiet ved kommunevalget. De to borgerlige sludrer jovialt med flere ældre vælgere. Ingen af de to lidt ældre kandidater har de store forhåbninger om at blive valgt ind. Men der skal kæmpes til det sidste. Og både Socialdemokraterna og Moderaterna prøver som aldrig før at fiske stemmer helt til sidste ved at stemme dørklokker, uddele valgmateriale og holde taler på gader og torve.

De sidste ugers meningsmålinger har tydet på et historisk genvalg af de fire borgerlige regeringspartier i Alliancen. På gågaden i det centrale Stockholm gjalder en ukuelig Sos'er alligevel mod den siddende statsminister Reinfeldt: »Fredrik, det er slut nu. Om fem timer vil vi gøre dig arbejdsløs.«

De socialdemokratiske kandidater er forargede over, at den moderate Carl Bildt håber på, at sofavælgerne bliver hjemme. De socialdemokratiske kandidater har brug for alle mand på dæk, hvis de borgerlige sikre sejr skal nå at skride. De mange vælgere, der ikke har bestemt sig, fik dagen før valget de to svenske tabloidaviser Expressen og Aftonbladet til på forsiden at kalde valget år 2010 for Rysaren eller Gyseren.

Tegnebogspolitik

I en af Moderaternas gamle højborge på Østermalm er der dog ikke den store tvivl blandt vælgerne foran bydelens gymnasium om, hvem der vinder valget. Frida på 27 år og kæresten Andreas på 33 har begge stemt moderat. Men det har været svært at sige farvel til sit gamle parti for Frida, som næsten får tårer i øjnene ved tanken: »Socialdemokraterna er en del af min baggrund og min barndom, men jeg har tiltro til, at den siddende regering vil gøre det godt.«

37-årige Kristina Joensson, der står med sin baby på armen, har også skiftet parti, men hun vil som mange andre svenske vælgere gerne holde sit valg for sig selv.

»Den partileder, som jeg stemte på sidst, har gjort sig bemærket med meget umoderne udtalelser på grænsen til det fremmedfjendtlige,« kan hun dog afsløre.

Hun ærgrer sig over, at valget har været blottet for ideologi og diskussion af de store spørgsmål. Det samme gør Oluf Rein, professor emeritus i statskundskab, i avisen Expressens sidste live valgdebat foran Kulturhuset på Sergelstorvet.

»Politikerne skal altid tage stilling til et meget konkret spørgsmål, derfor bliver der aldrig tid til at tale om forskellene i politik og ideologi,« siger Oluf Rein.

Han mener, at partierne risikerer at miste deres identitet, fordi ideologi-debatten forsvinder. Også den fasttømrede opdeling imellem rød og blå blok rummer en fare, fordi den låser partierne fast og udvisker vælgernes billede af, hvad deres parti egentlig står for. Selv har Rein skiftet sit gamle parti Moderaterne ud med Socialdemokraterne af samme årsag.

Det topmoderne Hotel Clarion i centrum af Stockholm er oplyst i Moderat-blå. Indenfor venter Nya Moderaterna på den første valgstedsmåling. Da de fire borgerlige alliancepartiers stemmetal ruller ind på storskærmen bliver der hujet og klappet. Nya Moderaterna går frem. Og Alliansen ender ifølge den første valgprognose med 49,1 procent af stemmer. Socialdemokraterna går fem procent tilbage og ender sammen med Miljøpartiet og Vänsterpartiet med 45,1. Sverigedemokraterna kryber lige over spærregrænsen og ser ud til at få 4,6 procent af stemmerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu