Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tortur af irakiske fanger bliver kun værre

Forholdene i de irakiske fængsler får Abu Ghraib til at ligne en skovtur. Ny rapport dokumenterer omfattende brug af tortur og mishandling i de irakiske fængsler, hvor mere end 30.000 tilbageholdes uden dom. Det er et rigtig skidt tidspunkt at drosle Irak-indsatsen ned på, siger Amnestys danske chef
Et iransk par går i Teheran forbi et murmaleri, der viser to af de velkendte scener af irakiske fanger, der blev tortureret på forfærdende vis af 'Den store Satan' - USA's invasionsstyrker i Abu Ghraib-fængsel i Bagdad. På farsi står der skrevet på billedet : 'Irak i dag'.

Et iransk par går i Teheran forbi et murmaleri, der viser to af de velkendte scener af irakiske fanger, der blev tortureret på forfærdende vis af 'Den store Satan' - USA's invasionsstyrker i Abu Ghraib-fængsel i Bagdad. På farsi står der skrevet på billedet : 'Irak i dag'.

BEHROUZ MEHRI

Udland
13. september 2010

Titusinder af fængselsfanger, som er blevet overdraget til de irakiske sikkerhedsstyrker i forbindelse med USA's tilbagetrækning fra Irak, risikerer at blive udsat for tortur og andre former for mishandling.

Det advarer Amnesty International om i en ny rapport om de hårrejsende forhold i Iraks fængsler. Her sidder 30.000 irakiske fanger, som aldrig har været stillet for en dommer, mange af dem ofre for systematisk tortur og mishandling.

Værre end Abu Ghraib

Hvis man synes, at billederne af amerikanske soldaters ydmygelse af fanger i Abu Ghraib var forfærdende, er Amnestys beretninger om, hvordan de irakiske sikkerhedsstyrker systematisk banker fanger med elkabler, sætter strøm til kønsdele, brækker arme og ben, river finger- og tånegle af, borer huller i kroppen med en boremaskine og udsætter fanger for kvælning med plasticposer, om muligt endnu mere gruopvækkende.

»Vi er dybt, dybt bekymret over situationen,« siger Amnesty Internationals danske generalsekretær, Lars Normann Jørgensen, og beskriver de menneskerettighedskrænkelser, som Amnesty har dokumenteret som ekstremt alvorlige.

»Man skal passe på med at sammenligne de amerikanske overgreb i Abu Ghraib med det, der foregår i de irakiske fængsler i dag, men situationen er værre, bl.a. på grund af omfanget af mishandling. Vi står nu med et helt samfund uden et fungerede juridisk system og uden den modererende faktor, som USAs tilstedeværelse trods alt udgjorde«.

Amnesty International er bl.a. bekymret over for de 10.000 fanger, som er blevet overdraget til de irakiske myndigheder i forbindelse med den amerikanske tilbagetrækning fra Irak. »Det er slemt nok for de 20.000, som allerede befandt sig i de irakiske fængsler, men nu er yderligere 10.000 fanger udleveret til irakerne, uden at USA på nogen måde har sikret sig, at de bliver behandlet i overensstemmelse med international ret,« siger han.

Danmark stemme

I lyset af den nye rapport opfordrer Lars Normann Jørgensen den danske regering til sammen med EU at presse Irak til at overholde menneskerettighederne.

»Danmark har valgt at skære sin indsats i Irak ned. Det er et meget dårligt tidspunkt at gøre det på, især på menneskerettighedsområdet, hvor vi kan konstatere, at der er meget lang vej igen,« siger han.

Men det er ikke en kritik, der bider på regeringen, der har besluttet at halvere den danske bistand til Irak fra nytår.

»Vi er stadig en spiller i Irak, og som sådan bliver vi også lyttet til,« >siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, med henvisning til, at Danmark stadig støtter Irak med 25 millioner kroner om året frem til 2012.

»Vi i det internationale samfund skal sige klart og tydeligt til den irakiske regering, at vi ikke vil finde os i overgreb på fanger i deres varetægt, og at vi forventer, at de får slået hårdt ned på det fra centralt hold,« siger han. Men samtidig mener Michael Aastrup Jensen, at Amnesty International skylder over målet med sin kritik af forholdene i de irakiske fængsler.

»Jeg er ret rystet over, at Amnesty International reelt skriver, at der ikke er forskel i forhold til tidligere tiders diktatur i Irak. Saddam Husseins diktatur forsøgte at lave etnisk udrensning, brugte kemiske våben og var et diktatur som slog hårdt ned på ethvert lille forsøg på både demokrati og ytringsfrihed. At sammenligne det nye demokratiske valgte styre i Irak med Saddams diktatur er reelt absurd, og er kun et forsøg på at gøre deres rapport og forening mere interessant for verdenspressen,« siger han.

»Man skal huske, hvad Irak kom fra. Irak har altid været et diktatur og kan ikke omformes til et vestligt demokrati med et snuptag. Det kommer til at tage lang tid.«

Om det også betyder, at Danmark skal fortsætte sin støtte til Iraks udvikling i lang tid, vil han ikke love.

»Det tager vi stilling til fra år til år,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi:

"En koncentrationslejr er en lejr til samling af større grupper af mennesker uden rettergang".

Men samtidig mener Michael Aastrup Jensen, at Amnesty International skylder over målet med sin kritik af forholdene i de irakiske fængsler..At sammenligne det nye demokratiske valgte styre i Irak med Saddams diktatur er reelt absurd, og er kun et forsøg på at gøre deres rapport og forening mere interessant for verdenspressen,« siger han."

Tak for aftenthe, jeg skal love for Michael Aastrup Jensen skyder med skarpt på Amnesty International.

Shoot the messenger eller hvad? Irak er et sandkorn fra en etnisk borgerkrig, der i grusomhed billedligt vil få de foregående syv års krigshandlinger i landet til at ligne et afsnit af Tom og Jerry.

Der var vist - så vidt jeg husker - nogen, der mente, at alle fortrædeligheder i Irak skyldtes de fremmede tropper , og at alt ville blive super godt i Irak når de fremmede tropper trak sig ud ,og irakerne blev eneansvarlige i deres eget land ?

Der går nok en generation eller to før der er chance for, at irakiske og andre mellemøstlige fængsler begynder at ligne noget , som vi bare til nød kan acceptere - det er en kulturændring, der skal til, og det er svært at "omstille" mennesker (desværre).

Robert, jeg er næsten sikker på at du blender tingene sammen for Irak har været meget debatteret hvorvidt det var en lovlig krig,.. som det ikke var, det er Afghanistan som mange(bl.andet mig) synes vi skulle ta og forlade, dermed har ingen sagt det kommer til at ende lykkeligt.

ikker på at du blander tingene sammen

..der er en anden grund til det end at folk bare synes det er sjovt, at kaste madvarer efter Blair,.. og det er ikke fordi de vil give ham et gratis måltid.

Christopher Rolf

Abu Ghraib billederne har altid været vildledende -røgslør om man vil - sandheden om mishandling af irakiske fanger i amerikansk varetægt ( alle deres fængsler, ikke kun Abu Ghraib ) skal tages fra de mange tusinde vidneforklaringer, både fra personale og fanger ( og for eksempel billederne som Obama valgte at hemmeligholde.. ), samt rapporter fra de mange respektable menneskerettighedsorganisationer, læger, psykologer osv.

Og Kapinsky indrømmede endda selv dengang at de fleste "terror" mistænkte i Abu Ghraib var uskyldige, for eksempel unge kvinder og mænd som var blevet taget ude efter mørkets frembrud af amerikanske styrker ( se det på youtube eller her http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraib_torture_and_prisoner_abuse ).

Og nej, de amerikansk udførte, og fra politisk hold igangsatte og støttede, torturprogrammer har været langt, langt mere tragiske end vi har fået dem fremstillet af medierne.
Det er for det meste uddannede torturbødler ( ikke få "rotten apples" som amerikanske medier og politikere gerne gør det til ), idag udliciteret fra den private sektor ( som det meste af USA's varige stålgreb i Irak, udover selvfølgelig de permanente militærbaser og konsulens palads/den amerikanske ambassade ), som i samarbejde med psykologer udfører torturprogrammer man har arbejdet på siden koreakrigen.

Dette involverer udover alt det almindeligt brutale såsom grove tæsk, påhældning af syre, voldsom nedfrysning eller ophedning, hundebid, simuleret drukning, udnyttelse af fobier ( særligt over for trange rum, edderkopper, slanger eller hunde ) også anden frembringelse af angst, skam og nedværdigelse; dette bla. igennem voldtægter og prostitution af de indsatte kvinder ( ja, på Internettet florerer endda vagternes egne billeder af misbrug, for eksempel de gængse gruppevoldtægter ) og sodomisering af mændende, samt brug af særligt angstfremkaldende og ubehagelige stoffer.
Udover det er der selvfølgelig lys og lyd tortur, som i kombination med langvarig søvnberøvelse ( og al den "almindelige" tortur ) driver folk til sindsyge og nervesammenbrud ( folk begynder for eksempel at banke deres hoveder ind i væggen for at dræbe sig selv ) og der er mange eksempler på at folk ender som zombier eller mentale grøntsager inden de nogensinde er blevet stillet for en dommer. Hvis de da ikke direkte er blevet slået ihjel.
Og disse uhyrligheder er kun toppen er isbjerget, udførlige lister over rapporeret og verificeret misbrug kan findes mange steder for de interesserede ( som desværre ikke inkluderer mainstream medierne ). Det er ikke uden grund at der er så stor selvmords- eller selvmordsforsøgsprocent i disse fængsler.

Med alt dette blod på amerikanske hænder ( og vel egentlig også deres allierede, inklusiv lille, hyggelige DK som udleverer fanger til US Army velvidende at Geneve konventionen blot er til spot ) må jeg sige at jeg finder ovenstående artikel vildledende og endda misinformerende da perspektivet helt synes at udeblive.
Der er intet nyt i at irakerne tortorerer folk i deres fængsler, det har de for så vidt altid gjort, men det er vel en moralsk kendsgerning at man bør tage ansvar for sine egne etiske mangler før man begynder at pege fingre af de andres. Så fokus ( som til dels har været udeblevet offentlig debat, på nær nogle billeder som dårligt represænterede typen og omfanget at fangemisbruget ) burde være på vores allieredes vanrøgt af mennesker før noget andet.

Jeg er skuffet over at Amnestys danske afdeling taler som om dansk eller amerikansk "tilstedeværelse" (besættelse) er noget ønskværdigt. Så få dog lidt perspektiv! Enhver idiot ved jo, og Amnesty burde i særdeleshed vide, at hvis verdens supermagter ønskede at "presse" noget til at holde igen med ugerninger, var det den lettest tænkelige opgave. Det er bare ALDRIG det, der er på dagsordenen, men erobringer, udplyndring og kolonialisme.

Jonathan Højgaard

Absurd at Amnesty forsvarer amerikansk tilstedeværelse i Irak - har de fuldstændigt glemt de hundredetusindvis af civile ofre krigen har krævet? Har de glemt Fallujah som var en by på størrelse med Århus der idag ikke længere eksisterer på landkortet?
Ingen har påstået at Irak bliver et perfekt sted at leve efter at tropperne er taget hjem, men irakerne er da i det mindste bedre stillet hvis de ikke får stjålet deres olie af verdens eneste (skrantende) supermagt.

Tænk at George W Bush har indrømmet, at han har beordret tortur, og han ville gøre det igen, og der sker ingenting, ingen debat, intet oprør fra pressen eller befolkninger rundt om i verdenen..

Hvad ville der ikke ske, hvis nu det var en fra øst europa der havde beordret det..

Jeg er bange for vi er ved at tabe kampen, imod Eliten og deres agenda for en ny verdensorden..