Læsetid: 5 min.

En ubekvem middagsinvitation fra Gates og Buffett

Bill Gates og Warren Buffett kommer til Beijing for at lære de kinesiske milliardærer at forære deres formuer væk. Men Kinas velhaveres berøringsangst over for de to amerikanske rigmænds velgørenhedsbudskab har ført til anklager om gnieragtig opførsel og skabt fokus på deres formuers korrupte fundament
Bill Gates og Warren Buffett kommer til  Beijing for at lære de kinesiske milliardærer at forære deres formuer væk. Men Kinas velhaveres berøringsangst over for de to amerikanske rigmænds velgørenhedsbudskab har ført til anklager om gnieragtig opførsel og skabt fokus på deres formuers korrupte fundament
29. september 2010

BEIJING - Hold på hat og tegnebog, Bill Gates og Warren Buffett kommer til byen! Alarmklokkerne lader til at ringe for Kinas milliardærer.

De to amerikanere, der er på togt for at få rigmænd til at donere store dele af deres formuer til velgørenhed, er kommet til Beijing. Og i aften er de værter for en banketmiddag, som omkring 50 af Kinas rigeste er inviteret til. Men i stedet for at være begejstret for at være inkluderet på den eksklusive gæsteliste føler flere af de inviterede sig tilsyneladende så beklemt ved situationen, at de foretrækker at blive hjemme og vogte bankboksen. For godt nok er måltidet i sig selv gratis, men alligevel frygter de, at det kan komme til at koste dem dyrt.

Kun en håndfuld har offentligt meldt ud, at de vil deltage i middagen. Nogle af de inviterede har meldt afbud. Og samtidig har arrangementets arrangører modtaget telefonopkald, faxer og e-mail fra nervøse kinesiske velhavere, der er bekymret for, om den amerikanske duo vil belære dem og presse dem til at forære deres velstand væk.

»Deres største frygt er at blive gjort flove og blive sat i forlegenhed,« har lederen af Bill and Melinda Gates Foundations Kina-afdeling sagt om de inviterede.

Det, som formentlig har givet Kinas kapitalstærke sved på panden er, at de har kunne notere sig, at Microsofts grundlægger, Gates, og investeringsmagnaten Buffett tidligere i år ved lignende arrangementer har modtaget tilsagn fra 40 amerikanske milliardærer om, at de vil give mindst halvdelen af deres formuer til velgørende formål.

Efter den noget skeptiske reaktion fra de kinesiske finansfyrsters side følte de to amerikanske velgørenhedsfarere sig i sidste uge nødsaget til at berolige de inviterede med, at middagen blot vil være en anledning til at udveksle ideer om velgørenhed, og at der ikke vil blive klemt penge ud af dem. Men Gates og Buffetts hensigt med at bringe deres velgørenhedskampagne, The Giving Pledge - eller 'Løftet om et Bidrag' - til Kina lader til at være tydelig: De vil sprede amerikanskinspireret filantropi til folkerepublikken.

Bange rige

Siden invitationerne blev sendt ud - og efter deres lunkne modtagelse - har debatten raset i kinesiske medier og på internettet.

»Er Kinas rige bange for at være velgørende?« spurgte den kinesiske avis Global Times på forsiden. Anklager om gnieragtig opførsel har floreret sammen med intense spekulationer om, hvem der præcist er på gæstelisten, og hvem der har meldt afbud.

Det er ikke fordi, der er mangel på rige, potentielle donorer i Kina. Sidste år havde Kina 64 dollarmilliardærer, et antal, der på verdensplan kun er overgået af USA's 403 milliardærer ifølge Forbes Magazine. En rapport fra den amerikanske investeringsbank Merrill Lynch vurderer samtidig, at der er hele 900.000 kinesiske dollarmillionærer.

For en kinesisk milliardær eller millionær kan der dog være tungvejende grunde til ikke at give sig i kast med højt profileret velgørenhed à la Gates og Buffett. Mange kinesere foretrækker at holde lav profil og ikke reklamere for deres formue af frygt for at tiltrække sig et negativt fokus. Adskillige kinesiske formuer er blevet grundlagt gennem korruption, og i takt med voksende bitterhed i befolkningen over det kæmpe skel mellem rig og fattig i Kina, der vokser sig stadig større, og myndighedernes mere grundige granskning af kilden til deres rigdom, ser mange af Kinas rigeste det som det klogeste at bevæge sig ukendt i skyggerne.

»Kinas rige lider allerede under den udbredte opfattelse, at ingen person har opnået rigdom fra den ene dag til den anden gennem rene penge,« siger Xiao Jin, en velgørenhedskonsulent i Guangzhou. »At give store summer væk kan få folk til at blive mistænksomme«.

China Reform Foundation, en økonomisk researchgruppe i Beijing, vurderede i sidste måned, at omkring 4.800 mia. kr. i korrupte 'grå penge' er blevet gemt væk af de rigeste 10 procent i Kina. Og i denne måned skrev Global Times, at 17 medlemmer fra den årlige liste over Kinas 50 rigeste er blevet dømt for økonomiske forbrydelser inden for det sidste årti.

»Det er da klart, hvorfor der er så få af dem, som har accepteret invitationen fra amerikanerne. De vil undgå opmærksomhed, da alle deres penge er beskidte!« som en kineser skrev tidligere på måneden i et chatroom på Sina.com.

Konkurrent til partiet

Mulige kinesiske donorer kan dog også føle sig afskrækket af, at velgørenhed kan føre dem ind i et potentielt politisk minefelt. Kinas styre har aldrig fulgt ud omfavnet ideen om at lade individer eller grupper påtage sig rollen med at hjælpe nationens ringest stillede - det er en rolle, som kommunistpartiet traditionelt har udfyldt, og det kan være et kraftfuldt politisk budskab, at partiet ikke længere har monopol på at være folkets støtte i bekæmpelsen af fattigdom og sygdom.

»En af de ting, der blokerer velgørenhed, kan være en modvilje blandt de rige. Men et andet aspekt er regeringens bekymring,« siger Li Huafang, en researcher ved Shanghais institut for finans og jura, til Washington Post. »De vil ikke have, at andre konkurrerer med dem om folks hjerter.«

En af de ganske få som offentligt har stået frem og meldt afbud til Gates-Buffett middagen er Zong Qinghou, Kinas rigeste mand og chef for drikkevaregiganten Wahaha. Han gav som begrundelse, at han allerede havde en anden aftale, men tilføjede, at han er uenig med forsøget på at sprede amerikansk filantropi i Kina.

Han forklarede til en kinesisk avis, at Kinas rige kan gøre mere ved at skabe jobs og virksomheder, som er med til at styrke økonomien, frem for at donere til de fattige.

Den entreprenør, som dog har reageret mest positivt på dagens middagsinvitation, er entreprenøren Chen Guangbiao. Han har sagt, at han følte vrede og skam, da han hørte om sine rige landsmænds skeptiske reaktion over for Gates og Buffetts Kina-besøg, og det fik ham til at beslutte at donere hele sin formue - vurderet til 2,4 mia. kr. til velgørenhed, når han dør.

»Jeg er en rig mand, men jeg vil ikke være en gnier,« sagde Chen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu