Nyhed
Læsetid: 3 min.

Banan-arbejderes beretninger modsiger minister

Ansatte fra omstridt, Mærsk-ejet bananplantage står nu frem med personlige historier om de oversprøjtninger med sprøjtegift, som udviklingsminister Søren Pind i sidste uge hævdede var en 'løsagtig påstand'
Udland
6. oktober 2010

Arbejdere på en dansk-støttet bananplantage i Cameroun har et andet syn på deres egne arbejdsforhold end den danske udviklingsminister Søren Pind.

Søren Pind afviste i sidste uge i sin blog på berlingske.dk Informations beretninger om de afrikanske arbejderes problemer med arbejdsmiljøet på en bananplantage i Cameroun, der har modtaget godt 60 millioner kroner i lån og støtte fra den danske ulandsfond IFU.

Ministeren fremhævede Informations artikler om arbejdernes problemer som et eksempel på, at pressen løber med »løsagtige påstande«.

»Problemet var, at den plantage, der optrådte i artiklen, og den Mærsk-ejede plantage var to forskellige ...« hævdede ministeren på sin blog, som han afsluttede med følgende opsang:

»En fri og ansvarlig presse er afgørende for demokratiet. Skade er det, at ordet ansvarlig er blevet smidt ud i jagten på den næste løgn.«

Men på plantagen SPM kan de ansatte ikke genkende ministerens påstand om, at artiklen om deres arbejdsforhold skyldes en forveksling.

Information har spurgt en række af dem om deres syn på arbejdsforholdene på den delvist A.P. Møller-Mærsk-ejede SPM-plantage, der er blevet kritiseret for at benytte farlige sprøjtegifte, der er forbudt i EU, og for manglende beskyttelse af de ansatte.

Arbejderne fortæller, at de bliver udsat for farlige pesticider uden at være tilstrækkeligt beskyttede. Det er første gang, arbejderne står offentligt frem med deres kritik. En af dem er Ngono Clementine.

»I plantagen er vi ikke beskyttet, når flyene kaster deres sprøjtegift ned fra luften. Vi får ingen støvler, ingen handsker, intet. Jeg har spurgt mine overordnede, om jeg kunne få noget at dække mig til med. Men det koster,« siger Ngono Clementine.

Hun fortæller, at hun selv døjer med synsproblemer og hudirritation efter nærkontakt med de pesticider, der bliver brugt på plantagen og i efterbehandlingen af bananerne.

Hendes 32-årige kollega Mausakeu Wantou Denis er ikke mindre kritisk:

»Vi sprøjter med pesticider i plantagen, og der er ingen beskyttelse mod giften. Det var anderledes tidligere, men for to år siden holdt firmaet op med at udlevere beskyttelsesmidler til os,« fortalte Mausakeu Wantou Denis til Information under et interview i Cameroun.

Han opfordrede firmaet til at forbedre forholdene for de ansatte. Det samme ønske havde Parfait Edobil, der blandt andet arbejder med at pakke bananerne.

»Vi ved, at det er farligt, når der bliver sprøjtet pesticider på os. Men hvis vi henvender os til plantagens sundhedsklinik med problemerne, kan vi ikke få udleveret noget medicin. Vi får bare en recept,« forklarede Parfait Edobil.

De ansatte fortæller, at de udsættes for de giftige kemikalier både i plantagen og ved efterbehandlingen af bananerne. Søren Pind har blandt andet oplyst til Folketinget, at de ansatte bliver orienteret på skilte om, hvornår de kan risikere at blive udsat for gift sprøjtet fra luften. Pind vurderer desuden, at arbejderne er tilstrækkeligt beskyttede mod giftige pesticider.

Information har spurgt Søren Pind, om han stadig afviser, at der er problemer med arbejdsmiljøet på den dansk-støttede plantage, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra udviklingsministeren til de ansattes kritik.

I foråret forklarede den lokale menneskeretsorganisation Acat over for Information, at forholdene på SPM var præget af dårligt arbejdsmiljø, manglende beskyttelse af de ansatte og lave lønninger.

Efter at være blevet kontaktet af den danske udviklingsfond, IFU, har Acat efterfølgende justeret sine udtalelser. Organisationen meddeler nu over for Information, at den som udgangspunkt ikke har et tilstrækkeligt kendskab, baseret på sammenlignende studier, til at kommentere forholdene til plantagen.

Ifølge bananarbejderen Ngono Clementine er forholdene ikke blevet bedre, efter at kritikken kom frem i juni:

»Der er intet, der er forandret. Der er stadig ingen beskyttelse af os på plantagen,« siger den kvindelige arbejder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Pind her selvfølgelig samme holdning til disse ting, som til forholdene for au pair piger. Hans viden på området er ganske irrelevant. I det hele taget er viden i disse år ganske irrelevant. Man skal kunne hate speake, vise vilje og holdning. Resten tæller ikke i X-faktor-samfundet Danmark.
Derfor må vi gå til Maersk. De er afhængige af deres omdømme. Det er regeringen tydeligvis ikke. Regeringen er kun afhængig af Dansk Folkeparti.