Nyhed
Læsetid: 4 min.

Egypten afholder valg uden reel opposition

Mens den mest markante opposition boykotter valget, har 2005-valgets store overraskelse, Det Muslimske Broderskab, lagt sig på ryggen for styret, erkender tidligere topmand i partiet
Udland
28. oktober 2010

KAIRO - Der findes karikaturtegninger om det - resultatet af det egyptiske parlamentsvalg: Resultatet blev et markant nederlag til Det Muslimske Broderskab, som fik en slags jordskredsvalg i 2005, men denne gang fik halveret deres repræsentation. Til gengæld fik det traditionelle oppositionsparti El Wafd et godt valg, hvor de overtog det islamiske partis stemmetal og fordoblede deres pladser i parlamentet. Regeringspartiet NDP fik endnu en gang et fremragende valg og bevarede de to tredjedele af parlamentspladserne, der garanterer dem, at alle deres forslag kan bæres igennem uden modstand.

Der er kun et problem med ovenstående nyhedshistorie, og det er, at valget først finder sted om en måned. Alligevel taler alle politikere og analytikere i Kairo om valgresultatet som en given sag.

»Det Muslimske Broderskab har skuffet og står til at blive halveret, mens andre oppositionskræfter har klaret sig bedre. Overordnet er der dog ikke tvivl om, at hovedparten af befolkningen støtter regeringen,« som analytikeren Abdel Monem Said fortæller med den vished, der kommer af både at være chef for medievirksomheden Al Ahram og medlem af regeringspartiet NDP's politiske komité.

Konservativt broderskab

Efter en vis grad af frihed i valget for fem år siden er der helt lukket af for friheden i dette valgår. Og oven i det er Egyptens opposition splittet i en grad, så de har vanskeligt ved på nogen måde at udfordre præsident Mubaraks styre ved valget den 28. november.

Den mere progressive del af oppositionen, samlet under Mohammed ElBaradei, har valgt at boykotte valget i protest mod de udemokratiske forhold, de arbejder under. Det er imidlertid langtfra hele oppositionen, der har fulgt den tidligere atomenergiagentur-leders opfordring til boykot, og med deltagelse af El Wafd og andre mindre partier, der indgår i en brydningsfuld symbiose med styret, har Mubaraks regering en opposition, der kan give valget et skær af legitimitet.

Det blev yderligere forstærket, da Det Muslimske Broderskab tidligere denne måned som forventet annoncerede, at de også stiller op. Siden valget i 2005, hvor amerikansk pression betød, at valget blev overvåget af en relativ uafhængig dommerstand, har regeringen taget kontrollen med valgstederne tilbage, og Det Muslimske Broderskab - der er den mest markante politiske gruppe uden for regeringen - er blevet voldsomt svækket af styrets forfølgelse og intern splittelse. Broderskabet er formelt stadig forbudt og opstiller derfor deres medlemmer som uafhængige kandidater.

»Der er ingen tvivl om, at vi vil få færre pladser denne gang, sådan er betingelserne i et udemokratisk samfund. Og i sidste ende er det for så vidt også ligegyldigt, om man har én plads eller 100, når man ikke får nogen indflydelse,« siger Muhammed Habib, bevægelsens afgåede vicegeneralsekretær, der dog stadig er medlem af bevægelsens shura-råd, til Information.

Habib, der er en pensioneret universitetsprofessor, var blandt taberne i en nylig strid, der resulterede i, at bevægelsens mest liberale og progressive fløj tabte den interne magtkamp.

Habib erkender, at den ældste politisk-islamiske bevægelse i Mellemøsten, der ofte beskyldes for at have en skjult og radikal dagsorden, har spændt ben for sig selv.

»Vi hjælper styret med at fremstille det billede af os ved at lukke ned over for offentligheden og ikke kommunikere åbent, hvad vi står for,« siger Habib, der understreger, at bevægelsen er tilhængere af pluralistisk demokrati med staten som den centrale aktør, opdeling af magten og fulde kvinderettigheder - og at den samtidig definitivt har forpligtet sig til at arbejde inden for det parlamentariske styre i stedet for at modarbejde det, som den gjorde i en årrække - blandt andet ved terroraktioner.

Forståelse med regeringen?

Beslutningen om at deltage i valget er blevet heftigt kritiseret af andre dele af oppositionen, samlet i Movement for Change.

»Det er et faktum, at alle kender resultatet af valget, før det overhovedet er afholdt, og ved at deltage i det legitimerer man styrets humbug,« forklarer Abd el Galil Mostafa, der er chefkoordinator for en bevægelse, der har overordentlig vanskelige vilkår.

»Vi har opfordret til boykot. Nogle deltager, andre gør det ikke, og det er et problem, for vores strategi er at berøve styret dets legitimitet. Dette er ikke en politisk proces, Egypten er ikke et demokrati, og dette er ikke et valg. Broderskabet betaler en høj pris for at deltage, og jeg forstår ikke, hvorfor de gør det, andet end at de får lov til at eksistere,« siger chefkoordinatoren, der i stedet for at deltage i valget har sat kræfterne ind på at samle en million underskrifter for en ændring af forfatningen - et mål bevægelsen faktisk er tæt på at opnå.

Muhammed Habib giver for så vidt oppositionskollegaen ret:

»Movement for Change har mange rigtige ideer, og jeg har presset på for øget samarbejde, men er ikke blevet hørt.«

Spørgsmålet er imidlertid, om det største oppositionsparti i virkeligheden er afklaret med sin rolle, og om de reelt ønsker at udfordre styret:

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så var grunden til, at jeg trak mig fra ledelsen, at jeg er imod ideen om, at styret bare kan overlevere magten internt uden et folkeligt valg. Men den nye ledelse i broderskabet lader til ikke at ville protestere imod, at styret gør det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her