Nyhed
Læsetid: 3 min.

FN efterforsker i Hizbollah-hustruers underlivsjournaler

Bizar episode på gynækologisk klinik i Beirut fik storpolitiske konsekvenser
Udland
30. oktober 2010
Ifølge klinikkens indehaver, Iman Charara, havde efterforskerne meldt deres ankomst i forvejen. Hun havde kontaktet lægeforeningen, der havde svaret, at hun selv afgjorde, om hun ville udlevere journalerne med telefonnumre.

Ifølge klinikkens indehaver, Iman Charara, havde efterforskerne meldt deres ankomst i forvejen. Hun havde kontaktet lægeforeningen, der havde svaret, at hun selv afgjorde, om hun ville udlevere journalerne med telefonnumre.

Mohamed Azakir

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, fandt i går sig selv i den situation, at han skulle forsvare en episode på en gynækologisk klinik i Beirut. To efterforskere og en tolk fra FN's Særlige Tribunal for Libanon (STL), der arbejder med at klarlægge mordet på ekspremierminister Rafik Hariri i 2005, besøgte onsdag klinikken i Sydbeiruts Dahiya-bydel med det formål at hente telefonnumre på 17 klienter - alle hustruer til fremtrædende medlemmer af shia-partiet Hizbollah.

Kort efter STL-efterforskernes ankomst mødte omkring 30 rasende kvinder op på klinikken og gik til angreb. En af kvinderne rev en dokumentmappe til sig. De to STL-officials, angiveligt en canadier og en franskmand, har rapporteret episoden til FN's Sikkerhedsråd og STL-hovedkvarteret i Holland, men har i øvrigt ikke kommenteret den.

Ukrænkelige underliv

Det har de libanesiske politikere til gengæld. Hizbollahs generalsekretær, Hassan Nasrallah, tonede sent torsdag frem på tv-skærmen og fordømte »krænkelsen« af klinikken og kaldte besøget for »et brud på etiske, religiøse og humanitære normer«. Hizbollah er i parlamentet og har to medlemmer af samlingsregeringen, ligesom partiet råder over egen hærstyrke.

»Jeg opfordrer alle, såvel embedsmænd som borgere i Libanon, til ikke at samarbejde med tribunalet,« fortsatte Nasrallah.

»At samarbejde (med STL) hjælper på den ene side til at svække landet på alle niveauer, på den anden side er det et angreb på Modstanden,« tilføjede han.

'Modstanden' er en almindelig betegnelse for Hizbollah, der indtil 2006 kæmpede mod Israel fra Sydlibanon.

Hizbollahs politiske modstandere, allieret med sunni-premierministeren Saad Hariri, søn af den myrdede Rafik Hariri, kalder Dahiya-kvindernes angreb på de besøgende STL-folk i gynækologiklinikken for »et planlagt Hizbollah-plot«, der har »til formål at ødelægge tribunalets arbejde«. Libanon har de seneste måneder været præget af nervøs spænding, efter at det er sivet ud, at tribunalet agter at tiltale medlemmer af Hizbollah for mordet på Hariri.

Ifølge klinikkens indehaver, Iman Charara, havde STL-folkene meldt deres ankomst i forvejen, hvorfor hun havde kontaktet lægeforeningen, der havde svaret, at hun selv afgjorde, om hun ville udlevere journalerne med telefonnumre. Det nåede hun ikke at tage endelig stilling til, før de rasende kvinder - ifølge nogle kilder også mænd klædt i den islamiske chador - afbrød samtalen.

»Og jeg forstår dem godt,« sagde en kvinde, der præsenterede sig med fornavnet Raghida, da Information foretog en lille rundspørge i Beirut.

»STL udviste enten dyb foragt eller katastrofal uvidenhed om vores islamiske kultur, når de sendte to mænd til en gynækologi- klinik for at snuse i lægejournaler.«

Dette synspunkt bekræftes af journalistkolleger i Beirut. En sagde:

»Nasrallah har været flink indtil nu, men STL-folkene overskred en usynlig grænse, da de spurgte til journaler for Hizbollah-hustruernes underliv. Enhver muslim kan forstå, at sådanne folk kan man ikke tale med.«

USA reagerer

Det kan diskuteres, hvor »flink« Nasrallah har været. Siden juli har han tordnet mod STL, som han kalder »et israelsk projekt«. De fleste iagttagere enes om, at aktionen på klinikken ikke var spontan, som det hævdes, men en fælde som STL gik i med bind for øjnene. I de diplomatiske kulisser har der hele efteråret været hektisk aktivitet for at finde en blød landing på den rapport med mordtiltaler, som STL ventes at komme med. Således var Jeff Feltman, en tidligere USA-ambassadør i Libanon og nu særlig udsending til regionen, i Beirut forleden for at lægge pres på premierminister Saad Hariri om at stå fast på hans regerings støtte til tribunalet.

I den anden lejr - Iran/ Syrien/Hizbollah - går bestræbelsen på at få Hariri til at afvise tribunalets rapport, når den offentliggøres. Feltman rejste onsdag videre til Saudi-Arabien, Hariris tætte allierede, for at sikre, at kong Abdallah ikke aftaler med Iran og Syrien at anbefale en afvisning af rapporten som »fordrejet« og »pro-israelsk«.

»Det er en mulighed, idet saudierne har interesser i Irak at pleje. USA er bange for, at saudierne 'sælger' Libanon, hvis de dermed kan øge indflydelsen i Irak, hvis sunni-mindretal er i regeringsforhandlinger med den shiamuslimske premierminister, Nuri al-Maliki,« siger Ernest Khoury, politisk journalist i Beirut.

Givet er det imidlertid, at situationens alvor er dæmret for amerikanerne, hvis FN-ambassadør, Susan Rice, torsdag rettede et skarpt angreb på Syrien for at udvise »en ekstrem foragt for Libanons suverænitet« ved at bistå Iran med at eksportere våben til Hizbollah. Syrien afviser beskyldningerne. Og alle venter - ikke på Godot, men på Daniel Bellamare, tribunalets chefefterforsker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her