Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fogh afviser anklager om tortur

'Jeg står ved alle svar til Folketinget,' siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen i sagen om irakiske fanger, der blev udleveret, selv om de risikerede tortur
Udland
30. oktober 2010

Den tidligere statsminister og nuværende generalsekretær for NATO, Anders Fogh Rasmussen, ser ikke noget problem i den danske behandling af fanger i Irak.

Flere medier har beskrevet, hvordan regeringen og Folketinget fra sommeren 2004 lod irakisk politi eller britisk militær om at tilbageholde fanger. Formålet var at friholde Danmark for et folkeretsligt ansvar.

Men Anders Fogh Rasmussen vil ikke høre tale om, at Danmark løb fra sit ansvar for fangerne, skriver berlingske.dk.

»Det kan jeg fuldstændig afvise. Danmark har optrådt i henhold til international lovgivning,« siger Anders Fogh Rasmussen til berlingske.dk.

Information kunne ellers i går fremvise et nyt dokument i sagen. Dokumentet viser, at den danske ambassadør i Irak, Torben Gettermann, allerede den 1. juni 2005 holdt et møde med landets indenrigsminister om det irakiske politis drab på terroristen Abbas Allawi, som var blevet taget til fange af britiske soldater under en danskledet operation.

Det viser ifølge flere eksperter og oppositionspolitikere, at Foghs regering dengang kendte til mishandlingen af fanger. Den tidligere statsminister forsøger dog at holde sig på afstand af debatten om regeringens ansvar for de udleverede fanger.

»Jeg står ved de svar, jeg har givet til Folketinget. Så er det i øvrigt en intern dansk debat, som jeg ikke vil blande mig i,« siger Anders Fogh Rasmussen, der i går deltog i en konference i København om kvinders rolle i global sikkerhed.

»Jeg forstår, at regeringen vil udarbejde en samlet redegørelse om sagen. Den, synes jeg, alle bør afvente i stedet for at basere diskussionen på løsrevne dokumenter,« tilføjer Anders Fogh Rasmussen til berlingske.dk.

Socialdemokraterne tror ikke på Anders Fogh Rasmussen. Ifølge forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) viser et brev fra daværende forsvarsminister Søren Gade, at regeringen i 2005 kendte til mishandling af fanger. I brevet skriver Gade, at han er bekymret over, at en fange er død i irakisk politis varetægt. Irakeren blev fanget i forbindelse med en operation, hvor danske soldater også deltog.

»Når Fogh i dag siger, at han ikke kendte til tortur, så må det enten være, fordi han husker forkert, eller fordi han ikke har fået den information, som Forsvarsudvalget har fået. Det ville være fuldstændigt naturstridigt med tanke på Foghs optagethed af de her sager,« siger John Dyrby Paulsen.

Ifølge den konservative forsvarsordfører, Helge Adam Møller, viser brevet fra Gade, at oppositionen blev orienteret om sagen. Men Møller erkender, at Gade gav et elendigt svar til Enhedslisten, da han i 2007 oplyste, at han ikke havde kendskab til mishandling af fanger.

Den socialdemokratiske ordfører erkender, at partierne i Folketinget blev orienteret om den konkrete sag. Men brevet gav samtidig politikerne en forventning om, at Gade også fremover ville orientere om lignende sager, men det skete ikke. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars R. Hansen

"Men Møller erkender, at Gade gav et elendigt svar til Enhedslisten, da han i 2007 oplyste, at han ikke havde kendskab til mishandling af fanger."

Hvilket den daværende forsvarsminister da heller ikke har gjort - FM og regeringen havde udmærket kendskab til mishandling af fanger og delt denne viden med Folketinget - besvarelsen omhandlede mishandling af DANSK overdraget tilbageholdte.

KRIG og KRISE.

Akkurat som Fogh erklærede krig og i lyset friedmanismen skabte liberalismens og kapitalismens velkendte øjeblik for magt og omfordeling i samfundet og efterfølgende særlove, må han i forlængelse heraf afvise tortur. Men i morgen fortsætter krigen, og i morgen fortsætter torturen i nye former.

Her i landet fik vi et omfattende kendskab til torturmetoderne under besættelsen, bl.a. gennem Lorentzen-gruppens manual. Naomi Klein har i "The Shock Doctrine" og efter samtaler med de udsatte forsøgt at fremstille de psykologiske mekanismer ved at sammenligne med et almindelig fagligt arbejde bestemt af hierakiet:

"Many torturers adopted the posture of a doctor or surgeon. Like the Chicago economists with their painful but necessary shock treatments, these interrogators imagined that their electroshocks and other torments were therapeutic - that they were administering a kind of medicine to their prisoners...."

peter fonnesbech

Med andre ord så står manden åbenbart ved sine løgne, helt utroligt.

Orkesteret spiller med mere og mere desperat iver en tonefalsk melodi mens Titanic synker under deres fødder. Desperate mennesker begår desperate handlinger...

Mikael Ramsing

Nu er det jo almen viden, at det er nemmere at nedrive end at genopbygge, så hvad med at droppe det utroligt naive synspunkt, at Obama sku kunne nå at genoprette økonomien og fjerne alle problemer på kun to år! Det er da en helt utrolig mangel på realitetssans, hvad enten man er amerikansk professor eller danske bedrevidende kommentator.
To år og så sidder alle allerede og gnider sig i hænderne over hans "fald"? Totalt patetisk!
Selv ikke Obama kan komme udenom den politiske virkelighed. Han har jo ikke suveræn magt. Og det har jo ikke ligefrem skortet på forsøg fra Republikanerne på at sabotere hans virke.
Men jeg ved selvfølgelig godt, at I herinde kunne gøre det laaaangt bedre selv.....
Og på max 5 minutter, ikk?
Gad vide hvad I så mener om de 8 år Bush junior brugte på golf, ferie og krig?
Og nej, jeg læser ikke information og stemmer ikke rødt eller bare i nærheden, men uanset hvad, så bør man udvise den fornødne respekt, selv for en modstander, og ikke udstille sin egen naivitet mht det politiske spil, som alle, uanset gode intentioner, er fedtet ind i.
Rom blev ikke bygget på en dag og den amerikanske skude bliver da ved gud heller ikke vendt rundt og sejlet direkte i havn på sølle to år!
Det burde selv Obamas værste modstander kunne forstå....

Kirsten Svejgaard

Mikael Ramsing:

Hører din i øvrigt udmærkede kommentar ikke til i en anden tråd?

Kirsten Svejgaard

Jamen vi kender jo alle Foghs mantra: "Der er ikke noget at komme efter". Selvfølgelig fastholder han det også i denne situation - det er jo gået godt indtil nu! (Forstå det hvem der kan).

Mikael Ramsing

Tak Kirsten :-) Jo det gør den selvfølgelig ;-)