Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forhandlinger med Taleban er en realitet

I går bekræftede Hamid Karzai på live amerikansk tv, at den afghanske regering har været i direkte forhandlinger med Taleban, og også USA indgår nu i forhandlinger. Alle parter i krigen er efterhånden så pressede, at det er den eneste vej frem, vurderer topfolk på begge sider af krigen
Udland
12. oktober 2010

Det står nu klart, at den af-ghanske regering officielt er i forhandlinger med Taleban, efter at Hamid Karzai i går på det amerikanske talkshow Larry King Live bekræftede rygterne om forhandlingerne.

Washington Post kunne i onsdags berette, at den af-ghanske regering har iværksat hemmelige forhandlinger med den ledende talebangruppe Quetta Shura på højeste niveau, hvilket i første omgang blev afvist af de af-ghanske myndigheder, men som altså nu bekræftes af præsidenten.

»Gruppen er meget, meget opsat på at finde en vej ud af krigen« sagde en kilde tæt på forhandlingerne til Washington Post.

Og det er ikke kun den af-ghanske regering, som nu forhandler med taleban. Ifølge nye oplysninger, som the Guardian har fået indsigt i, er også amerikanerne i forhandlinger med den berygtede Haqqani-klan gennem en vestlig mellemmand, og ifølge avisen har forhandlingerne stået på i over et år. Også den afghanske regering er i forhandlinger med Haqqani-klanen, ifølge avisens oplysninger.

NATO's chef i Afghanistan, David Petraeus, udtalte således i sidste uge, at højtstående talebanfolk har »rakt en hånd ud« til toppen af Karzais regering. »Det er sådan, man slutter en krig som denne,« sagde Petraeus.

Ifølge The Guardian er forhandlingerne et direkte resultat af, at begge parter i krigen ser ud til at være så svækkede, at ingen længere har råd til blot at bekæmpe militært.

Hurtig løsning

NATO-styrkerne er pressede, og alene i år har koalitionsstyrkerne mistet flere soldater, end de gjorde i hele 2009 sammenlagt.

Amerikanerne åbnede op for ideen om reelle forhandlinger i kølevandet på sommerens intensiverede kampe i Afghanistan, hvor NATO-styrkerne ikke har klaret sig som forventet efter ankomsten af endnu flere amerikanske styrker, og i takt med at krigen løbende bliver mere upopulær internt blandt befolkningen i USA, vurderer flere kilder i Washington Post.

Obama-administrationen er tilsyneladende under stort pres for at kunne forelægge en eller anden form for fremgang i krigen inden Obamas planlagte tilbagetrækning i juli næste år, og leder af FN's mission i Afghanistan, Staffan de Mistura, sagde således i sidste uge i et oplæg på International Peace Institute i New York, at hvis målet er, at der skal ske en markant ændring allerede til juli næste år, er de forskellige aktører nødt til at begynde at tænke på, hvordan de skal nå dertil.

»Der er ingen militær løsning,« sagde Staffan de Mistura. »Det ved vi alle sammen, og det ved Taleban i øvrigt også. Der er kun ét format for, hvad der skal ske i løbet af de næste måneder, og det er politisk dialog, forsoning, deal.«

Dronerne presser

Men også Taleban lider. Det tilflugtssted, de nyder godt af i Pakistans stammebælte - og som har en afgørende betydning for deres succes på slagmarken - er ikke så hjerteligt imødekommende, som det engang var.

Hovedårsagen er den optrapning, der er sket i de CIA-styrede droneangreb: Alene i sidste måned var der 21, hvilket er den mest intensive beskydning, siden denne snigangrebs-kampagne begyndte for seks år siden.

Dronernes indsats er koncentreret i Nordwaziristan, et knudepunkt for Talebans oprørsgrupper i såvel Pakistan og Afghanistan, det globale operative hovedkvarter for al-Qaeda og skaber betydelig ravage blandt Taleban. Lokale beboere siger, at de militante er panisk bange for 'machai' ('hvepsene'), som dronerne kendes.

»Førhen kunne vi se dem bevæge sig frit rundt,« siger mand fra Mehsud-stammen. »Nu er de forsvundet.«

En diplomatisk kilde sagde forleden til The Guardian, at de amerikanske droneflys ubarmhjertige angreb på Haqqani-gruppen har knækket oprørskrigernes moral:

»Begge parter er trætte af krigen. Det gælder ikke kun i Vesten,« siger diplomaten.

En anden kilde siger, at det var den amerikanske præsident Barack Obamas meddelelse om, at tilbagetrækningen af de amerikanske tropper vil begynde i juli, der opmuntrede Haqqani-gruppen til at komme på banen.

»Der blev sendt et budskab om, at amerikanerne ikke vil være der til evig tid, og at de helt sikkert er parat til at føre forhandlinger. Det åbnede en dør,« siger kilden.

Når koalitionen har så meget held med droneangrebene, er det ikke mindst et udtryk for et dybdeborende og diskret samarbejde med Pakistan, siger en europæisk diplomat i Islamabad til The Guardian:

»Der skal efterretninger af imponerende høj kvalitet til for at få så stor succes. De må kunne kommunikeres øjeblikkelig og trække på flere kilder. Ingen andre end pakistanerne kan levere dette.«

Det pakistanske militær føler muligvis, at de ikke har andet valg end at samarbejde. The Wall Street Journal trykte forleden detaljer fra en rapport fra det hvide hus, der én gang for alle kritiserer Pakistan for at køre dobbeltspil med landets åbenlyse forbindelser til Taleban-grupper.

Derfor var det en overraskende amerikansk reaktion, da den amerikanske ambassadør i Pakistan, Anne Patterson i forrige uge gav Pakistan en offentlig undskyldning, efter en amerikansk helikopter åbnede ild mod en pakistansk grænsepost, hvorved to soldater fra grænseværnet blev dræbt og yderligere fire såret.

»Det var en forfærdelig ulykke,« sagde hun i et åbenlyst forsøg på at afmontere krisen.

En politisk håndsrækning, ligesom dem, vi tilsyneladende vil se flere af i den kommende tid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her