Nyhed
Læsetid: 1 min.

Hvide arbejdere skyr Obama

Det samme vælgersegment, der kun modvilligt stemte på Obama, har nu vendt sig aktivt mod ham
Udland
11. oktober 2010

WASHINGTON DC - De var aldrig rigtig glade for ham, men foretrak Hillary Clinton i forholdet 2-1. Til gengæld kom han for skade at kalde dem »bitre mennesker, som i frustration klynger sig til religion eller våben og som nærer antipati mod folk, der er anderledes end dem selv.«

'De' er selvfølgelig de hvide arbejder-vælgere, og 'han' er Barack Obama. En ny meningsmåling fra Associated Press-GfK viser, at hvide, dårligt uddannede vælgere har en overvældende præference for det republikanske parti. Tallene viser, at 58 pct. af hvide vælgere uden en videregående uddannelse har tænkt sig at stemme republikansk, mens blot 36 procent hælder mod demokraterne.

I 2008, da Obama vandt præsidentvalget, stemte denne vælgergruppe fortsat republikansk, men dengang var forskellen kun 11 procentpoint. Da demokraterne vandt midtvejsvalget i 2006 og fik kontrol med både Repræsentanternes Hus og Kongressen var forskellen nede på ni procentpoint.

Til sammenligning står de to partier lige i gruppen af hvide højtuddannede, mens demokraterne har et solidt forspring blandt minoritetsgrupper.

Valgforskere forklarer republikanernes forspring med den svage amerikanske økonomi, der rammer de dårligst uddannede hårdest.

Det demokratiske parti er klar over problemet og forsøger målrettet at øge regeringens popularitet i den hvide arbejderklasse. Den demokratisk dominerede Kongres har således netop vedtaget en lov, der giver skattelettelser og nye lånemuligheder for pressede små virksomheder. Og så er regeringens mest folkelige politiker, vicepræsident Joe Biden, der aldrig forsømmer at nævne sin arbejderbaggrund, sendt på valgturné.

Den nye måling viser, at der er grund til at kæmpe til det sidste. 28 procent af vælgerne siger, at de endnu ikke er helt sikre, og holder muligheden for at skifte side åben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her