Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ingen straf for fremmede nationers overgreb i DR Congo

En FN-rapport indeholder sønderlemmende kritik af Rwanda og Uganda for den nyere tids værste overgreb i DR Congo, men det får næppe konsekvenser. Den Internationale Krigsforbryder-domstol kan ikke beskæftige sig med hovedparten af anklagerne, siger domstolens leder til Information, og andre retsinstanser enten kan eller vil ikke retsforfølge de ansvarlige
'Problemet er, at næsten alle disse anklager stammer fra før, min jurisdiktion begyndte i 2002, og derfor kan jeg ikke retsforfølge dem,' siger Luis Moreno-Ocampo, der er chef 
 for Den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC).

'Problemet er, at næsten alle disse anklager stammer fra før, min jurisdiktion begyndte i 2002, og derfor kan jeg ikke retsforfølge dem,' siger Luis Moreno-Ocampo, der er chef
for Den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC).

Gonzalo Fuentes

Udland
7. oktober 2010

Det rejste en mellemstor storm, da tidlige udkast af en FN-rapport om de overgreb, der kontinuerligt blev udført i DR Congo (DRC) fra 1993 til 2003, i august sivede ud til enkelte medier.

Den stadig ulmende borgerkrig i først og fremmest det østlige DR Congo er blevet beskrevet som Afrikas verdenskrig med deltagelse af mange forskellige lande. Krigen føres med en brutalitet, der anbringer den i front af verdens væbnede konflikter med tabstal, der af nogle opgøres til over fire millioner.

I FN-rapporten lægges en stor del af ansvaret direkte på nabolandene Rwanda og Ugandas regeringer og militær, der førte an i krigen mod DR Congo/Zaires mangeårige diktator, Mobutu Sese Seko.

Efter at være blevet kædet direkte sammen med kampagnen af mord, systematiske voldtægter, udplyndringer og dirigering af lokale militser truede de to lande med at trække deres FN-soldater fra fredsbevarende operationer i blandt andet Sudan og Somalia. En vrede, der ikke umiddelbart er blevet formildet af sidste weekends officielle udgivelse af FN-rapporten, der som forudset forbinder de to lande med overgrebene og samtidig konstaterer, at overgrebene ikke er blevet retsforfulgt:

»Frem til denne dag har intet fremmed land involveret i konflikten i DR Congo frembragt anklager mod nogen borgere mistænkt for at udføre forbrydelser på trods af betragteligt bevismateriale, der peger på deres styrkers involvering i forbrydelser begået i DRC,« konstateres det i rapporten, hvis konklusioner er blevet afvist med voldsom retorik af særligt Rwandas leder, Paul Kagame.

Bliver ikke retsforfulgt

Der er dog ikke nødvendigvis grund til, at hverken Kagame eller Ugandas leder, Yoweri Museveni, behøver at ryste af frygt. For chancen for, at der kommer noget ud af de voldsomme anklager, er uhyre lille.

»På det internationale plan er det kun Den Internationale Krigsforbryderdom-stols (ICC) anklager, der kan rejse tiltale for disse overgreb. Dette forudsætter, at der forlods kan skaffes foreløbige, men dog pålidelige beviser om forbrydelserne og de formodede gerningsmænd,« konstaterer den danske jurist Frederik Harhoff, der er tidligere juridisk chefrådgiver for FN's internationale krigsforbrydertribunal for Rwanda og nu er dommer i krigsforbrydertribunalet for Eksjugoslavien.

Da chefen for ICC, Luis Moreno-Ocampo mandag besøgte København for blandt andet at tale om problemerne i DR Congo, kunne han imidlertid afkræfte, at det vil komme til at ske.

»Det er meget usandsynligt, at vi vil retsforfølge dem,« konstaterede han over for Information.

»Problemet er, at næsten alle disse anklager stammer fra før, min jurisdiktion begyndte i 2002, og derfor kan jeg ikke retsforfølge dem,« sagde Ocampo, der i øvrigt afkræftede, at forholdet mellem ICC og den rwandiske regering er dårligt.

»Vi har et glimrende forhold til Kagame og et godt samarbejde med ham,« sagde ICC-chefen, der heller ikke har tænkt sig at rejse sager mod den rwandisk-støttede congolesiske oprørsleder Laurent Nkunda, der i øjeblikket sidder i husarrest i Rwanda, men af de fleste observatører ikke forventes hverken retsforfulgt der eller udleveret for sine forbrydelser i DR Congo.

»Nkunda bliver undersøgt i Rwanda og DR Congo, så ham undersøger jeg ikke. Vi undersøger lokale militser, og der vil også komme sager mod dem i den nære fremtid,« forklarede Luis Moreno-Ocampo, der allerede har flere sager kørende mod lokale militsledere.

På høje tid

Den manglende udsigt til et retsopgør med bagmændene bag det mest omfattende folkedrab i Afrika i nyere tid skaber frustration hos menneskeretsadvokater.

»Det er på høje tid, at vi får et opgør med de folk, der skrev drejebogen bag overgrebene i DR Congo, og bringer dem for retten. Jeg mener, det i rigelig grad er bevist, at toppen i Rwandas hær og regering stod bag, hvad der skete der, og hierarkisk var i toppen af apparatet,« siger Reed Brody, rådgiver hos Human Rights Watch, som blandt andet forbinder den nuværende rwandiske forsvarsminister James Kabarebe, der ledte den congolesiske oprørs- hær, og præsident Paul Kagame, der offentligt advokerede for udrensning af hutu-flygtningelejre, med overgrebene i DR Congo.

'En kultur af straffrihed'

Brody stod selv i spidsen for en DR Congo-undersøgelse på vegne af FN-generalsekretær Kofi Annan i 1998, som kom frem til en konklusion, der lignede den nuværende FN-undersøgelses, men som ingen konsekvenser fik.

»Problemet er, at du skaber en kultur af straffrihed. Man giver grønt lys for overgreb, når man ikke retsforfølger, og det er til dels årsagen til, at der stadig ikke er fred i Østcongo,« siger Human Rights Watch-repræsentanten.

Hans organisation foreslår oven på den nye rapport at oprette et internationalt tribunal, der kan retsforfølge sagerne, men han erkender, at chancen er lille.

»Den politiske vilje er der ikke, og både i Afrika og uden for er der for mange, der holder hånden over Rwanda, blandt andet USA. Den bedste chance er igangværende initiativer i Congo for at oprette et krigsforbrydertribunal. Hvis de får indsamlet beviser og indledt sager, kan man aldrig vide, hvor det ender.«

- Men det er vel ret usandsynligt, at Rwanda vil respektere det og udlevere anklagede til retsforfølgelse i DR Congo?

»Ja.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"JA"

HUTUER ER MÅSKE IKKE NOGLE MENNESKE...!

NU SIDDER FRU VICTOIRE INGABIRE I HUSARREST I KIGALI, FORDI HUN LØFTEDE DEN ØNSKE OM AT Kagame OG ALLE HAN´S MÆND SKULLE FORAN DOMME OG SVARE PÅ DE GRUSOMHEDER DE STÅR FOR...

JEG ER EN AF DE FÅ SOM OVERLEVEDE KAGAME´S ONDSKAB, VI VIL MEGET GERNE HAVE AT BLIVE HØRT, USA OG UK SKAL INDSE AT DET DE GØR ER MEGET MEGET FARLIGT, DE HJÆLPER IKKE RWANDARE VED AT BESKYTTE KAGAME, TVÆRTIMOD.

"VERDEN BLIVER IKKE ENDT AF DEM DER LAVER DET GRIMME TING, MEN DEM SOM SER BARE TIL UDEN AT GRIBE IND".

SÅ, GIV OS RETFÆRDIGHED "JA"