Læsetid: 4 min.

Krisen knækker græske livsstilsterrorister

Da politiet i Athen for to år siden skød og dræbte en 15-årig dreng, udløste det voldsomme optøjer i Grækenland. En politibetjent er nu blevet dømt for drabet, men samtidig har anarkisterne forpasset muligheden for at udnytte situationen i det kriseramte land, vurderer en amerikansk ekspert
Mange af urolighederne i Grækenland har nærmest karakter af performancekunst, som her ved en protest over drabet på den 15-årige demon-strant, Alexandros Grigoro-poulos. Deres strategi er ikke særlig sofistikeret, mener den tidligere amerikanske diplomat John Brady Kiesling, der nærmest erklærer anarkiet for dødt i det gældsplagede Grækenland.

Mange af urolighederne i Grækenland har nærmest karakter af performancekunst, som her ved en protest over drabet på den 15-årige demon-strant, Alexandros Grigoro-poulos. Deres strategi er ikke særlig sofistikeret, mener den tidligere amerikanske diplomat John Brady Kiesling, der nærmest erklærer anarkiet for dødt i det gældsplagede Grækenland.

Louisa Gouliamaki

12. oktober 2010

En domstol i den græske provinsby Amfissa idømte i går en politibetjent fængsel på livstid. Den 38-årige Epaminondas Korkoneas blev kendt skyldig for overlagt mord på den 15-årige Alexandros Grigoropoulos. Drabet, som blev begået i december 2008, udløste voldsomme optøjer i Grækenland og blev en skelsættende begivenhed for utilfredse unge grækere.

»Det er blevet en mytologisk begivenhed blandt anarkister i såvel Grækenland som udlandet, der betragter det som en næsten vellykket opstand,« vurderer den tidligere amerikanske diplomat John Brady Kiesling, der i 2003 opsagde sin stilling på den amerikanske ambassade i Athen i protest mod Irak-krigen og siden har studeret politisk vold i Grækenland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Meget tankevækkende analyse af situationen i Grækenland. Kan sagtens bruges som en generel kritik af livsstilsanarkisters 'politiske' projekt.

Michael Gudnæs

Det kan godt være at anarkisterne i Grækenland ikke har vind i sejlene, men så se til USA! De antistatslige kræfter vælter frem i disse år, båret på vingerne af den økonomiske krise og af de mange millioner oliedollars som anonyme 'velgørere' pumper ind i tea-party bevægelsen. Pæne hvide middelklasseborgere vender i stigende omfanf ryggen til den føderale regering og danner i stedet lokale protestbevægelser og velbevæbnede militser. Måske også fordi de dybest set synes det er lidt flovt at blive regeret af en negermand, endda en som er mere intelligent og veltalende end de selv.

Det skal blive interessant at se hvordan det ender. Hvis den føderale regering formår at holde sammen på den amerikanske økonomi, falder det formentlig til ro efter et stykke tid. Hvis krisen bliver værre, gætter jeg på at vi vil begynde at se uroligheder - navnlig i de sydlige stater - som vil få de græske tilstande til at ligne et skænderi i en børnehave. Det bliver næppe kønt at se på, -den gamle tese om 'Anarki eller Kaos' gælder nok kun venstrefløjsanarkismen, ikke den reaktionære anarkisme.

Ikke at jeg mener at de græske anarkister kan lære noget af de amerikanske

Emil Bæk Henriksen

@Michael Gudnæs

Teaparty bevaegelsen har aldeles intet med anarkisme at goer. Hvordan kan du overhovedet sige det? De er autoritaere, for en stat, for kapitalisme, for autoritaere sociale forhold, og anti socialister. Altsaa en kontrast til anarkisme.

Og der er intet der hedder reaktionaer anarkisme. Anarkisme en er politisk tradition der opstod i 1860erne med Mikhail Bakunin og Alliancen af Socialistiske Demokrater i den Foerste Internationale, den har altid vaeret en del af den socialistiske bevaegelse og arbejder bevaegelsen. Den laegger vaegt faa Frihed, Socialisme, Foederalisme, og at rettigheder i et samfund opstaar af ens pligter til samfundet. Og at individuel frihed kun er muligt i et samfund der er baseret paa lighed, frihed, deltagelse demokrati, kollektivisme og selv-forvaltning, da det er i samspil med andre mennesker at ens frihed kan udvikle sig.

Hvilket bringer mig til Informations fremlaegning af anarkisme i denne artikel. Anarkisme er stort set delt ind efter to strategiske valg, Insurrektionistisk anarkisme (Som udtrykt af Luigi Galleani og hans tilhaenger), der mener at en revolution kommer ved bombeattentater og mord paa kapitalismens beskytter og kapitalister, og masse anarkisme (anarkistisk kommunisme/anarko-syndikalisme) som er langt den stoerste af de to. Masse anarkisme er og har vaeret kendetegnet af masse organisationer der har haft en betydelig effekt for befolkningen, og i saer arbejderklassen. Hvis man ville oenske at vide hvad anarkisme er kan man proeve at kontakte organisationen Libertaere Socialister (http://libsoc.dk/), som jeg er sikker paa kan give en forklaring der kan rydde op i de misforstaaelser der findes om anarkisme, da de som saadan repraesentere den masse anarkistiske tradition i Danmark.

Markus Lund

Don't buy the crap!

Der er en årsag til at anarkismen ligger underdrejet p.t.
Lederen af en af grupperne blev fornylig dræbt i ildkamp med politiet, under et biltyveri, hvorefter man fandt hans lap-top i bilen og fik rullet en gruppe op, der nu sidder fængslet.

Der findes sgu ikke nogle livsstilsanarkister hernede.
Med mindre man medtager de anarkister der livsstilsmæssigt, lever af bankrøverier.

Eksistensgrundlaget her i Grækenland, er væsentlig under dansk standard, så ringe at du aldrig finder den samme ringe standard i Danmark - disse børn er en no future generation af politiske interesserede unge, der ved at forældrene har knoklet for dem, og børnenes forældre kan godt huske juntaen.
Når man henviser til at børnene er af "velstillede" familier, er det fordi man ikke kender til kulturen.

Min nabo er tomat-avler, (han er ikke i nærheden af noget der kan fremmane ordet velstillet) og har netop haft to døtre på universitetet i Iraklion. Staten udstikker - efter karakter, og måske efter hvilke studier du måtte ønske i prioriteret rækkefølge, hvad du kan læse, og hvor du skal studere.

Unge fra Kreta drager hver år i exil på universiteter i Nord-Grækenland, eller på Cypern, eller i Athen, hvor de skal læse til lærer, eller hvad det nu er de er kommet ind på.
Det er der såmænd kun to til at betale - det er far og mor. Så far og mor er med og se på lejlighed eller værelse, betaler huslejen, møbler, og ALT hvad de unge måtte have af fornødenheder i en ekstra husholdning, og lommepenge - det er svært på den indtjening en tomatavler har. Det er kun fordi far og mor lever spartansk, at det lader sig gøre - måske også med en letsindig omgang med skattevæsnets andel, men der knokles hårdt for hver en euro.

Alexandros Grigoropoulos var 16 år, og havde intet foretaget sig der begrundede nedskydningen, idet han ikke havde været med til at angribe politiet, ikke havde været tilstede da der var ballade, men kom til senere da der var roligt, havde en verbal udveksling med politifolkene, hvorefter den ene betjent skød ham direkte i brystet.
Herefter kørte betjentene fra stedet, uden at tilkalde ambulance, uden at melde noget til deres overordnede, der først hørte om sagen 2 timer senere.
Det er jo i sig selv underbyggende for at der var tale om en ren likvidering, idet de bagefter dækkede over forbrydelsen.

Man skal også huske på, at 67% af befolkningen sluttede op bag demonstrationerne mod politibrutaliteten.
Hvor mange kommer der til et dansk folketingsvalg?

Massakren på Polyteknisk Læreanstalt som artiklen nævner, forhindrer i dag politiet i at komme ind på universitetsområdet, og på alle universitetsområder i hele Grækenland. Og slet ikke bevæbnede.

Hvorfor?
Fordi grækerne ikke vil finde sig i, at staten slår deres børn ihjel.
De kan nemlig godt huske juntaen, og deres demokratiske sans fortæller dem, at det er en god lov.