Nyhed
Læsetid: 3 min.

Løkke og Lykke: Danmark uden kul, sådan da

Regeringen åbner mulighed for at beholde kul og rense CO2 fra røgen
Udland
16. oktober 2010

Lars Løkke Rasmussen (V) sagde noget underligt i sin åbningstale i Folketinget i sidste uge.

»Det er regeringens mål, at Danmark i 2050 er uafhængigt af olie, gas og kul,« fastslog statsministeren. Ikke meget at tage fejl af dér.

Men lidt senere sagde Løkke, at »vi kan ikke spå om, hvilket energisystem der præcis ender med at blive det optimale om 40 år.«

»På transportområdet er vi afhængige af den internationle teknologiudvikling. Og på andre områder kan nye teknologier vise sig at blive attraktive - f.eks. muligheden for at fjerne CO2 fra kul.«

Fjerne CO2 fra kul? Hvis man allerede har fjernet kullene som del af sin plan for et Danmark uden fossil energi, hvorfor - og hvordan - så 'fjerne CO2 fra kul'?

Statsministeren sigtede til den såkaldte eksperimentelle CCS-teknologi, carbon capture and storage, der går ud på at indfange CO2 fra kulkraftværkers røg og deponere den til evig tid et sted i undergrunden.

Udelukker intet

I sin rapport til regeringen for nylig skrev Klimakommissionen, at »CCS-teknologien er primært tænkt til opsamling af CO2 fra kul- og gasfyrede kraftværker, og kul og gas indgår ikke i Klimakommissionens billede for et Danmark uafhængigt af fossile brændsler.« Ergo indgår CCS på kulkraftværker heller ikke i kommissionens scenarier eller anbefalinger til politikerne. Som kommissionsformand Katherine Richardson meget logisk har påpeget: At fjerne CO2 fra kulrøgen mindsker jo ikke afhængigheden af kulimport fra fremmede lande.

På den baggrund kunne Enhedslistens energipolitiske ordfører, Per Clausen, ikke rigtig forstå statsministerens melding i åbningstalen. Straks dagen efter stillede Clausen derfor klima- og energiminister Lykke Friis (V) et skriftligt spørgsmål om sagen. Og ministeren svarede forleden, at der kan »være teknologier, som ikke lever op til vores forventninger. Derfor vil regeringen ikke på forhånd udelukke, at alternative teknologier en dag kan blive et supplement til vind og biomasse, herunder teknologi, som opfanger og lagrer CO2 i forbindelse med brug af kul eller biomasse.«

Altså tilsyneladende en bekræftelse af statsministermeldingen om, at der kan tænkes stadig at være kul i den danske energiforsyning om 40 år.

Det kunne Socialdemokraternes energiordfører, Mette Gjerskov, ikke få til at hænge sammen med regeringens grønne vision for 2050.

»Det vil sige, at vi ikke skal være uafhængige af olie, kul og gas? Vi skal basere os på at putte CO2 ned i undergrunden. Det er ikke at være uafhængig af olie, kul og gas,« ræsonnerede Gjerskov i Folketingets spørgetid i onsdags.

Før eller efter jul

Og hun fik svar af klima- og energiministeren:

»Vores målsætning er den at blive uafhængige af fossile brændsler. Men hvis det skulle vise sig i sidste instans, i 2040 eller 2045, at det simpelthen bliver så voldsomt dyrt for den danske samfundsøkonomi og vores overordnede konkurrenceevne, ja, så vil vi være villige til at se på nogle alternative muligheder, og hvis CCS virker på det tidspunkt, kunne det jo være en af mulighederne.«

Altså fri for kul i Danmark i 2050, sådan da. Som at være bare en lille smule gravid.

Om eller hvornår sagen bliver mere afklaret, vides ikke. Lykke Friis har for nylig sagt, at hun håbede at have regeringens egen køreplan for det fossilfri Danmark med i kufferten, når hun sidst i november rejser til COP16-klimamøde i Cancun, Mexico.

I spørgetiden forleden var budskabet justeret:

»Vi kommer med vores udspil, og det kommer vi jo så forhåbentlig med inden jul eller eventuelt efter jul.«

'Efter jul' er et vidt begreb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os endelig få mere af denne herligt hudflettende fremstilling af regeringens inkonsistente udmeldinger.

Dorte Sørensen

Tak til Jørgen Steen Nielsen for det referat. Jeg undrede mig også over Lykke Friis svar eller snare mangel på svar, da jeg hørte spørgetiden i onsdags.

Henrik Eismark

JSN forsøger her at lægge Rasmussen flere ord i munden end han udtalte.

JSN misbruger ordet 'uafhængigt', (feks. af kul) der som bekendt betyder, at man ikke er tvunget til at anvende kullet, men har et valg.

JSN havde ønsket, at Rasmussen havde formuleret sig som 'fri for', men det er ikke det, som statsministeren udtalte. Hvad han så mente inderst inde, kan man jo så lege den politiske kandestøber med, men at foregøgle læserne, at Rasmussen mente 'fri for' er for stor en mundfuld at tvinge ned i halsen på læserne på trods af egne ønsker om at præge udviklingen gennem journalistik.