Læsetid: 5 min.

Megabyerne slummer til indefra

Flere og bedre boliger er et varmt emne i den brasilianske valg-kamp. Men det hjælper ikke Sao Paulo, hvor høje jordpriser forhindrer sociale programmer i at gøre en forskel
Beboerne i det besatte hus i Rua Maua 340 i Sao Paulos historiske bymidte, Luz-kvarteret, deler en særdeles usikker boligsituation med mange andre i megabyen. Men modsat 400.000 andre har dé i det mindste tag over hovedet.

Beboerne i det besatte hus i Rua Maua 340 i Sao Paulos historiske bymidte, Luz-kvarteret, deler en særdeles usikker boligsituation med mange andre i megabyen. Men modsat 400.000 andre har dé i det mindste tag over hovedet.

Marcelo Min

2. oktober 2010

SAO PAULO - Urinlugten dominerer det omtrent ni kvadratmeter store værelse. Her er både kogeplader, køleskab, et tv som har svært ved at modtage signalet samt en tremme- og en køjeseng. Dennes nederste del er optaget af en lille sovende dreng, der altså har tisset i søvne.

Sammen med sine fire sønner på henholdsvis fem, fire og to år og den yngste på ni måneder, udgør Rosa, 30 år, en af de 220 familier, der bor Rua Maua 340 i Sao Paulos historiske bymidte, Luz-kvarteret.

Bygningen har været besat siden 2006. I begyndelsen var her 120 familier, men siden er 100 mere kommet til, så der nu bor omtrent 1.600 i alt. Hoveddelen af beboerne er børn, der suser rundt og leger på gangene i den seks etager høje bygning, da Information er på besøg.

Og så er der mange som Rosa, enlige mødre, forklarer Manoel og viser os rundt. Han er blandt lederne af
Movimento de Sem-Teto do Centro(Bevægelse for de tagløse i centrum,
red.), den ene af de tre sociale bevægelser for hjemløse, som har placeret familier i bygningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Spændende og godt fundet tema. Jeg håber vi kan få mere af den slags. Jeg vil anbefale at besøge www.unhabitat.org, FN's agentur for byer og boliger. Der er nogle virkeligt gode publikationer med oceaner af opdateret statistik som netop belyser by og slum problemerne globalt og hvordan sociale organisationer er ved at miste fodfæstet.

Et kerne problem er jo at i alt for mange år, er de fattiges bolig behov blevet negligeret og nu vil det tage mindst en generation eller to bare at opsamle det akumulerede behov i dag - uden at inkludere det behov som naturlig vækst skaber hvert år. Det er meget dramatisk og vil næppe kunne løsesr uden en meget fundamental revision af hvordan sociale organisationer slår pjalterne sammen med den mere dynamiske og klartsynede del af den private sektor, og skaber et bæredygtgt marked som kan accelerere den process - det er I absolut alles interesse, lige fra den fatiges til den riges, fra familen I Brasilien til den i Danmark som ellers kan blive ved med at modtage fattigdomsflygtninge som egentlig hellere vil blive hjemme men ikke har andet valg end at finde grønnere græsgange i det kolde nord for at sikre sine børn en bæredygtig fremtid.