Læsetid: 3 min.

Ikke slut med kulkraft i storbyerne

Elproduktionen kan køre videre med kul som hovedkilde, men fjernvarmen bliver kulfri om få år, hvis klimaministeren får sit nye projekt igennem
Avedøreværket vil - ligesom andre værker - også i fremtiden bruge kul til at skabe energi til københavnerne.

Avedøreværket vil - ligesom andre værker - også i fremtiden bruge kul til at skabe energi til københavnerne.

Henrik Sørensen

23. oktober 2010

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) har lyttet til bønner gennem længere tid fra Danmarks store byer, energisektorens aktører og flere grønne organisationer: Nu vil regeringen ændre lovgivningen, så det bliver økonomisk realistisk for energiselskaberne at droppe kul til fordel for biomasse ved fjernvarmeproduktion på kraftværkerne i København, Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Trekantområdet.

Men ministerens signal indebærer ikke noget opgør med energiselskabernes mulighed for fortsat at bruge kul til elproduktion på kraftværkerne. Dermed betyder udspillet ikke 'slut med kulkraft i storbyerne', sådan som Jyllands-Posten i går på sin forside gav indtryk af. Uden yderligere energipolitiske tiltag vil således over halvdelen af kraftværkernes brændsel om 10 år stadig være kul.

Klimaministerens nye signaler får en blandet reaktion fra energiområdets aktører.

»For kraftværksejerne er det en stor ting og en stor forandring, hvis vi nu via ændrede rammevilkår kan udfase kul i varmeforsyningen og udelukkende bruge biomasse,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

»Dette kan ikke kaldes en revolution. Det er et beskedent, men fornuftigt skridt, som bare handler om, at byerne skal have lov at gøre det, de gerne vil,« siger SF's energipolitiske ordfører Anne Grete Holmsgaard.

Omstillingen er i virkeligheden allerede i gang med kedler til biomassefyring installeret på en række af de store kraftværker.

»Det lugter af grøn indpakning af noget, som allerede er på vej,« siger energi- og klimamedarbejder Tarjei Haaland, Greenpeace.

Avedøreværket og kul

For at gå hele vejen i varmeproduktionen og få alle de store kraftværker ombygget, må de økonomiske vilkår imidlertid ændres, påpeger energiselskaberne.

I dag er indkøb af biomassebrændsel således mærkbart dyrere end kul.Til gengæld er biomasse afgiftsfritaget i forbrugsleddet, hvis det anvendes til varmeproduktion. Det indebærer, at et skift fra kul til biomasse vil være dyrt for varmeproducenterne, dvs. kraftværkerne, men en billiggørelse for brugerne - fjernvarmeselskaberne og deres kunder.

Derfor har både elselskaberne og de store byer, der gerne vil af med de klimabelastende kul, i længere tid appelleret til regeringen om en lovændring, der fjerner barrieren for omstiling: Lykke Friis må sikre varmeproducenterne andel i den økonomiske gevinst ved skift fra kul til biomasse.

Det er det budskab, klima- ministeren nu har taget til sig.

»Præcist hvordan forslaget bliver indrettet er ikke på plads. Men ja, vi kommer helt sikkert til at skulle se på afgifterne,« siger Lykke Friis.

»Jeg forestiller mig, at forslaget kommer til at indgå som en central del af regeringens samlede strategi for uafhængighed af fossile brændsler, som vi forventligt kommer med omkring årsskiftet. Så følger de politiske drøftelser, og herefter kan vi forhåbentligt sætte hurtigt i værk.«

- Hvornår skal kullene så være ude af de store byers varmeforsyning?

»Det er for tidligt at sætte deadline på,« siger ministeren, der tror, at det kommer til at gå »rimeligt stærkt.«

»Jeg vil så sandelig blive skuffet, hvis vi kommer helt hen i nærheden af 2050.«

Hos elselskabet Vattenfall, der ejer det kulfyrede Nordjyllandsværk og de delvist kulfyrede Amagerværket og Fynsværket, siger kommunikationschef Marianne Sparrevohn:

»Selve den teknolgiske omstilling kan vi gøre på fem-syv år.«

Når det gælder DONG Energys Avedøreværk i København er situationen, at man for ret nylig har fået en kontroversiel tilladelse til at skifte fra kul til biomasse på værkets blok 1, men samtidig skifte til kul på blok 2, der i dag kan fyre med naturgas, biomasse og olie. Det kommende udspil fra Lykke Friis vil ikke indebære, at denne mulighed for at skifte til kul på Avedøre 2 fratages DONG.

»Aftalen om Avedøre 2, der vel og mærke også fremmer brug af biomasse, står naturligvis stadigvæk. Men jeg håber da, at meldingen i dag sender et klart signal til alle om, at regeringen mener, at vi skal ud med kullene og ind med biomassen i de store danske kraftvarmeværker,« siger ministeren.

Lars Aagaard , udelukker ikke, at der fremover på Avedøre-2 vil blive brugt kul, når der skal produceres el.

»Men hellere det end at strømmen kommer fra ineffektive kulkraftværker i Tyskland. Hvis man vil komme længere med at udfase kullene fra elproducerende kraftværker, så må man også gøre det økonomisk mere attraktivt at fyre med biomasse ved elproduktion, f.eks. ved at sætte elproduktionstilskuddet op. Men lad os starte med at gøre fjernvarmen ren,« siger Aagaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu