Baggrund
Læsetid: 4 min.

'Man vil tvinge os serbere til at tænke på en ensartet måde'

Mandag er Serbiens optagelse i EU på dags-ordenen ved et minister-rådsmøde i Luxembourg. Men de serbiske nationa-lister frygter, at EU-medlemsskab vil med-føre krav om politisk korrekthed
Udland
23. oktober 2010

BEOGRAD - Serbien er på vej til formelt at blive kandidat til optagelse i EU:

»Tilnærmelsen til Vesten er Serbiens eneste chance for at udvikle demokratiske institutioner,« udtalte Sonja Biserko fra Helsinki Committee for Human Rights in Serbia i Information fredag.

Men den nationalistiske højrefløj modarbejder Bruno Tadics pro-europæiske regerings bestræbelser på at leve op til kravene for EU-medlemskab, der bl.a. omfatter beskyttelse af borgernes frihedsrettigheder, samarbejde med FN's tribunal for krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien og afkald på kravet om genindlemmelse af Kosovo i Serbien. Organisationen Obraz (Ære) er efter borgerkrigene i Eksjugoslavien blevet en magtfaktor i serbisk politik Obraz bekæmper muslimer, homoseksuelle og venstreorienterede og andre »fjender af det serbiske folk«.

En af frontfigurerne, Mladen Obradovic, lod sig interviewe kort inden Gay Pride forrige søndag, hvor regeringen havde udkommanderet 6.000 betjente for at beskytte de homoseksuelle.

- Hvorfor lader I dem ikke bare være i fred, når I ikke forstår dem?

»Ja, hvis de ville lade os være i fred! Hvis de blot ville gøre, hvad de har lyst til hjemme hos sig selv, ville det være en sag mellem dem selv og Gud. Men det er jo ikke tilfældet. Når de derimod pånøder hele landet deres livsstil, må de også regne med, at der bliver svaret igen.«

- Obraz reagerer altså på det ekshibitionistiske element i Gay Pride?

»Det er kun ét aspekt af problemet. Nu har vi fået en lov imod diskrimination. Hvis du ytrer noget, som ikke falder i deres smag, kan disse grupper sagsøge dig for det, du har sagt eller skrevet. Det vil sige, at man skal stå til regnskab over for domstolene og forsvare, at man er normal. De kalder det for diskrimination, men jeg vil kalde det for sandhed.«

- Hvad består jeres aktivi-teter i foruden konfronta-tioner med Gay Pride?

»Vi beskæftiger os med uddannelse. Det er mit hverv at sørge for at bibringe de unge en historisk forståelse af, hvem de er som serbere. Det er en historisk mission. Vi er selvfølgelig altid klar til fysiske konfrontationer, men det er også vigtigt at kæmpe på andre fronter.«

- Har I støtte fra kirken?

»Obraz blev grundlagt med velsignelse af en af de berømte biskopper her i Serbien, den nu afdøde biskop Danilo Krsti. Han var en af de mest lærde og mest berømte biskopper i den serbiske kirke. Men også i dag har vi støtte fra dele af kirken.«

- Flere steder i byen ser man en graffiti med teksten: 'Stop skammens march'. Hvad mener I med dette slogan?

»Obraz vil bekæmpe Gay Pride politisk, for vi synes ikke, at det er normalt at have en sådan march her i Serbien. Det er ikke godt med al den opmærksom til en minoritet, som er så fjendtligt indstillet over for flertallet. Organisationerne, som står bag marchen, har tidligere lanceret kampagner mod serbisk nationalisme, serbisk identitet og Kosovo som serbisk område. Det officielle slogan var 'Kosovo er Serbiens hjerte', men disse organisationer svarede 'Kosovo er Serbiens nabo'. I deres kampagner gjorde de grin med den serbiske kirke. Det er en af grundene til, at der ikke er nogen, der bryder sig som dem. De er fjender af alt, hvad der er normalt og godt.«

Ideologisk borgerkrig

Juristen Vladan Glisic repræsenterer den konservative bevægelse Dveri Srpska (Den Serbiske Port), der ligesom Obraz mobiliserer på homofobi og folkemordsbenægtelse. Glisic betegner ideen bag Gay Pride som »totalitær« og mener, at borgerkrigen nu udkæmpes på et ideologisk plan.

- Bør de homoseksuelle ikke kunne demonstrere for deres ret til at leve som de vil med hinanden og have samme rettigheder som hetero-seksuelle?

»Vi forsvarer begrebet om anstændighed i vores samfund. Hvem folk sover med, er deres egen sag. Men med deres Gay-kult er de ved at påtvinge hele samfundet dette forhold som et offentligt anliggende. De begynder med at gøre krav på rettigheder, deres næste skridt er at eskalere kravene. Hvis heteroseksuelle havde gjort, som de homoseksuelle gør, ville det blive anset for at være uanstændigt og lovstridigt.«

- Hvad mener De med, at Gay Pride er totalitær?

»Demonstrationen er bare et påskud for, at Vesten skal blande sig i vores samfund, og med den hensigt at ekskludere enhver anderledes måde at tænke på. Man vil tvinge os serbere til at tænke på en ensartet måde.

- Men hvori består det totalitære?

»Vi synes, at begrebet om politisk korrekthed, hvor man skal foregive at synes om noget og omfavne nogle værdier, man reelt afskyer, er forfærdelig hyklerisk. Så kan sandheden kun komme frem, når lyset slukkes. Man kan ikke diskutere og sige sin mening offentligt uden at blive stemplet på forhånd. Hvis man vitterlig afskyr noget, er man allerede på kant med loven. Begrebet om politisk korrekthed tvinger folk til at være falske og komme med falske bekendelser til noget, de hader og afskyer. Men sandheden er jo, at samfundet er meget mere splittet, end det må være ifølge denne korrekthed. For den sande tilstand er, at vi af og til lever på kanten af borgerkrig. Det behøver dog ikke være en virkelig, fysisk borgerkrig som i halvfemserne. Det kan også være en ideologisk kamp, en kamp mellem værdier.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her