Wikileaks Talsmand: 'Folk vil finde offentliggørelsen berettiget'

Borgerne i de krigsførende lande skal konfronteres med Irak-krigens grimme virkelighed, lyder det fra Wikileaks, der kalder offentliggørelsen af de mere end 390.000 lækkede Irak-dokumenter for journalistik i sin reneste form
Borgerne i de krigsførende lande skal konfronteres med Irak-krigens grimme virkelighed, lyder det fra Wikileaks, der kalder offentliggørelsen af de mere end 390.000 lækkede Irak-dokumenter for journalistik i sin reneste form
Udland
23. oktober 2010

»Jeg har ingen idé om, hvad Pentagon vil gøre ved den her offentliggørelse. Det kan vi spekulere over i evigheder, men vi må bare vente og se.«

Sådan siger Kristinn Hrafnsson, islandsk freelancejournalist og talsmand for Wikileaks, til Information kort før den rekordstore offentliggørelse af dokumenter fra Irak-krigen.

Organisationen Wikileaks fik en skarp advarsel fra Pentagon efter lækagen af omkring 77.000 filer fra krigen i Afghanistan i juli måned. Lækagen var blandt de største lækager i historien, men den rekord har organisationen nu slået, når den i dag forventes at publicere over 390.000 hemmelige amerikanske militærdokumenter fra Irak-krigen på internettet.

Kristinn Hrafnsson fortsætter:

»Der er ingen tvivl i mit sind om, at når folk ser materialet og de historier og nye sandheder, der kommer ud af det, så vil de finde det fuldt berettiget og strengt nødvendigt, at det her materiale kommer ud. Ligegyldigt hvad nogen fra Pentagon så siger.«

Offentliggørelsen sker på et pressemøde i London i dag, efter at Dagbladet Information sammen med udvalgte medier og menneskerettighedssorganisationer verden over har haft eksklusiv adgang til at gennemgå materialet og forberede historier, hvoraf de første ramte avisforsider og nyhedsudsendelser i går aftes kl. 23 dansk tid.

Journalistik i ren form

»Det her er den største militære lækage i historien. Den indeholder hændelsesrapporter fra 2004-2009. Mange af rapporterne er bare små begivenheder, mens andet er afslørende materiale, der aldrig før har set offentlighedens lys. Jeg er ret sikker på, at mange vil se noget af materialet som meget belastende, da det peger på potentielle krigsforbrydelser,« siger Kristinn Hrafnsson.

- Hvilke potentielle krigs-forbrydelser?

»Det kan jeg af hensyn til vores mediepartnere ikke gå i detaljer med, før det er ude. Men materialet tegner et samlet billede af krigen set fra amerikanernes synspunkt. Så det er ret detaljeret, og derfor bør det også være ude i offentligheden. Specielt i de lande der har deltaget i krigen eller støttet den direkte,« siger han og fortsætter:

»Det er et nutidshistorisk arkiv, men set fra vores perspektiv er offentliggørelsen af Irak-dokumenterne også journalistik i sin reneste form. Det giver fakta til folket og giver det mulighed for at grave sig ned i materialet og drage deres egne konklusioner. Befolkningerne bliver myndiggjort og velinformerede, om hvad der er foregået«.

- Hvad vil det betyde for vores syn på Irak-krigen?

»Det kommer til at påvirke vores historie. Det her var en krig, der blev indledt med fabrikationer og løgne. Den har været omkostningsfuld i form af både lidelser og menneskeliv og har efterladt et land i ruiner. Som borgere i lande, der har støttet krigen, har vi et ansvar for ikke bare at kigge væk, men at se på materialet i det åbne og blive konfronteret med krigens grimme sandhed.«

Hård kritik

Wikileaks blev mødt af hård kritik fra flere sider efter offentliggørelsen af de 77.000 rapporter fra krigen i Afghanistan. Flere navne på lokale afghanere, der samarbejdede med koalitionen, var med i det lækkede materiale, og både den amerikanske regering og organisationer som Reporters Without Borders kritiserede offentliggørelsen for at være »hensynsløs«. Kristinn Hrafnsson mener, at den, tid der er gået, har vist, at kritikken har været ude af proportioner.

»Der er gået uger og måneder, siden filerne blev offentliggjort, og der har endnu ikke været en eneste rapport om nogen skade. Det bliver også anerkendt af Pentagon,« siger han.

- Men kritikken er også kommet fra andre sider, end den plejer, fordi navnene var med i materialet. Tager kritikerne bare fejl?

»Selvfølgelig var det uheldigt, at nogle navne røg igennem sidst, for det er ikke Wikileaks intention at udsætte nogen for fare. Vi tager kritikken til os og har en anden tilgang til redigeringen den her gang. En elektronisk redigeringsmekanisme som sikrer et sikkert resultat,« siger Kristinn Hraffsson.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En ting der ikke bliver nævnt her er den katastrofale virkning disse dokumenter har på de mennesker der lever i Irak nu; de frygter det værste og er absolut ikke glade for at dette kommer frem nu:

http://www.thenational.ae/news/worldwide/iraqis-fear-reprisals-after-lat...

peter fonnesbech

Jeg tror ikke at man kan takke Wikileaks og deres kilder i denne sag nok.

Nærmest med en enkelt bevægelse har de med denne offentliggørelse revet det slør væk ,som dækkede over krigens virkelighed, og dermed afsløret et langt mere sandfærdigt billedet af denne katastrofale krig, i hvilken koalitionen så ædelmodigt drog ud for at fremme og implementere demokratiet , friheden og menneskerettighederne for det Irakiske folk.

Hvis nogen i forvejen skulle have tvivlet på disse motiver rigtighed, så er denne tvivl nu fuldstændigt bekræftet, og der tegner sig mere samlet og konsekvent billede af alle manipulationerne og løgnene fra krigens start, og alle fortielserne som sidenhen har fulgt i kølvandet på denne krig.

Det er ikke mindre et et dobbelt bedrag i en gigantisk skala. Befolkningerne i de koalitionens krigsførende lande er ført bag lyset, og Irak er blevet lagt i ruiner , og er kun langsomt ved at komme sig.

Det siger sig selv af offentliggørelsen af de næsten 400 000 dokumenter selvfølgeligt vil få konsekvenser for en masse mennesker som har været involveret i den ene eller anden grad, men jeg håber da at de ikke for alvorlige følger for uskyldigt involverede.

For ledelsen i det danske forsvar og regeringens top må sagen få alvorlige konsekvenser for her hober undladelses-synderne og fortielserne sig op i en stor bunke.

Sagen med de irakiske tolke er et tydeligt eksempel.
Den og andre sager forsøges undskyldt med bemærkningen," At vi ikke er vant til at være i krig".

Et forsvars implicite opgave er jo at være i krig , hvad enten det er en forsvars-krig eller en angrebskrig.
Selvfølgeligt er det da rigtigt at det danske forsvar ikke er vant til at befinde sig i en krig, men netop derfor , fordi at denne situation ikke er sædvane, derfor burde man have set nøje på snart sagt alle procedurer, fra flere vinkler, for ikke at lave nogen fejl. Det er da et helt indlysende ræsonnement i denne situation.

Så derfor er denne undskyldning noget at det mest uintelligente man længe har hørt.

Selv om at jeg er meget trist og desillusioneret over at være vidne til dette dobbelte bedrag, vil jeg endnu engang takke Wikileaks for deres helt fantastiske indsats i denne sag.

I fortjener alle de priser i kan få på demokratiets og ytringsfrihedens vegne.

peter fonnesbech

Og tak til Information for at være helt " Up Front " .

Fortæller dette os noget vi ikke vidste før ?
Er fornøjelsen ved dette leakeri ikke bare bekræftelsen af at man havde 'ret' i sine banale analyser og antagelser om krigs-virkeligheder.
Hvem jubler ? - udover disse 'rethavere' ( - jeg hører selv blandt dem men er altså underlig når jeg ikke umiddelbart hæver armen formoder jeg det er man jo..) :
Medierne - og nogle få diktaturstaters efterretningstjenester.

Og vi er allerede derhenne hvor at det, at en eftersøgt undslipper fordi en helikopter løber tør for benzin, selv i Inf. overskrifter bliver at 'danskere lader al-qaida-leder slippe væk'. Fyda danskere ? Det var garanteret bare dovenskab.

Jeg mener personligt at ingen information i princippet skal skjules eller ejes, med mindre er er alment-gavnlige årsager dertil. Alt skal afsløres hen ad vejen, også i pernittengrynske detaljer om muligt, men leak-aktiviteterne her er på grænsen.
Og super interessante som fænomen. bare ikke som indhold. Det er min slags pointe her.