Ambassade-læk: USA udspionerer FN-diplomater

Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, har givet amerikanske diplomater ordre til at spionere imod generalsekretær Ban Ki-moon og andre FN-topfolk. Det viser fortroligt direktiv blandt de lækkede ambassade-indberetninger
Ifølge et fortroligt direktiv udstedt af den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, den 31. juli 2009 skal amerikanske diplomater fremskaffe følsomme informationer om blandt andre manden her - FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Ifølge et fortroligt direktiv udstedt af den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, den 31. juli 2009 skal amerikanske diplomater fremskaffe følsomme informationer om blandt andre manden her - FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Michael Reynolds

Udland
29. november 2010

Washington udspionerer topdiplomater i FN. Det skriver britiske The Guardian og tyske Der Spiegel på baggrund af de omkring 250.000 amerikanske diplomatiske indberetninger, der er blevet lækket til organisationen Wikileaks.

Ifølge et fortroligt direktiv udstedt af udenrigsminister Hillary Clinton den 31. juli 2009 skal amerikanske diplomater fremskaffe følsomme informationer om blandt andre FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og de permanente medlemmer af FN's sikkerhedsråd fra Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien.

Blandt andet ønsker den amerikanske regering oplysninger om Ban Ki-moons og hans sekretariat politiske planer samt efterretninger om FN-diplomaters eventuelle planer om undersøgelser af den amerikanske behandling af fanger i Irak, Afghanistan og på Guantanamo.

Hillary Clinton efterspørger endvidere personlige kreditkortinformationer på FN-topfolk, tekniske detaljer om deres kommunikationsudstyr, koder til deres email-programmer, biometriske data i form af fingeraftryk, portrætfotos og iris-scanninger samt detaljer om deres personlighed.

Direktivet blev sendt til de amerikanske repræsentationer ved FN i New York, Wien og Rom samt til 33 amerikanske ambassader og konsulater verden over, blandt andet i London, Paris og Moskva.

De tre store amerikanske efterretningstjenester, CIA, Secret Service og FBI, er ifølge The Guardian alle involveret i at indsamle de følsomme informationer i samarbejde med det amerikanske udenrigsministerium.

Ulovlig aflytning

Lækket af det følsomme direktiv forventes at rejse spørgsmål om, hvorvidt amerikanske diplomater udfører decideret spionage. Desuden kunne Hillary Clintons ønske om at indsamle tekniske detaljer om FN-topfolkenes kommunikationsudstyr tyde på, at det amerikanske udenrigsministerium ønsker at aflytte og overvåge FN-diplomaternes fortrolige kommunikation.

Ikke alene er sådanne aktiviteter formodentlig ulovlige. De risikerer også at underminere tilliden mellem FN og USA, der er sammenslutningens største bidragyder med tre milliarder dollar om året, skriver The Guardian.

I det hele taget viser lækket ifølge The New York Times, at USA i de senere år i høj grad har udvidet sine udsendte diplomaters rolle i retning af efterretningsopgaver. Ikke bare i FN, men også i andre lande har udsendte fra det amerikanske udenrigsministerium indsamlet kreditkort- og flybonus-numre, arbejdstider og andre personlige oplysninger om højtstående udenlandske kontakter. Direktiverne, der har øget de udsendtes beføjelser, går tilbage til 2008 og udvisker ifølge avisen traditionelle grænser mellem diplomater og spioner.

The New York Times har fundet en række eksempler på de udvidede retningslinjer i de lækkede diplomatiske indberetninger.

For eksempel får udsendte embedsmænd på ambassader i Mellemøsten, Østeuropa og Latinamerika besked på at indsamle officielle titler, navne, stillingsbetegnelser såvel som internet- og intranet-brugernavne, mailadresser, hjemmesideadresser, kontonumre og andet. Embedsmændene bliver også bedt om at indsamle informationer om de kommunikationsnetværk, der skaber infrastrukturen for militær og efterretningstjenester i de lande, de er udsendt til.

Ronald E. Neumann, som har været amerikansk ambassadør i Afghanistan, Algeriet og Bahrain, siger til avisen, at han ikke forstår, hvorfor diplomater har fået besked på at indsamle sådanne oplysninger. »Min bekymring ville primært gælde spørgsmålet om, hvorvidt den pågældende person var i stand til at udføre det uden at give os problemer. Og for det andet hvor meget en sådan ansat kan bruge tid på det, uden at det går ud over hans eller hendes forpligtelser.«

Ifølge The New York Times har både Condoleezza Rice og Hillary Clinton underskrevet direktiver om de udvidede efterretningsopgaver i deres embedsperioder som amerikanske udenrigsministre.

Cablegate

Seneste artikler

 • Saudi-Arabiens frihjul

  14. december 2010
  Det vakte opsigt da seriøse aviser som The New York Times, The Guardian og - i al beskedenhed - Information citerede, hvad Wikileaks-dokumenter havde at fortælle om det tætte, ja, intime saudi-amerikanske forhold
 • Italiensk-russisk alliance gør EU sårbar på energiområdet

  14. december 2010
  Afsløringer fra Wikileaks understreger, at Berlusconis energipolitiske samarbejde med Putin skader amerikanske og europæiske interesser
 • Rusland ønsker at lægge låg på NATO-afsløring

  8. december 2010
  NATO's hemmelige beredskabsplan mod et russisk angreb på Baltikum og Polen har foreløbig ikke affødt kritiske reaktioner fra Kreml. Strategien om at lade som ingenting tjener Ruslands interesser, vurderer professor
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der røg USAs regerings argument for hemmeligholdelse af disse dokumenter, medmindre det er okay at være dobbeltmoralsk.

@Samuel

USA er definitionen på at være dobbeltmoralsk...

Påstår de kæmper for frihed og demokrati, samtidig med de bruger tortur,kz-lejre, renditions, og jeg kunne blive ved...

Desværre er der intet nyt i USA's overvågning og sjakring med nationer, folkeslag og individer. Det har stået på siden 2. verdens krig, hvor USA overtog verdens herredømmet, fra det britiske imperium. Læser man f.eks. tidligere CIA agent Philip Agees bøger fra 70érne, så var metoderne dengang nogle andre, men hensigten var den samme: at overvåge og kontrollere en hel verden.
Det er især urkomisk at disse afsløringer kommer nu midt i den værste kommunist parenoja – som har til formål, at overbevise tosserne om, at den af USA styrede verden ”den fri verden”, er den bedste af alle! Ligesom vi skal tro på, at rå kapitalisme og hæmningsløs konkurrence, er både retfærdigt og sundt.

Hvor er det sjovt! Hvor er det ironisk!

USA's eget system baner vejen for systemets eget fald!

Det amerikanske militær har også taget æren for udviklingen af Internettet. Det ved vi så godt, er halvt løgn, for det blev udviklet af Tim Berners-Lee i CERN-regi. Men OK, senere var det amerikanske militær blandt de første til at se det som en mulighed til krigsførelse. Og nu, ironi, ironi: det bliver Internettet, der hiver bukserne ned på dem selv.

En af de familier, der om nogen er ansvarlig for dannelsen OG korrumperingen af det amerikanske samfund, er Rockefellerne. Det stadig siddende nuværende familieoverhoved, David Rockefeller, har for nylig udtalt, at Internettet nok er den største fejltagelse 'de' har gjort.

Tja .. 'The Times They Are A-Changing' sang troubadouren for første gang for 47 år siden. Han blev dengang regnet for en slags profet. Tiderne skiftede ikke for alvor dengang, der var bare revner i fundamentet.

Hvad sker der i dag?

” De tre store amerikanske efterretningstjenester, CIA, Secret Service og FBI, er ifølge The Guardian alle involveret i at indsamle de følsomme informationer i samarbejde med det amerikanske udenrigsministerium.”

Sådanne ’personfølsomme oplysninger’ kan vel bruges til at udøve ’mildt pres’?

’Mafiosering’ af politikken (også) på ’højt/lavt internationalt niveau’?