Læsetid: 4 min.

Alle andre end irakerne afgør, om der dannes ny regering

Der er udsigt til, at Iraks USA-støttede sunni-blok omsider kommer med i samlingsregering, men som andenviolin for det er Iran, der dirigerer
10. november 2010

BEIRUT I morgen vil det være afklaret, om Irak efter otte måneders politisk lammelse omsider har en regering. Mandag og i går mødtes de fire politiske hovedaktører i Erbil i det kurdiske Irak, og i dag fortsætter forhandlingerne i Bagdad med henblik på at danne en samlingsregering med kurdere, shiiter og sunnier den eneste sikring mod, at landet kastes ud i en ny sekterisk krig. Og spørgsmålet er: Vil sunni-blokken komme med, eller vil shiiter og kurdere bruge deres samlede flertal til at holde den største blok i parlamentet uden for indflydelse? Svaret: Det ikke er noget, irakerne entydigt selv bestemmer.

Den fungerende irakiske vicepræsident, Adel Abdel Mehdi, har kaldt sit land for regionaliseret, et udtryk, der bruges om Libanons svage stat, hvis politiske landskab formes af alle andre end libaneserne selv. At det nu også passer på Irak, den tidligere arabiske stormagt, forklarer Mehdi til avisen The Guardian således: »Siden (1991) har vi været regionaliseret vores ledere rejser hele tiden udenlands for at forklare sig. Men det er en fejltagelse at tro, at vi kan dikteres.«

Det er ikke desto mindre, hvad der foregår. Iraks rivaliserende fraktioner er indkaldt til forhandlinger af Tyrkiets udenrigsminister, Ahmed Davutoglu, der har magtet at få fungerende premierminister Nuri al-Maliki og sunni-blokkens leder, Iyad Allawi, til at opholde sig i samme lokale for første gang siden valget 7. marts.

Saudiarabisk x-faktor

Formålet er at lime en holdbar regering sammen, hvor magten deles mellem de to sværvægtere, men med lunser til den rent shiitiske blok, INA, og de kurdiske partier. Konstruktionen synes velsignet af Iran, Syrien, USA og altså Tyrkiet, men ikke af Saudi-Arabien.

For hvad der lykkedes for Davutoglu, mislykkedes for den saudiske kong Abdallah, da han forsøgte en tilsvarende manøvre: At invitere Iraks stridende parter til forsoningsvandpibe i Riyadh. Al-Maliki og det meste af Shia-blokken sagde nej tak, hvorimod Iyad Allawis sunni-koalition sagde ja. Således blev afstanden mellem Iran og Syrien på den ene side og USA og Saudi-Arabien på den anden side tydeliggjort.

Saudi-Arabien er utryg ved en al-Maliki-ledet regering i Bagdad, der er i lommen på Iran, og invitationen fra Riyadh havde til formål at sikre Allawis sunnier indflydelse. Iran er tryg ved al-Maliki, og Tyrkiet, der reelt har støttet Iran i atom-striden med Vesten, er som mødeindkalder spiselig for Teheran. Alle ved, Irak ikke kan regeres uden om Iran, men heller ikke uden om sunnierne. Der skal altså findes en løsning, men den må bare ikke have saudiske fingeraftryk, hvis det står til iranerne og det gør det for tiden. Men det gør også saudierne til den ubekendte faktor i det fremtidige magtspil.

Svaret på udelukkelsen af Saudi-Arabien som regional spiller var ifølge flere Irak-eksperter her i Beirut nye massakrer senest to bilbomber mod iranske pilgrimme i de irakiske hellige byer, Karbala og Najaf, der mandag dræbte 10 og sårede mindst 34. Men allerede få dage efter afslaget på kong Abdallahs invitation i Arabisk Liga-regi blev mere end 70 dræbt med 13 koordinerede bilbomber i Bagdad. To dage før forrige søndag massakrerede sunni-ekstremister 52 irakiske kristne i en kirke.

Sammenhæng?

»Det er selvsagt umuligt at bevise en direkte sammenhæng, men det er påfaldende, at myrderierne kommer nu, efter flere måneders ro,« kommenterede en Irak-ekspert i Beirut.

»Nogen kan tilsyneladende åbne eller lukke døren til al-Qaeda-terror, som det passer dem. Og budskabet er klart nok: Dannes der regering uden Allawis sunnier, vender det kaos, der herskede fra 2005 til 2007, tilbage med dobbelt effekt.«

At den saudiske efterretningstjeneste har styr på al-Qaeda-netværkets aktivitet viste sig med advarslen til USA om planlagt flypakke-terror fra Yemen, der gik videre til bl.a. Frankrig, hvor en pakkebombe i et fly blev uskadeliggjort 4. november, kun 17 minutter før den ville være eksploderet.

Regeringsdannelsen var ikke afklaret i går, selv om nyhedsbureauer var tidligt ude med meldinger om næsten enighed mellem Allawi og al-Maliki.

Balancegang

Efter valget for otte måneder siden søgte USA at koble al-Maliki og Allawi sammen i en koalition, men Iran afviste Allawi som regerings-partner, og amerikanerne har ikke længere, trods tilstedeværelsen af 50.000 soldater, afgørende indflydelse.

Al-Maliki, som de selv udpegede i 2005, har dygtigt sikret sig iransk og syrisk støtte, og øvelsen for USA og Saudi-Arabien er nu at sikre, at Allawi får en regeringspost, der bare i nogen grad kan danne en modvægt til al-Maliki.

Amerikansk pres på den kurdiske blok om at afgive præsidentposten til Allawi blev pure afvist. Nu forhandles der om formandsposten i parlamentet til Allawis blok, ligesom Allawi selv tiltænkes et ministerium for strategisk politisk planlægning, der i givet fald får resortområder overført fra premierministerens kontor.

Denne afbalancering er temaet i de igangværende forhandlinger, hvor kurderne har erklæret, at de støtter sunnier i en regering, men ikke Allawi (der i øvrigt er sekulær shiit) som premierminister. Allawis problem er desuden, at hans koalition har syv hoveder, hvor al-Maliki suverænt styrer sin Lov- og Orden-blok enevældigt. Det ene af de syv hoveder er Iraks anden fungerende vice-præsident, Tariq al-Hashemi, der har udtalt sig pessimistisk om en hurtig regeringsdannelse.

»I lyset af de problemer, de politiske ledere skal blive enige om, ser jeg et meget langt forhandlingsforløb,« sagde han forud for forhandlingerne.

Men en deadline er i morgen, torsdag, hvor det irakiske parlament er indkaldt for at vælge ny formand det er første gang, politikerne træder sammen siden 14. juni, hvor samlingen varede i 20 minutter. Varigheden af mødet i morgen vil være indikation på forhandlingsklimaet i toppen af den politiske pyramide.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu