Læsetid: 2 min.

Budgetslagsmål kan svække tillid til EU

Tilliden til EU svækkes, når budgetforhandlingerne bryder sammen, lyder det fra EuropaParlamentets formand. Venstres Jens Rohde (V) påpeger, at det snarere er de voksende budgetter, der kaster skygge over institutionen
18. november 2010

Kan man stole på EU, hvis institutionen ikke engang kan vedtage sit eget budget? Det spørgsmål stiller europæiske borgere måske sig selv efter denne uges budgetsammenbrud i EU, lyder meldingen fra Europa-Parlamentets formand, Jerzy Buzek:

»Vi ønskede en aftale, og jeg synes, det er beklageligt, at et mindre antal medlemsstater lukkede processen om 2011-budgettet ned. Få med-lemslandes stædighed kommer til at underminere borgernes tillid til, at EU virker effektivt. Parlamentet og et stort flertal af lande var ellers parate til at indgå en aftale, og kun få medlemsstater blokerede den aftale, fordi de ikke var villige til at indgå i en kon-struktiv diskussion,« sagde han, da forhandlingerne mandag nat brød sammen.

Oplægget var i sidste for-handlingsfase, at EUs udgif-ter skulle stige med 2,91 pct. Det ville for medlemslandene betyde nye udgifter for omkring 500-600 mio. Pengene går blandt andet til oprettelse af den nye Udenrigstjeneste, som udvider det europæiske samarbejde om udenrigspolitikken. Ikke desto mindre udlægges merprisen af nogle lande herunder Danmark som en unødig ødselhed i tider, hvor landene selv spænder livremmen ind.

Nej til vokseværk i EU

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beklagede på sit pressemøde tirsdag, at EUs budgetter havde vok-seværk, når Danmark selv opererer med nulvækst. Men ifølge EU-ekspert og professor Uffe Østergaard er det snarere udtryk for det klassiske tovtrækkeri mellem de lande, som giver, og de lande som modtager penge fra EU:

»Det er groft sagt bare den klassiske diskussion mel-lem de lande, der bidrager og dem, der ikke gør,« siger han.

Desuden burde Danmark kunne se, at de stigende ud-gifter også er udtryk for nye behov, vurderer Uffe Øster-gaard:

»Man har pålagt EU en masse nye opgaver, selvom nationalstaterne nu modsæt-ter sig de fælles hensyn,« siger han og sammenligner situationen med den hjemlige diskussion mellem stat og kommuner.

De nye opgaver ændrer dog ikke på, at stærkt stigende udgifter vil være uaccepta-belt, mener medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde (V):

»Det bekymrende er, at de går efter så høje budgetstig-ninger. Det er sådan noget, som kan være med til at un-derminere tilliden.«

Rohde deler ikke parla-mentsformandens frygt for, at budgetforviklingerne i sig selv kommer til at sprede skepsis over for EU.

»Jeg tror ikke, at selve budgetspillet rokker ved folks tillid til EU. Det handler mere om, at Parlamentet fra starten af skulle have udvist evnen til at holde budgettet i ro.«

Der vil nu indledes nye forsøg på at vedtage et budget, og lykkes det ikke, vil det nuværende budget i stedet blive videreført for 2011, mens der måned for måned skal træffes afgørelse om midlertidige budgetter. Det risikerer at ramme blandt andet EUs udviklingsbistand og arbejdsmarkedsprojekter, har interesseorganisationer beklaget. Det forventes dog, at der findes en løsning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu