Danmark undlod at beskytte irakere mod sekterisk blodbad

Mens den danske regering straffede afviste irakiske asylansøgere for ikke at rejse frivilligt tilbage, bredte den sekteriske vold sig dramatisk i Irak. Det viser lækkede militærlogs
Execution style. Ud over tilfældige synlige findesteder har ofrene for de sekteriske drab hænderne bundet på ryggen, bind for øjnene og er blevet skudt i munden eller baghovedet, noterer det amerikanske militær.

Execution style. Ud over tilfældige synlige findesteder har ofrene for de sekteriske drab hænderne bundet på ryggen, bind for øjnene og er blevet skudt i munden eller baghovedet, noterer det amerikanske militær.

Christoph Bangert

Udland
20. november 2010

Lækkede amerikanske krigslogs belyser nu i detaljer den sekteriske vold, som hærgede Irak, samtidig med at den danske regering afviste at beskytte de irakiske asylansøgere i Danmark og i stedet straffede dem for ikke frivilligt at rejse hjem.

Det lækkede materiale fra Irak viser, hvordan det religiøst baserede opgør mellem særligt shia- og sunnimuslimer når sit klimaks i årene 2006 og 2007, hvor militser står bag omfattende sekteriske udrensninger. Talrige indberetninger oplyser om sekteriske likvideringer og bomber mod moskéer og kristne kirker. Desuden viser indberetninger, hvordan volden fortsætter i de følgende år, hvor irakere bliver myrdet, hvis de forsøger at vende tilbage til boliger, som de er blevet fordrevet fra under de sekteriske udrensninger.

»De danske myndigheder og den danske regering har længe undladt at forholde sig til situationens alvor i Irak,« siger generalsekretær i Amnesty International Lars Normann Jørgensen.

»Problemstillingen er blevet diskuteret i en indenrigspolitisk sammenhæng, hvor det gælder om at være så hård som muligt mod de fremmede. Nu understreger Wikileaks-dokumenterne, at den faktiske situation i Irak er så slem, at det er nødvendigt i det mindste at give irakerne i Danmark en midlertidig opholdstilladelse.«

Hårdest ramt er det centrale og sydlige Irak, hvor over totredjedele af de afviste irakiske asylansøgere i Danmark stammer fra. Sunnier i shia-dominerede kvarterer og shiaer i sunni-dominerede kvarterer bliver standset ved vejspærringer eller opsøgt i deres hjem. De bliver bagbundet, får bind for øjnene og likvideres med skud i nakken eller munden.

Systemet bryder sammen

De lækkede logs dækker perioden fra 2004 til slutningen af 2009. Den sekteriske vold er ifølge indberetningerne ikke stoppet sidst i 2009, og FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR har netop på ny rapporteret om en forværring af sikkerhedssituationen i Irak.

UNHCR har gentagne gange henstillet til, at irakere i Danmark, som ikke har fået asyl, får midlertidig opholdstilladelse, indtil situationen i landet er stabiliseret. Den løsning er imidlertid blevet afvist af regeringen og Dansk Folkeparti.

»Når man er afvist asylansøger, så skal man forlade landet, ellers bryder asylsystemet sammen. Det er helt afgørende for, at der kan være troværdighed om systemet,« siger Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, der siden invasionen i 2003 har presset på for at få tvangsudsendt de afviste irakiske asylansøgere i Danmark.

Ifølge Martin Henriksen er det et »skråplan« at give midlertidige opholdstilladelser.

»Vores erfaringer viser, at de har en tendens til at blive permanente,« siger han og tilføjer: »I en ideel verden burde det også være sådan, at de, der får asyl i Danmark, rejser hjem, når forholdende i hjemlandet er til det. Men vi kan jo se, at det ikke er tilfældet.«

Radikales udenrigsordfører, forhenværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen, er dybt uenig.

»Det er helt uforsvarligt at sende folk tilbage under sådanne omstændigheder. De mennesker burde selvfølgelig have haft lov at blive i Danmark og ikke konstant være blevet truet med at blive sendt hjem til de vilkår, der nu tegner sig,« siger Niels Helveg Petersen.

»Det her understreger, at regeringen og Dansk Folkeparti helst sendte alle udlændinge ud af Danmark. Det er deres projekt. Vi sagde som krigsførende nation, at vi var med i Irak blandt andet for at befri irakerne for forfølgelse fra et diktatorisk regime, men derefter er vi pludselig ligeglade med, hvad der sker dem. Det er bizart.«

Fortsat pres

Fra 2003 til maj 2009 afviser den irakiske regering at tage imod tvangshjemsendte irakere på grund af den konstant forværrede sikkerhedssituation i landet. Regeringen og Dansk Folkeparti opretter til gengæld ad flere omgange økonomiske støtteordninger til irakere, der frivilligt rejser hjem, mens resten af de afviste irakere blandt andet bliver frataget økonomiske ydelser for at presse dem til at forlade landet.

I 2006 henstiller UNHCR til, at alle ansøgere fra den sydlige og centrale del af Irak får asyl. Mens Sverige samme år giver opholdstilladelse til 90 procent af alle irakiske asylansøgere, giver Udlændingeservice i Danmark asyl til to procent og overinstansen Flygtningenævnet til syv procent af de irakere, der får behandlet deres sag.

Året efter stiger den danske anerkendelsesprocent over for irakere til 38 procent i Udlændingeservice og 30 pct. i Flygtningenævnet, og i 2009, hvor mange kristne irakere fik asyl, topper anerkendelsesprocenten med 47 procent i Udlændingeservice og 16 procent i Flygtningenævnet.

Det er en markant stigning, men anerkendelsesprocenten er stadig højere for grupper som syrere, somaliere, iranere og afghanere, og Danmark ligger længere fra at opfylde UNHCR's henstillinger end flere andre europæiske lande.

I erkendelse af, at lande som Danmark ikke følger henstillingerne har UNHCR siden 2006 opfordret til, at alle asylansøgere fra Syd- og Centralirak som et minimum får midlertidige opholdstilladelser. Det kunne for eksempel være humanitære opholdstilladelser, som integrationsministeren kan give til afviste asylansøgere. Men i Danmark afviser først integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) og siden Birthe Rønn Hornbech (V) at beskytte irakerne.

Politisk påvirkning

Forsker i flygtninge- og menneskeret ved Dansk Institut for Internationale Studier Thomas Gammeltoft-Hansen hæfter sig ved, at oplysningerne i de lækkede logs fra Irak »i forbløffende grad« stemmer overens med de oplysninger, som tidligere er kommet fra UNHCR og organisationer som Human Rights Watch.

»Danmark har på linje med en række andre europæiske lande politisk presset på for at sikre udsendelser til Irak i sager, hvor man ikke har givet asyl, men man kan frygte, at der sker en frakobling mellem informationerne om forholdene i et land som Irak, og hvordan Danmark internt håndterer sagerne. Og det kan hurtigt bringe Danmark på kant med menneskerettighederne,« siger Thomas Gammeltoft Hansen.

Han understreger, at det afgørende i forbindelse med hjemsendelse er, om der er en reel risiko for, at udsendte bliver udsat for forfølgelse, tortur eller nedværdigende behandling.

»Og det må man sige, at de her dokumenter vidner om, at de i visse områder kan risikere. Spørgsmålet er, om man har gjort, hvad man skulle for at indsamle oplysninger om situationen i Irak, og dernæst om man har taget oplysningerne alvorligt i den danske forvaltning.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, Venstres udlændingeordfører Karsten Lauritzen eller Konservatives udlændingeordfører Naser Khader.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for en interessant artikel, Information.

Der klart belyser, hvad mørkemændene i DF har betydet for betragtningerne internationalt omkring den siddende Regerings aggressive udenrigspolitik og ikke mindst for de uafhængige vurderinger af situationen i Iraq, der advarede om forhold, som ikke hjemlede udvisninger til krigs- og uroplagede områder.

DF's betydning for den siddende Regerings mulighed for at bevare flertallet herhjemme, har utvivlsomt affødt en række beslutninger, der nu viser sig at være i strid med folkeretten, tortur- og menneskerettigheds- konventionerne og for øvrigt al naturlig anstændighed. Men klemmen på Regeringen forsætter - med mindre den udskiftes med et alternativt flertal. Hvor meget mere inkonsistens i parolerne skal offentligheden stå mål med, og hvor langt i bund skal DK's omdømme falde? Hvormange uforståelige forklaringer skal Regeringens ministre foregøgle offentligheden?

Der hersker utålelige forhold i dansk politik mere end nogensinde før...

Med venlig hilsen

Carsten Højerslev

Som Hugo Barlach så udmærket udtrykker det, er der utålelige forhold i dansk politik og personligt håber jeg, at der snart sker en forbedring. Anstændighed, tolerance, empati og medmenneskelighed er alle vigtige værdier, som desværre er blevet og bliver kraftigt tilsidesat. Hvordan kan man som politiker gang på gang slippe afsted med at sige ingen kommentarer når man bliver konfronteret med konsekvenserne af sine egne fejlbeslutninger? Det kan man åbenbart i flæng gøre både udenfor og i Folketingssalen. Men det bliver der sikkert en kortvarig debat i medierne, da der er vigtigere ting som f.eks at diskutere om retfærdigheden skete fyldest i "Vild med dans"-finalen". Man må sige, at der er sket meget i det sidste årti.

Dorte Sørensen

Tak til Information for at følge disse triste sager, der for mig understreger at NOK er NOK.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsministeren, står der sidst artiklen. Nej, for ministeren deltog i går i genbegravelsen af Tycho Brahe i Týn Katedralen i Prag, hvor hun talte om mennesket, der er skabt i Guds billede og om respekten for det enkelte menneske.

"»Og det må man sige, at de her dokumenter vidner om, at de i visse områder kan risikere. Spørgsmålet er, om man har gjort, hvad man skulle for at indsamle oplysninger om situationen i Irak, og dernæst om man har taget oplysningerne alvorligt i den danske forvaltning.«"

Nej, om så beviserne blev stukket lige op i næsen nyttede det ikke noget! Asylret var da bedre informeret end Integrationsministeriet..

God artikel men jeg bryder mig bestemt ikke om det foto -man behøver ikke at udstille brutaliteten på den måde.Vi ved jo godt hvad der skete - altså bortset fra den siddende regering.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Ole Falstoft

Egentligt er billedet jo meget sigende, det er den reelle situation i Iraq, hver eneste dag findes der flere lig på den måde, desuden er det jo ikke langt fra den holdning som visse politikere ligger for dagen overfor flygtninge, at de ikke er mere værd end storskraldet.
Hele artiklen og mere hele deres behandling af flygtningene fra Iraq, viser deres menneskesyn med uhyggelig tydelighed.

Jeg må ærligt indrømme at det er ikke spor rart at få rodet op i alle de minder igen, men det er alligevel godt at få tingene helt frem i lyset!

I sær den historie med at BRH påstod hun havde en fin aftale med Iraks udenrigsminister og begyndte at tvangshjemsende de stakkels mennesker, samtidigt med at den irakiske minister for flygtninge indtrængende bad om at folk ikke blev tvunget tilbage, gør mig stadig rasende.

Jeg har også læst denne og kommenteret der:
http://www.information.dk/251337

Jesper Pedersen

Der er krig og elendighed i Irak hvor den ene mere rabiate afdel af muslimerne forsoeger at tilintetgoere den anden hvad enten de er stoettet af Iran, Saudi, Kurdere, antikurdere eller kun dem selv. Der er intet nyt i dette siden 2004 saa gamle nyheder bliver ikke nu nyheder hvad enten de er paa Wikipedia, Politikken eller ej. Vi har i Danmark besluttet at sende nogle af disse hjem til den elendighed de kommer fra og der er en masse regler og enkeltsager som influerer. Hvad der kan irritere er manglen paa konsekvens, enten eller - hvis man siger deres folk skal gaa hjem saa maa det ske med konsekvens og ens for alle.

Jesper Pedersen: Ja det er frygteligt irriterende med alle disse flygtinge der ikke vil rejse hjem og ende på lodsepladsen!
Al denne uorden al denne lidelse som vi ikke gider engagere os i.
De myrder jo hinanden dernede men hvad rager det os?
Vi danskere vil have lov til at hygge os sammen uden hele tiden at blive forstyrret af fremmede mennesker der står og banker på vores dør og beder om hjælp -
rejst hjem! og lad os se 'vild med dans' i fred

Lars-Bo Abdullah Jensen

Ole Falstoft

Nu er det jo netop tilfældet at Danmark ikke vil være i fred med hensyn til netop Irak, Danmark som nation tog en demokratisk beslutning om at gå ind i en folkeretlig ulovlig krig i deres land. Derved har man som nation netop fralagt sin mulighed for at bede om at være ladt i fred, og har selv inviteret til at de står¨ ved døren og banker på.

Carsten Højerslev

Abdullah, jeg gætter på, at Ole Falstoft, demonstrerer dansk ironi når det er bedst og værst. Bedst når budskabet forstås og værst når det misforstås. Og når man i ironi skriver det modsatte af hvad man mener, så kan det hurtigt give nogle misforståelser - især i det skrevne sprog, hvor man jo ikke ser kropssproget.

Og hvorfor deltager Integrationsministeren i Tycho Brahes gen-begravelse i Prag? 1) Er det i sin egenskab af kirkeminister? og 2) Staten, den lutheranske danske stat, smed faktisk katolikken Tycho Brahe ud af landet i 1597, under den mest intolerante, fundamentalistiske og bibel.-konservative, konge landet har haft: Christian den Fjerde.

Hvis det er i egenskab af kirkeminister er det tragi-komisk; er det i egenskab af integrationsminister er det bare tragisk...

Og har ministre ikke mobiltelefoner?

NB: Tænk på at Tycho Brahe nåede alt det, han nåede, udregnede store afstande i rummet, lavede tegninger og byggede (det havde han så folk til) på Hven. Og alt det uden moderne computere, men bare med sit hoved og sine hænder og måske en sekstant og nogle logaritmer...

BRH, der står godt nok et V ud for hende, - men hun er kun blevet der i stedet for at gå over til DF for at få posten som integrationsminister.
Det er jo tydeligt hver eneste gang hun kommer ud fra forhandlinger med DF at alt er fryd og gammen og hendes ansigt stråler som havde hun slikket fløden af mælken..
Hvornår går det egentligt op for folk hvor meget til grin vi er med sådan en kirke-og integrationsminister?
Nu er det så en ung syrisk kurder der blev tvangsudvist der er fængslet; hvor længe skal dette fortsætte?

Først skulle et udvalg under Kirkeministeriet vurdere, om andre trossamfund kunne opnå samme rettigheder som Folkekirken (det gikke ikke ret godt) - og nu har man en Kirke- og Integrationsminister. Måske skal man vende integrationen om, og spørge, om politikerne i VOK-blokken reelt ønsker integration? Så hvorfor i alverden skal Folkekirken partout blandes ind i sammenhængene?...

Med venlig hilsen

Georg Christensen

Danmark, undlod, at vise sig som Dansker, fordi danmark dengang var overladt til VKO regimet`s vold og magt bestemmelser, og et sovende "folketing" bare udtrygte: Amen, og nok også mente, at det så var nok.

Når opgøret`s time, nu alt for sent kommer, må vi, som Dansker nok indrømme, at "krigsskade erstatningen", sendes på banen.