Nyhed
Læsetid: 1 min.

EU-domstolen overvejer spansk statsstøtte til kulminer

Europa-Kommissionen var ikke på sikker retlig grund, da den på trods, af at EU har besluttet at udfase kulden, gav grønt lys for, at Spanien kan yde tilskud til sin kul-minesektor. Tilladelsen er indtil videre suspenderet
Udland
6. november 2010

En EU-domstol gav torsdag Europa-Kommissionen besked på at, at den skulle suspendere sin tilladelse til at lade Spanien fortsætte med at understøtte landets tabsgivende kulminesektor frem til 2015. Domstolens afgørelse kommer efter, at spanske forsyningsselskaber har indanket den spanske regerings plan for at pånøde dem kun at købe indenlandsk kul.

Domstolens afgørelse er det andet tilbageslag for den spanske regerings plan på kort tid. I sidste uge afgjorde også Spaniens højesteret, at gennemførelsen af planen om statsstøtte til må sættes i bero, indtil højesteret kan træffe en endelig afgørelse. En sådan kan dog ventes inden for få dage.

Kendelsen fra EU-domstolen i Luxembourg, den næsthøjeste retsinstans i Europa, kommer som svar på anmodninger om overgangsordninger, der kunne tillade en højere grad af kulimport. Disse er blevet forelagt af de spanske forsyningsselskaber Gas Natural, Iberdrola og Endesa, oplyste en talsmand for domstolen til Reuters.

»Kommissionens beslutning kan ikke træde i kraft, før retten er nået frem til en endelig afgørelse,« tilføjede talsmanden.

Den spanske regerings plan, som EU godkendte for to måneder siden, går ud på at tvinge forsyningsselskaberne til at afbrænde indenlandske frem for importerede kul. Men selskaberne har appelleret, fordi importeret kul er billigere og af højere kvalitet end spansk udvundet kul. Miljøgrupper har protesteret imod planen, som de siger, undergraver Kommissionens egne målsætninger for renere energi.

Domstolen er normalt to til tre måneder om at træffe en endelig afgørelse, men en talsmand for Kommissionen siger, at man med sindsro imødeser, at domstolen vil godkende ordningen.

»I Kommissionen mener vi, at vores beslutning af 29. september er juridisk forsvarlig. Det er en ren rutineprocedure,« siger kommissionstalsmand Jonathan Todd til Reuters.

Kommissionen har accepteret Spaniens argument om, at EU's lovgivning tillader medlemsstaterne at opprioritere indenlandske energikilder til en dækningsgrad på op til 15 procent af de nationale strømforsyninger. Bestemmelsen er motiveret ud fra hensynet til at sikre energisikkerheden.

Det spanske konkurrencetilsyn har dog kritiseret ordningen, som den hævder, vil virke »investeringsforvridende«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her