Baggrund
Læsetid: 3 min.

Europas gamle partier mobiliserer mod højrepopulister

Europas 'gamle' partier er som paralyserede af de indvandrerfjendske partiers voksende appel til vælgerne. De Europæiske Socialdemokraters Gruppe (PES) udfærdiger nu en appel om ikke at indgå samarbejde med det yderste højre
Udland
17. november 2010

I stadigt flere europæiske lande kæmper de traditionelt regeringsbærende midterpartier med et stadig mere pinagtigt spørgsmål: Hvordan skal de dæmme op for fremvæksten af stadigt stærkere indvandrerfjendske og højreradikale bevægelser?

I lande som Tyskland, Frankrig, Holland og Sverige, fremstår både centrumvenstre- og centrumhøjreregeringer handlingslammede over for de ekstremistiske populister, som har bevæget sig væk fra det politiske spektrums landsbytosseoverdrev og ind imod en ny rolle som dagsordensættere i den nationale politik, hvis de ikke ligefrem er blevet parlamentarisk grundlag for mindretalsregeringer.

Det sidste så man senest i Holland, hvor den nye koalitionsregeringen af liberal-konservative og kristendemokrater er aldeles afhængig af parlamentarisk støtte fra Geert Wilders - i manges øjne Europas førende islam-nedrakker. I Danmark har den borgerlige regering i årevis måttet holde sig på god fod med Dansk Folkepartis indvandrerfjendske nationalister for at overleve. I sidste uge fik Dansk Folkparti gennemtrumfet en yderligere stramning af, hvad der i forvejen blev anset for Europas strammeste udlændingelovgivning, til gengæld for at acceptere regeringens udspil til en finanslov for næste år.

Opskræmte over højrepopulismens appel kæmper ledere af centrum-højre og centrum-venstre nu for at skabe en sammenhængende modoffensiv. Men forsøgene på at skabe en tværpolitisk europæisk pagt mod ekstremisme lider gang på gang skibbrud på magtstrategiske og indenrigspolitiske hensyn.

»Dette spørgsmål er ved at blive politisk meget varmt,« >siger en talsmand for Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa, en af de større grupperinger i Europaparlamentet.

Dødsdømt initiativ

I sidste uge rettede Wilfried Martens, tidligere belgisk statsminister og leder af Det Europæiske Folkeparti - en gruppe, som samler regerende kristelige demokrater fra det meste af EU - henvendelse til socialdemokratiske og liberale ledere med det formål at skabe en fælles antiekstremistisk position.

»Martens ønsker, at de politiske partier finder frem til en fælles tilgang,« siger Martens talsmand, Kostas Sasmatzoglou. »Vi har at gøre med et fænomen, der vinder stigende udbredelse. De højreekstremistiske partier bliver stærkere og stærkere.«

Men initiativet ser allerede ud til at være dødsdømt.

»Jeg ser ikke nogen løsning ved at vi går hånd i hånd med de konservative partier,« siger Poul Nyrup Rasmussen, tidligere dansk statsminister og leder af De Europæiske Socialdemokraters Gruppe (PES).

»De konservative siger: 'Kan vi ikke slå den yderste højrefløj, må vi knytte den til os',« siger han.

Førende socialdemokrater mødes i dag i Budapest for at formulere en fælles appel om ikke at indgå politisk samarbejde med det yderste højre.

»Tanken er ikke, at vi skal isolere dem bag en cordon sanitaire [en spærrelinje, der skal inddæmme smitte, red.],« siger Rasmussen med henvisning til tidligere og mislykkede forsøg på at tvinge højrepopulister uden for indflydelse, især i Belgien og Østrig.

»Nej, denne gang skal vi konfrontere dem.«

Dobbeltmoralsk

I sidste måned tilsluttede Europas socialdemokrater sig principielt en politik, som udelukker, at der kan indgås koalitioner eller valgforbund »med et parti, som tilskynder til eller forsøger at opflamme til etniske fordomme eller racehad på europæisk eller nationalt plan«. De europæiske socialdemokrater krævede ved den lejlighed, at alle mainstream-partier skriver under på principperne.

Men konservative og liberale partier er allerede i seng med den yderste højrefløj i Danmark, Holland og Italien.

»Vi kan selvfølgelig ikke diktere eller blande os i indenrigspolitik,« erkender Sasmatzoglou med reference til centrum-højre. »Her kan der foreligge mange forskellige situationer.«

Kritikere indvender, at Rasmussen og de europæiske socialdemokrater tidligere i år ikke havde kvababbelser ved at støtte en centrumvenstreregering i Slovakiet, der havde det ekstreme slovakiske nationalistparti som samarbejdspartner.

»Der er et stort behov for reelt politisk lederskab for at modstå, hvad jeg vil kalde 'Fort Europa'-fristelsen, og undgå ekstremisme og demagogi,« siger Cecilia Malmström, europæisk kommissær for indre anliggender. »I en tid med økonomisk krise er indvandrere blandt de mest sårbare grupper. Faren for udnyttelse og udstødelse er meget større for dem, især for kvinderne iblandt dem, for de nyankomne og for de mindre veluddannede indvandrere.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

På Politiken.dk lige nu er der en historie om, at Morten Messerschmidt skal holde tale for de europæiske socialdemokrater PES's konference om menneskerettigheder:

http://politiken.dk/politik/ECE1137373/s-inviterer-df-ind-paa-roed-stue/

Man må så idehistorisk håbe på, at messersmitten ikke yderligere forsøger sig med at kloge sig på, hvad de europæiske demokratier er rundet af. Det kan snildt føre til håbløse ytringer om 'paradigme-skifter' og andet vrøvl. Et jurastudium gør under ingen omstændigheder Humaniora særligt svagt i underhylerne. Vi glæder os uhæmmet til 'smittens' fortsatte klogerier...

Med venlig hilsen