Læsetid: 2 min.

Første vaklende skridt for ny samlingsregering i Irak

Den overordnede magtfordeling synes at være klar - nu kommer slagsmålet om de underliggende magtpositioner
Premierminister Nuri al-Maliki (billedet) fortsætter som leder af den ny regering i Irak, hvor man i går efter måneders uenigheder blandt andet fik formandsposten i parlamentet på plads - den gik til sunnimuslimske Osama al-Nujaifi fra Iraqiya-alliancen.

Premierminister Nuri al-Maliki (billedet) fortsætter som leder af den ny regering i Irak, hvor man i går efter måneders uenigheder blandt andet fik formandsposten i parlamentet på plads - den gik til sunnimuslimske Osama al-Nujaifi fra Iraqiya-alliancen.

12. november 2010

BEIRUT - Der synes nu at være foreløbig enighed om den fremtidige magtfordeling i Irak: Shiiterne har fremdeles regeringsledelsen, kurderne bevarer præsidentposten, og sunnierne - de eneherskende i Saddam-perioden - tildeles formandsposten i parlamentet.

Kabalen er bakset på plads efter otte måneders parlamentarisk lammelse og skal sikre et minimum af indflydelse til sunnierne i Iyad Allawis Iraqiya-blok, med 91 pladser parlamentets største og bestående af et halvt dusin sunni-partier plus Allawis klat af sekulære shiiter. Ifølge Iraqiyas talsmænd har Allawi ædt ydmygelsen i erkendelse af, at selv om han nominelt sidder på den største parlamentsblok, er han i mindretal. Men freden har langt fra sænket sig. Nu venter slagsmålet om fordeling af ministerier til de fire blokke, to shiitiske, en kurdisk og altså Allawis sunni'r. Størst interesse vil samle sig om olieministeriet og genetableringen af den offentlige sikkerhed. Her kommer et nyt 'råd for politisk og strategisk planlægning', der skal koordinere de mange sikkerhedstjenester, og som Iyad Allawi gør krav på.

Men her vil han givetvis støde sammen med premierminister Nuri al-Maliki, der fortsætter som leder af den ny regering. Al-Maliki har hidtil kontrolleret dele af sikkerhedsapparatet, hvilket er en medvirkende årsag til, at regeringsdannelsen har taget så lang tid. Både blandt sunni'er og blandt de shiitiske trosfæller i Iraks Nationale Alliance med den fyrige præst, Muqtadar al-Sadr i front, har al-Maliki været beskyldt for magtmisbrug og diktatoriske tilbøjeligheder.

Han anerkendes som en begavet og beslutsom leder, skolet i det fundamentalistiske eliteparti Dawa ('Kaldet') og en suveræn politisk operatør. Men hans styrke er også hans svaghed, da han er uden egen rå magt. Som religiøst og intellektuelt avantgardeparti har Dawa ikke samme folkelige opbakning som de øvrige shiitiske ledere, al-Sadr og Ammar al-Hakim, der hver især kan mobilisere loyale væbnede tilhængere med en dags varsel.

Kontrol med geværerne

Og fordi Dawa er uden militær arm, adopterede al-Maliki som premierminister de mest effektive enheder i det nye statslige (og shiadominerede) sikkerhedsapparat, trænet og finansieret af USA-koalitionens besættelsesstyrke. Han brugte dem til at knække al-Sadrs Mehdi-armé såvel som al-Hakims Badr-milits i løbet af 2006-07 og spinne sig selv som den eneste garant for ro og orden. Det er ikke sandsynligt, at al-Maliki uden videre vil afgive kontrollen over denne styrke til rivalen Allawi.

En anden - og i hvert fald indtil videre mere fredelig hurdle - bliver debatten om oliekontrakter. Den autonome kurdiske regering, hvis leder, Massoud Barzani, er en af arkitekterne i den skitserede løsning på regeringskrisen, har entreret med diverse olieselskaber om koncessioner i Kirkuk-området, hvilket centralregeringen i Bagdad ikke anerkender. Den prædestinerede parlamentsformand, sunnien Osama al-Najafi, er således kendt som arg modstander af kurdernes enegang i olie-forretninger, ligesom han ikke anerkender det kurdiske krav på Kirkuk-regionen, som Saddam Hussein i sin tid 'arabiserede'. Jo, der bliver nok at se til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu