Læsetid: 2 min.

G20-landene sparker bolden videre

Præsident Obama havde i Sydkorea i dag håbet at skabe en bred front mod Kinas valutamanipulation, men den amerikanske centralbank forpurrede planen
12. november 2010

BOSTON - G20-landenes ledere har opgivet deres plan om at gøre væsentlige fremskridt for at stabilisere et turbulent globalt valutasystem og skabe mere ligevægt i international handel på deres halvårlige topmøde i Sydkorea i dag.

Det blev allerede klart under resultatløse formøder, som USA's præsident, Barack Obama, havde i løbet af i går med sin kinesiske modpart, Hu Jintao, og den tyske kansler, Angela Merkel.

Inden topmødet havde USA håbet at kunne presse Kina til at opskrive sin møntfod, renminbien, og derved mindske landets afhængighed af eksport til USA og Europa. Kina beskyldes for at underevaluere sin mønt vis-a-vis US-dollaren med ca. 20 pct. gennem opkøb af en mia. dollar i amerikanske statsobligationer pr. dag.

En lavere dollar vil kunne styrke amerikansk eksport og nedbringe det fortsat høje handelsunderskud, som delvist finansieres af Kinas gigantiske valutareserve på 2.300 mia. dollar og medvirker til at øge USA's internationale gæld.

USA's finansminister, Timothy Geithner, havde endvidere foreslået at sætte et loft over hvert G20-medlems handelsoverskud eller underskud svarende til fire pct. af BNP. Den Internationale Valutafond (IMF) skulle føre tilsyn med overholdelsen af målet.

Lulus og Merkels kritik

Obama-regeringens plan var at skabe en bred front af Kina-kritiske allierede i G20-kredsen, som tæller store industrilande og vækstøkonomier. Men det mislykkedes. En vigtig årsag er efter alt at dømme den amerikanske centralbanks beslutning om at udvide pengemængden i USA i de næste otte måneder gennem opkøb af statsobligationer til 600 mia. dollar.

Centralbanken agerer formelt uafhængigt af regeringen. Ikke desto mindre er skridtet blevet tolket som et ensidigt forsøg på at tilvejebringe en devaluering af dollaren. I USA er det ellers Finansministeriet, der styrer dollarkursen.

Fordi dollaren er reservevaluta, vil store dele af de 600 mia. dollar indskudt i pengekredsløbet søge mod vækst-økonomier, hvor renteafkastet er højere end i USA - altså i G20-lande som Kina, Japan, Sydkorea og Brasilien. Med mindre de sælger ud af deres egen valutareserve eller lægger bånd på kapital-indførslen vil en opskrivning af deres møntfod følge, hvilket dæmper deres eksport.

USA's centralbank og regering afviser, at formålet med pengeudpumpningen er en nedskrivning af dollaren. Det eneste sigte skulle være at skabe mere likviditet i USA's økonomi til investering og forbrug. Men i går antydede tidligere centralbankformand Alan Greenspan i Financial Times, at USA forsøger »at svække sin valuta«.

Centralbankens initiativ medførte, at kritikken i G20-kredsen vendte sig mod USA frem for mod Kina. I går sagde Brasiliens præsident, Lulu da Silva, bl.a., at han »vil kræve en forklaring af præsident Obama«. Selv den britiske premierminister, David Cameron, holder støtten til USA tilbage. Den skarpeste kritiker af USA er eksportlandet Tyskland. Merkel har afvist en regulering af G20-landenes handelsbalancer.

Det meste, man kan forvente af sluterklæringen, er en beredvillighed til at lade IMF rapportere løbende om drastiske op- og nedadgående bevægelser i medlemslandenes handelsbalance.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu