Iraker beskylder danske soldater for overgreb

En irakisk fange, der blev anholdt af danske soldater i 2003, anklager nu Danmark for overgreb. Han blev ifølge sin forklaring holdt isolationsfængslet i 21 dage uden sigtelse, og i to en halv måned vidste hans familie ikke, hvor han var. Danskerne udleverede ham til berygtet fangelejr
Udland
9. november 2010

En irakisk fange taget af danske soldater i september 2003 retter nu en hård anklage mod de danske styrker. Han blev efter sin anholdelse isolationsfængslet i 21 dage, søvnberøvet i løbet af fængslingen, og i to en halv måned vidste hans familie ikke, hvor han befandt sig, selv om den flere gange bekymret henvendte sig til de danske styrker. Derudover udleverede danske soldater ham til den berygtede britisk-amerikanske fangelejr Camp Bucca. Her blev han placeret i et telt i en uge, hvor han ikke måtte sige et ord, forsøgt truet til tilståelse og udsat for vold af de amerikanske soldater.

Under isolationsfængslingen blev han løbende tilset af danske soldater, men blev ifølge sin forklaring aldrig afhørt af danskerne eller fik at vide, hvorfor han var fængslet. En sådan behandling er stærkt kritisabal, mener Amnesty Internationals generalsekretær Lars Normann Jørgensen.

»Til de basale rettigheder hører retten til at vide, hvad man er mistænkt og anholdt for, ligesom ens pårørende har ret til at vide, hvor man befinder sig. At krænke disse rettigheder er lige så forkert som at mishandle fanger,« siger han.

Sagen er en del af det sagskompleks, som den britiske menneskerettighedsforkæmper Mazin Younis har samlet, og som for øjeblikket er til behandling i England. Mazin Younis mener, at anholdelsen er »ulovlig« på grund af de manglende beviser og betegner den lange isolationsfængsling uden grund 'som brud på Geneve-konventionen':

»De fortalte ikke hans familie, hvor han var. Hverken gennem Røde Kors eller da familien mødte op og spurgte efter ham. I Irak kommer folk ofte ikke tilbage, når de forsvinder, så det føjede til torturen,« siger han. Information kan desuden i dag dokumentere, at det danske forsvarsministerium allerede i september 2003 blev advaret mod at udlevere fanger til koalitionsstyrkerne. Forsvarskommandoen ønskede i går ikke at besvare Informations spørgsmål, hvis de handlede om fanger i Irak.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Siden afsløringen af afhøringsofficer Annemette Hommels svinske og grove afhøringer af civile irakere, har det været nærliggende at antage, at de danske soldater i Irak ikke opfører sig specielt meget bedre end deres kollegaer fra USA og England.

Nu kommer sandheden om de danske soldaters adfærd tilsyneladende langsomt men sikkert for en dag.

Det bliver interessant at se hvor meget smuds der skal graves frem, før regeringen tager den eneste rigtige og logiske konsekvens af afsløringerne og træder tilbage.

jo, det er sku utroligt de ikke er gået endnu.

Men hvis man trækker den fysiske vold fra, hvor stor forskel er der så til nye forhold her i landet, hvor visse folk kan have lukkede retsager kørende mod dem, som de er udelukket fra selv at deltage i?

Thomas H. Pedersen

Per Thomsen:

hvad var det så for nogle svinske og grove afhøringer Annemette Hommels lavede?.

Og jeg er ked af at ødelægge dine forstillinger om at en regering (som iøvrig ikke var den samme som i 2003) går af pga. en klager over at danske soldater har ikke behandlet ham ordentligt. desuden sætter jeg spørgsmåltegn ved hans historie.

Det er vel ret og rimeligt, hvis manden får en erstatning og en undskyldning, da han blev anholdt på falske præmisser.

På det tidspunkt var man stadig ret uerfaren med lokale setups på grund af manglende evne til at validere efterretninger, og som konsekvens heraf, vurdere hvad der var gavnligt for missionen og ikke - som i tilfældet her - for en politisk/religiøs organisation.

Jette Abildgaard

Jeg vil oenske Fayiz Rahim Al-Abad al mulig held med sin sag mod Danmark!

Danske soldater er jo ikke bedre end alle mulige andre og, man boer straffes naar man begaar saadanne ting...som er ulovlige, og som man vidste var ulovlige foer man begik dem.

Naar jeg siger 'man' boer straffes, saa mener jeg selvfoelgelig de ansvarlige i regeringen, - altsaa de mennesker som gav oprdrerne til at disse ting foregik!

Desvaerre er Danskerne ikke blevet bedre siden de var vikinger, slavehandlere og hvad ved jeg!!! Det eneste Danskerne er gode til, er at proeve at faa facaden til at se paen ud...problemet er at denne facade nu er totalt krakeleret!!