Læsetid: 4 min.

Irakisk politi stod i lære hos Saddam

'Det er himmelråbende naivt, hvis man troede, at irakisk politi ville respektere menneskerettighederne,' siger chefpolitinspektør Kai Vittrup, der var chef for den første danske politimission i Irak. Størstedelen af de nye politifolk kom direkte fra Saddams politistyrke, hvor de havde lært alt, hvad der var værd at vide om tortur
'Der er sket overtrædelser af menneskerettighederne 
 det ved jeg, men det var ikke noget, jeg kunne forhindre,' siger chefpolitiinspektør Kaj Vittrup, der var leder af den danske politimission i Irak fra august 2003 til februar 2004.

'Der er sket overtrædelser af menneskerettighederne
det ved jeg, men det var ikke noget, jeg kunne forhindre,' siger chefpolitiinspektør Kaj Vittrup, der var leder af den danske politimission i Irak fra august 2003 til februar 2004.

Martin Stampe

8. november 2010

»Det var velkendt allerede fra starten af den danske Irak-mission, at det irakiske politi havde store problemer med at respektere menneskerettighederne. Og det var der intet som helst underligt eller overraskende i,« siger chefkriminalinspektør Kai Vittrup, der var chef for den første danske politimission i Irak i 2003-2004.

Han var med til at opbygge den irakiske politistyrke i Basra i de første kritiske måneder efter Saddam Husseins fald og kendte udmærket til det irakiske politis lemfældige omgang med menneskerettighederne.

Han er derfor ikke overrasket over de afsløringer af irakisk mishandling og tortur, som er kommet frem efter Information har haft adgang til de 391.832 militærlogs fra Irak-krigen, som i midten af oktober blev offentliggjort af hjemmesiden Wikileaks.

»Jeg er slet ikke overrasket over at høre, at irakisk politi krænkede menneskerettighederne. Det vidste vi, og det var også noget, jeg selv oplevede, men det var ikke noget, jeg kunne forhindre,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kai Vittrup:

»Det er himmelråbende naivt, hvis man troede, at irakisk politi ville respektere menneskerettighederne,…«

Jamen hallo, hvorfor fortalte Kai Vittrup os ikke det, dengang Danmark deltog i invasionen af Irak og alle journalister og politikere fortalte os at det handlede om at indføre demokrati og menneskerettigheder?

Hvorfor fortalte Kai Vittrup os ikke sandheden, da han i 2003 opholdt sig i Bara? Hvorfor er det først nu, at han begynder at fortælle om torturen?

Hvorfor holdt Kai Vittrup sin mund, dengang hvor hans betragtninger om tortur udført af Irakisk politi havde gjort en forskel?

Nu har Wikileaks og andre for længst afsløret hvor beskidt virkeligheden i Irak er, så nu er Kai Vittrups udtalelser i realiteten fuldstændigt ligegyldige.

Er Kai Vittrup en opportunist?

Kirsten Svejgaard

Jeg kan godt give Per Thomsen ret i hans betragtninger.

Men jeg må også give Kai Vittrup ret i, at danskerne har været himmelråbende naive, hvis de trode, at det kunne være anderledes.

Det er en meget lang proces at indføre menneskerettigheder, og det er tilmed en proces, der hele tiden skal holdes vedlige. Der er jævnligt, også her på debatsiderne, nogle der taler for, at de skal afskaffes.

Jo, men hvem er det der er himmelråbende naive?
Er det politikerne, for det må det jo være, det er da trods alt dem der har sagt, at der ikke blev tortureret..

Indføre menneskerettigheder? Tja, amerikanerne praktiserede selv systematisk tortur bl.a. i Irak. De lækkede Wikileaks dokumenter viser desuden, at der blev oprettet enheder bestående af shia-muslimer som var baseret på de amerikansk-trænede dødspatruljer i El Salvador. Amerikanerne vidste med sikkerhed, at disse enheder ville torturere og dræbe sunnier - derfor blev al efterforskning af afrapporteret tortur eller drab a fangere forbudt, med mindre det blev godkendt højt op i systemet.

Så ja, det tager tid til at indføre menneskerettigheder men det forudsætter, at besætteæsesmagterne ikke selv aktivt modvirker det som de gjorde i Irak.

(Derudover skal vi lige huske, at krigen var baseret på løgne og uden nogen gyldig mandat i FN, og hører til kategorien aggression som det blev kaldet ved Nürnberg tribunalet efter anden verdenskrig. Det blev af amerikanerne døbt den ypperste krigsforbrydelse, da det indeholdt hele det kumulerede ondskab - dvs. alle problemerne, der kommer som følge af aggressionen - i dette tilfælde bl.a. systematisk tortur, etnisk udrensning etc.)

Udnyttelsen af etniske og religiøse modsætninger i Iraq var del af en bevidst strategi:

"US exploited Iraqi communal strife"
http://english.aljazeera.net/indepth/features/2010/11/201011511263056041...

"In September 2004, Petraeus adopted a plan to establish paramilitary units within the national police.

The initial units were from non-sectarian former Iraqi special forces teams."
(Dvs. rekrutteret fra Saddams gamle hemmelige politi).

"In October (2004), however, Petraeus embraced the first clearly sectarian Shia militia unit – the 2,000- man Shia "Wolf Brigade", as a key element of his police commando strategy, giving it two months of training with US forces."

Der er dermed allerede fra efteråret 2004 tale om amerikansktrænede og ikke Saddam-trænede grupper.
De er trænet af amerikanske "rådgivere" - og garanteret straffrihed af amerikanerne.
Med John Negroponte som ambassadør 2004-05 genkender vi mønstret fra Latinamerika.

"I slutningen af 2005 omfattede enheden omkring 2.000, som hærgede det meste af landet og var garanteret straffrihed. Enheden stod formelt til ansvar over for den daværende indenrigsminister, Ibrahim al-Jaafari, der blev premierminister i april 2005 og blev på posten i 12 måneder, mens det sekteriske blodbad greb om sig."
http://www.information.dk/249255:

Terroren er rettet mod sunnierne, som amerikanerne ønsker at udeluke fra magten.

Dertil kom Badr-brigaden:
"...in April 2005, the Shia minister immediately filled the Iraqi police – especially the commando units – with Shia troops from the Badr Corps, the Iranian-trained forces loyal to the Islamic Supreme Council of Iraq."

http://www.information.dk/249124
"De fleste rekrutter tilhører de shiamuslimske terrorgrupper Mehdi- og Badr-militserne, rapporterer Grey."(Badr-gruppen var indsat af indenrigsministeriet)

Det er altså til disse grupper at danskerne overleverer de - formodentlig sunnitiske - fanger.
Det er i september 2005 at to britiske agenter anholdes i forklædning og med sprængstoffer, formodentlig for at provokere flere stridigheder.
I december 2005 angriber britiske tropper politistationen.

http://www.information.dk/249255:
"Da Nouri al-Maliki erstattede Jafari som premierminister(22.4.2006), lovede han at slå ned på Ulvebrigaden og alle andre enheder, der kunne beskyldes for at have en sekteriske dagsordener."

Bortforklaringen om "Saddam-arv" og en "voldelig tradition" kan altså ikke holde.

Karsten Olesen:

»Bortforklaringen om “Saddam-arv” og en “voldelig tradition” kan altså ikke holde.«

Næh, men bortforklaringen er til gengæld fantastisk bekvem og belejlig, når Kaj Vittrup og andre skal løbe fra deres del af ansvaret for blodbadet i Irak efter invasionen.

Det er i overensstemmelse med den gamle tavshedslov i politikorpsene, at Kai Vittrup generaliserer over offentlige hemmeligheder, men ikke whiselblower, og denne tilstand kan ikke være ukendt for Obama, der mig bekendt er fra Chicago, hvorfra Friedmans økonomer gjorde verden usikker og dødsmærket i et par årtier, og hvor politiet (FBI) i årtier har gjort livet surt for de sorte at frygt for en sort messias, en ny Martin Luther King, som næsten kom i Obamas skikkelse - for en periode.

For så vidt bruger det danske politi samme metoder som i Iraq og i Chicago, omend på Jagtvej 69 og ved klimatopmødet i en svagere udgave end brugen af terror og drab i Bagdad og Chicago, den, FBI lagde med 'Cointelpro counter intelligence Program', eller den, man lægger i Nato med terror imod taleban fra Afganistan til Pakistan.

Ikke sært, at "vores" forenede krig i Iraq og Afghanistan ingen forudsætninger har for at bringe retfærdighed, demokrati, frihed og fred - en ny gudstro?

Hvad med at forholde sig til virkeligheden og til det, Kai Vittrup siger? Han er realist ligesom de fleste, der har arbejdet uden for little Daneland. Han ved, hvad han taler om. Verden er meget anderledes uden for Danmark og uden for en del af EU. Og det er ikke til det bedre.
Det er bekvemmeligt at konfirmere hinanden i holdninger og synspunkter i kommentarerne her i avisen og blive enige om, hvem man ikke kan lide. Det vanskelige er at forholde sig til problematiske og fordringsfulde situationer. Derfor kaster jeg gerne lidt syre ind i debatten.

Mens vi spændt venter på Roar Tiims annoncerede syrebad, kan vi jo undre os over at danskerne ikke selv etablerede en fangelejer i Irak, så vi kunne overholde internationale bestemmelser vedrørende tilfangetagne. Tilsyneladende vidste danske politikere allerede i 2003, at amerikanerne og briterne var nogle svin overfor tilfangetagne.

Mere krig gi'r mere terror.
Iblandt os har altid befundet sig folk, der kender sandheden og er i særlig forbindelse med virkeligheden. Det er grunden til, at det danske politi og det danske hjemmeværn har søgt fremmede græsgange, og grunden til, at de hemmelige politikorps i Nato-landene med varsler og trusler af passende styrke og mellemrum kan håndhæve magten over folket. Friheden skal nok lære os sandheden at kende.

Thomas H. Pedersen

Bill Atkins:
Danmark havde en middeltidlige fangelejr i Camp Eden, jeg mener den lukkede da man flyttede til SLB hvor lejren kom til at hedde Camp Danevang.
Jeg mener det var i 2005 at man flyttede lejr.

Når man som den danske regering har valgt side, følger man samarbejdspartneren både på det officielle og hemmelige plan.
Selvfølgelig véd de danske politifolk i Iraq, hvad det samarbejdende irakiske politi foretager sig, bl.a. tortur og terror, og bliver dermed medskyldige. Og selvfølølgelig har der altid patruljeret registrerende sikkerhedsvagter fra den amerikanske ambassade og fra PET, især under demonstrationer foran ambassaden, og begge parter har kendt hinanden og dertil har PET og CIA i årevis haft et indgående samarbejde, ganske vist skjult for offentlighedens søgelys, hvad end de skiftende chefer i PET siger og påstår..