Læsetid: 2 min.

Jordans konge får det parlament, han har bestilt

Islamisk boykot gør valghandlingen til en arrangeret bekræftelse på kong Abdullah II's autoritet - men utilfredshed ulmer under den stabile overflade i Jordan
Islamisk boykot gør valghandlingen til en arrangeret bekræftelse på kong Abdullah II's autoritet - men utilfredshed ulmer under den stabile overflade i Jordan
11. november 2010

I nærved ubemærkethed og stort set i ro og orden har lidt over halvdelen af Jordans ca. 2,5 mio. vælgere udpeget et nyt parlament. Det vil fremover være besat af politikere, der er loyale over for kongehuset, idet oppositionen 'Islamisk Aktion Front', et synonym for Det (islamiske) Muslimske Broderskab, boykottede valg-handlingen.

Stemmeprocenten i de større byer, f.eks. Amman og Zarqa, var således helt nede på en tredjedel af de stemmeberettigede. I Jordan skal man registreres som vælger.

Kong Abdullah II havde forinden ændret valgloven, således at hans loyale beduiner var favoriseret på bekostning af byvælgerne. Der var altså reelt tale om en arrangeret bekræftelse på kongens overhøjhed. Den betød, at de kongetro beduinstammer fik en uforholdsmæssig stor andel af parlamentets 120 mandater, hvoraf de 12 udgør en kvindekvote.

Efter stemmeoptællingen kaldte en politisk kommentator i Amman, Salameh Nematt, valghandlingen for »et halvt demokrati«. »Og det er bedre end intet demokrati,« sagde han.

Hvad han mente var, at Jordan har været uden parlament i et års tid, efter at kong Abdullah II opløste den forrige parlamentssamling som følge af en række korruptionsskandaler.

»I denne omgang er det øjensynligt gået mere retfærdigt til, blandt andet blev godt en snes kandidater anholdt for forsøg på at købe stemmer,« fortæller en journalist over telefon fra Amman.

Stemmekøb er almindeligt ved valg i arabiske lande. Ifølge avisen Jordan Times er en 25-årig mand dræbt af skud under et skænderi med vælgere, han var uenig med. I Amman, hovedstaden, måtte politiet bruge tåregas for at sprede utilfredse demonstranter. Da volden ebbede ud hen på morgenen i går, var 20 vælgere blevet anholdt for at bære våben. Protesterne er vendt mod prisstigninger, stigende arbejdsløshed og Jordans fredsaftale med Israel, indgået i 1994.

Angst for Israel

Et tema i den forudgående valgkamp har været bekymring for Jordans fremtid som beduindomineret monarki. Halvdelen af de seks millioner indbyggere er palæstinensere, hovedsagelig flygtninge fra 1967-krigen mod Israel, og den senere tids meldinger fra den israelske højrefløj om, at »Jordan er en palæstinensisk stat«, hvormed der menes, at Vestbreddens palæstinensere passende kan flyttes til østbredden af Jordan-floden, har skabt uro i en sådan grad, at kong Abdullah II har følt sig presset til at forsikre, at det »ikke vil ske nogensinde«.

Kongen har ikke planer om at annullere fredsaftalen med Israel - den jordanske økonomi profiterer af den i og med, at israelske virksomheder producerer varer i Jordan, hvor arbejdskraften er billig, ligesom landet er afhængig af amerikansk økonomisk og militær støtte.

Det nyvalgte parlament vil ikke blive noget problem for kongens udenrigspolitik, men under den tilsyneladende stabilitet ulmer en utilfredshed, der med tiden kan skabe problemer for den unge konge, der kom på tronen i 1999.

Islamisk Aktion Front, der tidligere har deltaget i flere valg og altså har accepteret en gradvis udhuling af valgloven (skruen er blevet strammet fra valg til valg de seneste 15 år), er radikaliseret og plejer nære kontakter med Hamas i Gaza. Frontens leder, Hamza Mansour, sagde i går, at »dette parlament er værre end det foregående, eftersom mange blev valgt på grund af familieforbindelser eller ved stemmekøb for penge, der kunne være givet til de fattige.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu