Satire
Læsetid: 2 min.

I kan ikke tie os ihjel

Den, der ler sidst, ler bedst. Oppositionen i Myanmar lever med brutal kontrol og aviser censureres af militæret, men befolkningen er utrolig kreativ og vovet udi at omgås regler og sende skjulte budskaber i pressen
Udland
25. november 2010

Længslen efter frihed kan ikke kvæles: Her er leget med farverne og pludselig bliver den uskyldsrene fodboldtekst til en politisk fejring af Suu Kyi: 'Su Free Unite & Advance to Grab The Hope'

Intet er så slemt at man ikke kan grine ad det - selv i et militærdiktatur. Myanmar rangerer på en fornem 174. plads i verden ifølge Reporters without Borders seneste pressefrihedsindeks. Landet må se sig slået på stregen af andre despotier som Iran, Turkmenistan, Nordkorea og Eritrea. Men spørgsmålet er hvem der ler sidst og længst? Noget tyder på at det ikke er de store grønne mænd, men de kreative underkuede. Hvad hulen stiller man op, når generalerne snyder sig til en valgsejr af format og man ikke må nævne det med et ord? Når landets - og verdens - demokratihåb sættes fri, og man tavst skal fejre friheden? Når munke slås ihjel, og man tvinges til at tie? Et par bud Myanmar-style:

Vidnesbyrd nummer et: En ledende sportsavis smides på gaden og bekendtgør weekendens (Premier League fodbold) resultater i store forsideoverskrifter - med et twist. Der er leget med farverne og pludselig bliver Sunderland Freeze Chelsea, United Stunned by Villa & Arsenal Advance to Grab Their Hope til »Su Free Unite & Advance to Grab The Hope«. Censorerne, der skal have alt printet materiale til gennemsyn før tryk, fik kun den sort-hvide version at inspicere og fangede derfor ikke misseren.

Banksy i Burma?

Vidnesbyrd nummer to: Den delvis statsejede engelsksprogede Myanmar Times har dækket parlamentsvalget indgående og udkommer med dets første udgave efter valget. Den opmærksomme læser vil på side 2 finde foto fra valgdagen inklusiv en smilende vinder fra militæret og en slukøret taber fra det ledende demokratiske parti. Men djævlen er som bekendt gemt i detaljen. På væggen bag taberen i demokratipartiets hovedkvarter hænger en funky plakat med ordene »Laugh now, but one day we'll be in charge«. Er det Banksy i Burma?

Den der ler sidst

Vidnesbyrd nummer tre: Munke og andet godtfolk er blevet dræbt, sønderbanket og endt i det berygtede Insein- fængsel (udtales: insane), efter at landets største demonstrationer i årtier har fyldt Yangons gader og verdens medier (i 2007). Den militærtro regeringsavis New Light of Myanmar har også fulgt godt med. De fredelige demonstranter er blevet udnævnt som landsforræderiske bøller og munke som pornografi-elskere, mens advarslerne mod BBC's og CNN's underminerende magt er blevet trykt i stadigt større typer på bagsiden. Men på side 3 toner et foto frem med billedteksten: »Police try to prevent protesters from pulling down a fence in Parliament Square during an anti-Iraq demonstration in London on 8 October, 2007«.

Uskyldigt? Nej, sprængfarligt! Fotoet viser nemlig politi i et vestligt land, der skubber mod et gitterhegn med demonstranter på den anden side, der bærer skilte med »Support the Monks!« and »Free Burma!« En modig sjæl kunne ikke helt holde ud at holde mund.

Men det er ikke alt sammen til at grine ad. Straf for ovennævnte og lignende humoristisk undergravende virksomhed er alvorlig: Det vil betyde fra en til to ugers trykkeforbud til 20 års fængsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her