Til marts skal den kinesiske folkekongres vedtage Kinas 12. femårsplan, gældende for årene 2011-2015. Og det bliver ifølge alle forhåndsforlydender en plan, der sætter fokus på at gøre den buldrende kinesiske økonomi grønnere.
Centralkomiteen i Kinas Kommunistiske Parti godkendte i oktober et dokument om femårsplanen, der bekræfter retningen. Helt centralt står således den fortsatte forfølgelse af det mål, Kina annoncerede op til sidste års klimatopmøde i København: At reducere CO2-udledningen pr. BNP-enhed med 40-45 pct. inden 2020.
Målet skal nås ved at kombinere energieffektivisering – mindre energiforbrug pr. BNP-enhed – med mere vedvarende energi til produktion af den energi, der fortsat behøves. På bedste planøkonomisk vis dækker den nuværende 11. femårsplan, der løber fra 2005-10, første fase af indsatsen. De første 20 pct. energieffektivisering skal være nået inden nytår, og overalt i Kina gør man sig p.t. store anstrengelser for at levere de nødvendige delmål. Juristen Alex Wang, leder af China Environmental Law Project i Beijing, rapporter, hvordan f.eks. Jiangsu-provinsen har lukket forældet produktionskapacitet hos 142 virksomheder, mens Guangxi-regionen har stoppet kraftværker samt stål-, jern-, cement- og papirfabrikker med for ringe energieffektivitet. Hvor man ikke er på ret kurs, er der indført strafafgifter og andre håndfaste virkemidler for at tvinge handling igennem inden nytår.
»Nogle af de seneste og mere ekstreme indsatser for at nedbringe energiforbruget – f.eks. planlagte strøm- blackouts i byer – repræsenterer ikke bæredygtige energibesparelsesstrategier, men skal ses som udslag af det ekstreme pres, lokale myndigheder er under for at leve op til deres mål for energieffektivisering inden årets udgang,« beretter Wang.
Han siger, at energimålene har en sådan prioritet hos regeringen, at »regeringsembedsmænd, der ikke lever op til målene, vil miste deres job, gå glip af bonuser og rammes af andre sanktioner.«
Enorme investeringer
Med den nye femårsplan vil man tage næste skridt mod 40-45 pct.-målet: Ifølge Folkets Dagblad skal der ske yderligere 17,3 pct. energieffektivisering frem til 2015.
Samtidig skal indsatsen for vedvarende energi styrkes. Der ligget f.eks. et forslag fra det kinesiske energiministerium om at åbne for direkte investeringer i grøn energi på ikke mindre end 4.000 milliarder kr. over de næste 10 år. Vindkraften forventes at lægge beslag på 30 pct. af investeringerne, og allerede i år ventes Kina at overhale USA og blive landet med mest vindkraft.
Kinas økonomiske vækst skal de kommende fem år være en smule lavere end de seneste år – ’kun’ 7,5-8 pct. pr. år – bl.a. som en konsekvens af, at miljøet kræver stop for særligt belastende aktiviteter såsom ineffektive eller forurenende fabrikker.
At væksten vitterlig bliver grønnere, skal kontrolleres via et forventet nyt sæt af grønne indikatorer. Den indflydelsesrige økonom og tænketank-chef Hu Angang, Tsinghua Universitetet i Beijing, har i en årrække talt for et opgør med det traditionelle ’sorte BNP’ til fordel for et ’grønt BNP’, og nu synes han at få opbakning fra den kinesiske ledelse.
»Den 12. femårsplan bliver ikke blot Kinas første nationale plan for ’grøn udvikling’, men også det historiske startpunkt på nationens vej mod ’grøn modernisering’,« siger Hu Angang til Beijing Review. »Sammenlagt er der i det aktuelle udkast 24 indikatorer om grøn udvikling, som dermed udgør over halvdelen af det samlede antal indikatorer, 47. F.eks. er der indikatorer for ’vandforbrug pr. BNP-enhed’, ’andelen af rene kul i energiforbruget’, ’reduktion i økonomisk tab som konsekvens af naturkatastrofer’ samt ’andelen af BNP der investeres i miljøbeskyttelse’.«
Økonomen Angang har længe været optaget af den tidligere kinesiske leder Deng Xiaopings pragmatiske udsagn om, at ’det er lige meget om katten er sort eller hvid, bare den fanger mus’ – skidt med om økonomien er socialistisk eller kapitalistisk, bare den skaber resultater – men har i en årrække talt for, at musen nødvendigvis må være grøn, det vil sige, at den kinesiske økonomi må forfølge en bæredygtig model. De grønne indikatorer i den 12. femårsplan kan teste, at katten vitterlig skifter farve, siger økonomen.
»Dette er faktisk min idé om den grønne kat på konkret form. Det er ikke mere et abstrakt begreb, det er fortolket konkret,« siger Hu Angang.
jsn@information.dk
Kinas grønne verdensorden
Kina er i dag verdens største CO2-udleder. Men Kina har indledt en grøn revolution i rasende tempo og er i samme ombæring hastigt på vej til at vinde dominans på det nye verdensmarked for vedvarende energi og grønne løsninger. Masser af kapital, voldsom innovationskraft og en beslutsom centralmagt er opskriften. Imens råder der i USA og EU økonomisk krise og politisk lammelse.
Seneste artikler
'Visioner og verden udenfor interesserer ikke rigtig danske politikere'
16. november 2010Danmark mister - som EU og USA - terræn i forhold til det fremstormende Kina, fordi der ikke er nogen, der evner at sætte ord på fremtidens projekt for det danske samfund, mener Nille Juul-Sørensen, arkitekt, designer og associate direktør i rådgivningsfirmaet ArupKinas grønne march er ikke uden benspænd
16. november 2010Selv om Kinas 12. femårsplan er grøn, er det langt fra sikkert, at landet også bliver det. Korruption, lokale særinteresser, store velstandsforskelle og en tendens til først at reagere, når miljøkriserne manifesterer sig, betyder, at Beijings rationelle planer har svært ved at nå ud i provinsenHvem har hørt om EU’s Kina-strategi?
15. november 2010For Danmark er EU-samarbejdet den bedste mulighed for at få indflydelse på og nyde godt af Kinas rivende udvikling. Der er bare to problemer: EU-medlemmerne har endnu ikke formuleret en skarp og handlingsorienteret Kina-politik, og kinesernes interesse for EU er marginal
Økologisk funktionalitet har aldrig været konvertibelt med demokrati i virkelighedens verden.
Fra tankens primitive racistisk farvede udgangspunkt, der fortaber sig i fortidigt barbari (i.e.: fjern forurenerne af ... øh.dit og dat)
- via de tragikomiske 'hensyn' til forurenings-mutanternes røgallergier
- og frem til Kinas grønne spring.
Samtidig er det en ønskelig udvikling per se ?
Jae... og det er skismet.
For den implicitte forkætring af 'demokrati'¨som begreb er sandsynligvis en helt uundgåelig del af det økologiske vindertrofæ.
'Det er jo alligevel bare navlepilleri i indre konflikter eller ... ?
Enhver på venstrefløjen er formentlig bekendt med at 'økofascist' har en æggende, mystisk-paradoksal, plusordsklang - ikke ?
Ja for ellers forstår man ikke fløjens sjæl udover fagforenelige interesser og mekanisk kamp for 90 mandater, Og det er lidt mangelfuldt forstået synes jeg ;-)
Sub-headingen er således forvrøvlet : Kattens farve er netop fortsat underordnet målets nødvendighed - som determineres af pengemagt.
Hinsides partiskel, stødes eks. USA's på alskens måder ellers økonomisk frisindede vælgere, kunne man godt forestille sig, i mindre grad af , at Kina får arbejdspladser, end af at amerikansk kapital investeres der fremfor 'hjemme'.