Læsetid: 2 min.

Mere socialt acceptabelt efter Talebans fald

Pædofili er et omfattende problem i både Pakistan og Afghanistan. For selv om pædofili er lovstridigt, er det socialt acceptabelt for mænd at have sex med unge drenge - så længe ingen taler om det
3. november 2010

Hvad der vil ske i Afghanistan, hvis de internationale styrker rykker ud? Vil talebanerne atter tage magten, lukke deres kvinder inde og forbyde pigerne at gå i skole? Eller vil eks-mujahedinere sætte sig på magten og se igennem fingre med pædofili?

Selv om pædofili er tabuiseret og lovstridigt - ikke blot i Afghanistan, men også Pakistan - så er det et udbredt fænomen.

Senest har en ny dokumentarfilm, The Dancing Boys of Afghanistan (2010), skabt fornyet fokus på problemet. Den dokumenterer udførligt, at 'dansende drenge' ikke blot købes, men også misbruges seksuelt af magtfulde afghanske mænd. I dokumentaren følger man en mand, der i 20 år har handlet med drenge helt ned til 11-årsalderen.

Han mener at have solgt mellem 2.000 og 3.000 drenge. De får undervisning i sang og dans, iklædes farverige silkenederdele og sminkes for derefter at blive vist frem til forskellige festlige sammenkomster, hvor andre mænd har mulighed for at købe dem. Drengene har intet valg, for bliver de for opsætsige, risikerer de at blive slået ihjel.

Fænomenet 'dansende drenge' er blevet mere socialt acceptabelt efter Talebans fald, og det foregår især i den sydlige del af landet, i grænseområderne til Pakistan.

En rapport, Pashtun Sexuality, som Pentagon fik lavet sidste år, vidner om, at militærpersoner, politi og narkobaroner i nogle tilfælde selv ejer drenge. Samtidig peger rapporten på, at det er meget vanskeligt at få et egentligt overblik over problemet, fordi ingen snakker om det endsige forsøger at retsforfølge dem, der gør det i fuld offentlighed.

Et kulturelt problem?

I den forløbne måned har der også været fokus på problemet i de danske medier. I en artikel bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten den 10. oktober beklager danske soldater, at optræningen af den af- ghanske hær besværliggøres af de afghanske mænds seksuelle omgang med yngre drenge. Ligeledes har Berlingske Tidende den 16. oktober bragt en artikel om emnet. Artiklen er skrevet af Poul Høi, som stiller spørgsmålet:

»Er det værd at kæmpe for et land og en kultur, der så åbenlyst og vellystigt accepterer både pædofili og kvindehad?«

Farwha Nielsen, der leder firmaet Etnisk Kvinde Consult (EKC) og arbejder med udenlandske drenge og mænd, der har været udsat for overgreb, finder det kritisabelt, at man opfatter det som et 'kulturelt' problem:

»Det har intet med kultur at gøre. Vi taler om meget fattige lande, der i mange år har lidt under krig og interne konflikter. Derfor går det ud over de svageste: børnene.«

Hun bakkes op af formanden for Afghan Youth Association in Denmark (AYAD), Ahmad Farjad:

»Det er tale om fattige familier, og dem er der flere af, end man tror. Selv om ingen taler om det, ved alle, hvem de er, men du vil aldrig få en afghaner til at stå frem og tale om det, fordi man vil ødelægge familiens ry og nok aldrig få en kone.«

En psykolog, der gennem Dansk Røde Kors har arbejdet med afghanske børn i asylcentre i Danmark, nikker genkendende til det tabubelagte fænomen.

»Selv om man skal passe på med at drage forhastede konklusioner, tør jeg godt skyde på, at vi har haft et par stykker af de drenge, men det er svært at vide, for ingen taler om det,« siger psykologen, der foretrækker at være anonym.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Apropos: I oldtidens Persian giftede mødrene sig med deres sønner, fædrene med deres døtre og søskende med søskende. Og de fødte afkom uden større problemer i lange historiske perioder. I 500-700 år. For os utænkelig. Det "universelle incest-tabu" er nu videnskabeligt, definitivt, afvist:

Se og lyt gerne til hele professor, ægyptolog Paul John Frandsens fremragende foredrag på Hertoft-eftermiddag, vært læge sexolog Christian Graugaard
(om Frandsens nu udgivet, epokegørende forskning - også i bogform) - klik på:

http://www.youtube.com/watch?v=_85ZbqRv8LE&feature=PlayList&p=482A836156...

Som set, skrevet og sagt på Hertoft-eftermiddag,

Rigshospitalet, vært læge Christian Graugaard,
er der tale om epokegørende ny forskning af ægyptolog Paul John Frandsen. Under video billedet på YouTube er der links til Københavns Universitets forlag, hvor man kan læse meget af bogen inklusiv indholdsfortegnelse osv. før man evt. bestiller det lille værk på ca. 225 sider. Utrolig meget heraf er dog kildeangivelser m.m., som er typisk for den slags forskning.

Hele foredraget er på 1 time og 45 min. med debat fra publikum. Jeg synes at Frandsen fører sig frem som en fremragende advokat i en retssag. Imponerende vil jeg mene. Og meget overraskende må de fleste vel indrømme! Et foredrag der tager pusten fra en!

knud vesterskov

DR bragte i deres udsendelse UDLAND en komentar om Afghanistans Dansende Drenge. Udsendelsen vidste hovedpersonen der havde solgt drenge helt ned til 11 årsalderen, men sluttede af med at vise hovedpersonen med en 6 årig dreng. I fimen klargøres det tydeligt at det er hovedpersonens egen søn, men DR viste det som om det var endnu et offer. Jeg betragter det som en følelsesmæssig og moralsk manipulation som DR ikke bør foretage sig, sandheden kan være grusom nok, det er ikke DR's opgave at lyve sig til en endnu værre konklution og miste deres troværdighed.