Nyhed
Læsetid: 2 min.

Militærjuntaen bliver ved magten

Endnu flere år med en diktatorisk militærjunta bliver resultatet af gårsdagens valg i Myanmar
Endnu flere år med en diktatorisk militærjunta bliver resultatet af gårsdagens valg i Myanmar
Udland
8. november 2010

De første resultater efter gårsdagens valg, hvor alle stemmer ved redaktionens afslutning endnu ikke var talt op, viser, at Solidaritetsunionen og Udviklingspartiet (USDP) vinder størstedelen af sæderne i det myanmarske parlament. Resultatet kommer ikke som nogen overraskelse.

USDP er det ene af to partier, der støtter og arbejder for militærjuntaen, ledet af General Than Shwe, i Myanmar.

USA's præsident Barack Obama har betegnet valget i Myanmar, det tidligere Burma, som hverken er frit eller retfærdigt.

»Alt for længe er indbyggerne i Myanmar blevet nægtet retten til at bestemme,« sagde den amerikanske præsident under et statsbesøg i Indien. Der har været adskillige forlydender om, at militærjuntaen har truet befolkningen til at blive væk fra stemmeboksen, hvis de ville stemme på et af de små oppositionspartier.

Få valgte at stemme

Den britiske avis The Guardian var, på trods af et myanmarsk forbud mod udenlandske valgobservatører og medier op til valget, til stede under gårsdagens valg. Det er antaget, at der er omkring 29 millioner stemmeberettigede i Myanmar, men ifølge den britiske avis nærmede stemmedeltagelsen sig på ingen måde de 80 procent, man så ved sidste demokratiske valg i 1990: '»I forstadsområder var der mange steder flere valgtilforordnede end egentlige vælgere,« skriver avisen. De skriver videre, at »ingen valghæfter blev uddelt, og der var ingen valgplakater for nogle kandidater eller partier med undtagelse af den nuværende regerings«.

Storbritanniens ambassadør i Myanmar, Andrew Heyn, skrev onsdag i The Guardian, at »jeg har førstehåndskendskab til flere, der er blevet advaret af valgofficerer om, at hvis de ikke stemmer på USDP, vil det skabe problemer for dem og deres familier«.

En anden grund til den manglende valgdeltagelse kan også findes i, at det eneste velorganiserede oppositionsparti, National League of Democracy (NLD), har opfordret til boykot af valget i Myanmar. Stifteren af NLD, og vinder af Nobels Fredspris i 1991, Aung San Suu Kyi fik en dom for at give husly til en amerikansk aktivist; det skete mens militærjuntaen havde placeret Suu Kyi i husarrest. En ny lov i Myanmar gør det umuligt for et parti at opstille en kandidat, der er idømt en straf i Myanmar. Derfor trak partiet sit kandidatur. NLD vandt i 1990 det demokratiske valg i Myanmar, men partiets leder, Aung San Suu Kyi, blev i stedet sendt i husarrest, og militærjuntaen, som havde styret landet siden 1962, fortsatte sit militærdiktatur.

Aung San Suu Kyi vil blive løsladt fra sin husarrest lørdag den 13. november.

I morgen bringer vi en reportage fra valget af Informations udsendte medarbejder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her