Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pentagon advarer mod læk af diplomatiske dokumenter

Det amerikanske forsvarsministerium advarer i skarpe vendinger mod offentliggørelsen af diplomatiske dokumenter fra USA's ambassader over hele verden. Dokumenterne menes at være på vej fra Wikileaks inden for den nærmeste fremtid
Udland
25. november 2010

Hundredetusinder af fortrolige amerikanske ambassadedokumenter kan være på vej ud på internettet. Wikileaks satte selv gang i spekulationerne mandag med en besked på Twitter:

»De kommende måneder vil se en ny verden, hvor den globale historie bliver omskrevet,« skrev de.

Lækagen er ifølge Wikileaks syv gange så omfattende som den nylige lækage af godt 391.000 militære logs fra Irak-krigen. Wikileaks har ikke selv udtalt noget nærmere om karakteren af den kommende lækage, men ifølge det amerikanske teknologi-magasin Wired er der tale om diplomatiske dokumenter fra de amerikanske ambassader i en ikke nærmere defineret tidsperiode.

Der har været spekulationer om en lækage af fortrolige ambassade dokumenter, siden den amerikanske efterretningsofficer Bradley Manning blev anholdt i maj måned i år mistænkt for at lække blandt andet en video af et amerikansk helikopterangreb i Bagdad til Wikileaks.

Manning blev anholdt efter at have fortalt den tidligere hacker Adrian Lamo om, hvordan han havde kopieret fortrolige dokumenter fra militære databaser og lækket dem. Lamo meldte Manning til FBI, og gik efterfølgende til det amerikanske teknologimagasin Wired med historien:

»Hillary Clinton og flere tusinde andre diplomater i hele verden vil få et hjerteanfald, når de vågner i morgen og finder ud af, at et helt lager med fortrolig udenrigspolitik er blevet gjort tilgængeligt,« var Mannings egne ord, da han beskrev lækagen over for Lamo:

»Alle steder, hvor der er en amerikansk repræsentation, er der en diplomatisk skandale, som vil blive afsløret. Det er det åbne diplomati. Verdensomspændende anarki i CSV-format (en komma-separeret fil ofte brugt i databaser, red.). Det er Climategate i globalt omfang og med en betagende dybde. Det er smukt og forfærdeligt,« skrev Manning videre.

Vil skabe ravage

Nyhederne om, at lækagen er på vej, fik tirsdag Pentagon til at advare både det amerikanske senat og Repræsentanternes Hus mod lækagen.

Ifølge Elizabeth King, leder af udenrigsministeriets juridiske afdeling, indeholder filerne »et enormt omfang af meget følsomme udenrigspolitiske emner«, der ifølge Pentagon kan blive offentliggjort allerede i morgen.

»Udenrigsministeriets indberetninger indeholder i sin natur analyser og oprigtige vurderinger, som alle regeringer foretager som en del af effektive udenrigspolitiske relationer (. ) Offentliggørelsen af den type informationer af Wikileaks er et uansvarligt forsøg på at skabe ravage og destabilisere den globale sikkerhed. Det bringer potentielt liv i fare,« skrev Elizabeth King.

Wikileaks har en politik om ikke at kommentere direkte på indholdet af kommende lækager, men svarede alligevel tilbage på Pentagons advarsler i går via Twitter:

»Pentagon hyperventilerer endnu engang over frygten for at blive holdt ansvarlig,« skrev de.

Vidensdeling

Ifølge Wired har de diplomatiske indberetninger været tilgængelige på grund af et vidensdelings initiativ kaldet Net-Centric Diplomacy. Initiativet blev oprettet efter 11. september og skulle gøre det lettere at kommunikere på tværs af forskellige afdelinger under USA's udenrigsministerium. I den forbindelse blev dele af de diplomatiske indberetninger gjort tilgængelige på det såkaldte SIPR-net hvor ansatte i det amerikanske forsvar, der var godkendt til et vist sikkerhedsniveau, heriblandt Bradley Manning, formentlig har haft adgang til filerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hemmeligheder.
Pentagon har aldrig lagt skjult på, at Cuba er en fare for alle rettroende vesterlændinge, til gengæld ved enhver, at den eneste fare på Cuba er Guantanamo.

Hvis det virkelig er unge Manning vi kan takke, må han stå til indtil flere Nobel-priser ... og er der ikke én, der passer til hans dåd, må der skabes én.

Hvis man ikke har noget at skjule, hvad piver man så for? Opfattelsen af offentligheden som en del af de fjendebilleder, man betjener sig af på myndigheds-niveau, er helt enkelt ikke i overensstemmelse med spillereglerne for det moderne åbne demokrati. Og i sidste ende, handler det om at udvikle dette, ikke afvikle det. Så enkelt er det...

Med venlig hilsen