Læsetid: 5 min.

En revne i muren?

Det var langt fra et demokratisk valg, og mange vælgere gjorde da heller ikke brug af deres stemmeret ved søndagens parlamentsvalg i Myanmar. Men selv om troen på, at militæret ville slippe taget i landet, var minimal, så var der enkelte steder også tegn på forsigtig optimisme
Vælgerne strømmede ikke til valgstederne i Myanmar, da de søndag havde mulighed for at påvirke udfaldet af parlamentsvalget med deres stemme. Mange mente nemlig ikke, at der var håb for, at valget kunne ændre noget.

Vælgerne strømmede ikke til valgstederne i Myanmar, da de søndag havde mulighed for at påvirke udfaldet af parlamentsvalget med deres stemme. Mange mente nemlig ikke, at der var håb for, at valget kunne ændre noget.

Reportage by Getty Images

9. november 2010

MYANMAR - Det var på en søvnig søndag i november, Myanmars fremtid blev afgjort. Gaderne i landets største by Yangon var halvtomme. De ellers velbesøgte buddhistiske pagoder lå stille hen, og selv politibetjente fandt tid til at tage sig en lur i skyggen.

Der var ingen kø foran valgstederne, der åbnede, mens solen stod op. En stille strøm af vælgere i deres pæne tøj mødte op fra morgenstunden. Valgsteder var der mange af - rigtig mange, mere end 40.000 ifølge officielle tal. Men her i landets største by blev mange væk. Ved middagstid var der nærmest tomt.

»Jeg vil ikke deltage i militærets proces,« forklarer en tidligere politisk fange og filosofilærer, der var blevet hjemme hos familien på denne historiske dag: »De er kun ude på at styrke deres egne interesser.«

Andre havde valget mellem løver, påfugle, bambushatte, lyspærer eller andre partisymboler trykt på stemmesedlerne. Som ved det seneste parlamentsvalg for 20 år siden har bambushatten en topscorer blandt store dele af befolkningen. Det er symbolet på det ledende demokratiparti, 'Den Nationale Demokratiske Styrke'. 'Styrken' er af kritikere blevet anklaget for at være demokratikampens forrædere, men ser det selv som dets noble arvtager. Som udbryderparti har det overtaget bambushatten fra dets 'moderparti', Den Nationale Liga for Demokrati, demokrati-ikonet Aung San Suu Kyis parti, der vandt det seneste valg ved en jordskredssejr, men havde valgt at boykotte dagens parlamentsvalg.

Veje for stemmer

Men det var ikke alle, der fik mulighed for at stemme frit. Mange statsansatte blev presset til at stemme for militærets parti, Unionens Solidaritets- og Udviklingspartiet, og andre fik ikke selv lov til at udfylde deres stemmeseddel.

»Min chef har allerede stemt for mig,« forklarer en utilfreds trafikbetjent, der havde fået selskab ved sit vejkryds af fire unge militærbetjente med skydevåben, men han var allerede først på formiddagen træt. Den seneste uge havde han haft vagt hver dag og derfor ikke set sin familie.

Hvis han havde kunnet stemme frit, var valget faldet på Aung San Suu Kyi, der holdes under husarrest længere nede ad vejen.

Hun kunne dog ikke selv stille op og har udtalt, at hun 'ikke kunne drømme om at stemme'.

Valgpression har der været masser af forud for denne dag. Især militærets parti gjorde inden søndagens valg brug af dets store magtapparat. I Yangon havde Partiet, med bystyrets penge, haft travlt med at asfaltere veje rundt omkring i byen op til valget.

Kun de beboere, der havde meldt sig ind i partiet og lovede at give det deres stemme, fik forbedret vejen foran deres huse. En hullet gade i det indre Yangon har fået fin ny cement vejoverflade, men kun i den ene side.

»De lovede os, at de laver den anden side senere, hvis vi stemmer på dem i dag,« forklarer en lokal handlende. Mange svage, ældre mennesker, der ikke kunne stemme på selve valgdagen, fik dagen forinden besøg af valgtilforordnede sammen med militærpartiets frivillige og blev presset til 'bare at sætte kryds, så de ikke fik problemer'.

Men ikke alle lod sig kue til at stemme på militærets parti, der er bedst kendt under slangnavnet 'Kyan Hpu' - 'det stædige næsehorn der varsler dårlige tider' - et ordspil på partiets officielle navn blandt en befolkning der trods alt stadig har plads til sarkastisk humor.

En nabogade har allerede fået en hel ny vej mod at levere 500 medlemmer til militærpartiet, nævner kvarterets myndighedsperson, der også var den ledende valgforordnede ved gadens valgsted. Han er medlem af militærets parti, men hans stemme er ikke til salg for cement.

»Jeg er medlem, men stemmer ikke på dem. Jeg stemmer på Den Nationale Demokratiske Styrke,« forklarer han.

Borgerpligt og sjusk

Først efter valgstederne lukkede, vågnede Yangon for alvor op - for en tid. Der blev talt stemmer i stor stil, og allerede en time efter lukketid indløb de første foreløbige valgresultater.

'Vi har vundet', erklærede en tidligere studenteraktivist, der som en af de få blandt sine venner ikke var endt i fængsel. I hans kvarter løb bambushat-kandidaten med sejren.

Han stemte selv uden tro på, at valget ville blive frit eller retfærdigt eller leder til den store forandring, da han ikke ville opgive kampen for demokrati uden modstand.

»Parlamentet bliver bare et gummistempel. Det er min borgerpligt at stemme. Hvis jeg ikke stemmer, er det det samme som at give dem (styret, red.) sejren uden kamp.«

Andetsteds i byen, i Aung San Suu Kyis kvarter, blev der talt stemmer til langt ud på natten. Mange valgtilforordnede var pensionister, der havde været oppe siden før daggry og nu var trætte. Det var stadigt varmt, og strømmen var ustabil. Som timerne gik, blev stemmeoptællingen mere og mere sjusket - ingen af de frivillige fra de opstillede kandidater, der skulle overse optællingen, turde protestere.

Kandidaten fra det ledende oppositionsparti førte med 50 stemmer, før resultaterne fra det sidste stemmested i valgkredsen blev gjort op. Her var der ingen observatører fra oppositionen tilstede.

Resultaterne lod vente på sig, mistænkeligt længe. Først kl. 3 om morgenen indløb de. Militærpartiet havde overraskende vundet stort set alle stemmerne fra dette enkelte valgsted, og det afgjorde sejren til deres fordel.

En revne i muren

I mange valgdistrikter meldte andre demokratikandidater, at de mange brevstemmer, som militærets parti havde indhentet fra - og udfyldt for - ældre menne- sker og regeringsansatte i meget stort antal, tilfaldt dets kandidater og havde været den udslagsgivende faktor.

I går aftes var de officielle valgresultater endnu ikke offentliggjort. Foreløbige analyser tyder på, at militærets 'Unions solidaritet- og Udviklingsparti' har vundet forholdsvist stort, men mange steder ikke på retfærdig vis.

Det ledende oppositionsparti ser foreløbigt ud til at have vundet mindst en tredjedel af dets valgkredse, mens de etniske minoritetspartier generelt har klaret sig forholdsvist godt.

Først når resultaterne for hele landet foreligger, hvilket ikke forventes før om en uges tid, vil det være muligt at se, i hvor høj grad militærets parti sætter sig tungt på hele magten overalt i landet.

Seks oppositionspartier har allerede klaget til valgkommissionen og truer med at boykotte valgresultatet, med mindre de mistænksomme valghandlinger undersøges grundigt, og overtrædelser af valgloven straffes.

En udenlandsk diplomat mener, at militæret den- ne gang har lært af den udbredte valgsvindel, der prægede afstemningen om forfatningen i 2008 og har været »mere snedige og selektive« med deres valgsnyd denne gang. Især ledende ministre, borgmestre og andre magtfulde kandidater fra det nuværende styre har vundet.

Trods valgsvindlen, som ikke kommer bag på selv de mest optimistiske iagttagere, ser demokrati-aktivister inde i landet valget som en delvis sejr: »Vi har slået en revne i muren,« konkluderer en af dem. »Nu skal vi bare slå helt igennem.«

I går var det igen hverdag i Yangons gader. Valgplakaterne var taget ned, og stemmestederne var atter skoler, klostre og kontorer som normalt. Livet går videre - tilsyneladende uforandret, men der er alligevel en forandring at spore. Folk hvisker ikke længere, når talen falder på politik.

 

Sofie Nymark er et pseudonym. Journalistens navn er redaktionen bekendt

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu