Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sahlin overlevede krisemøde

Mod de svenske mediers forventninger fik S-leder Mona Sahlin ikke dødsstødet under gårsdagens krisetopmøde i Socialdemokraterna. Men hendes dage som partileder er talte, vurderer eksperter
Den svenske presse har i den seneste tid været hård ved Socialdemokraternas leder Mona Sahlin. Hårdere end fortjent, vurderer historiker og kommentator på Dagens Nyheter Henrik Berggren. I går var der krisemøde i partiets topledelse, men Sahlin er fortsat partileder.

Den svenske presse har i den seneste tid været hård ved Socialdemokraternas leder Mona Sahlin. Hårdere end fortjent, vurderer historiker og kommentator på Dagens Nyheter Henrik Berggren. I går var der krisemøde i partiets topledelse, men Sahlin er fortsat partileder.

Fredrik Persson

Udland
13. november 2010

Hovederne kom alligevel ikke til at rulle under gårsdagens krisemøde i Sverigedemokraternas topledelse.

Det stod klart, da telefonkonferencen mellem Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin, og 26 af partiets distriktsordførere sluttede ved 16-tiden i går. Op til mødet havde flere svenske dagblade ellers lagt op til, at både Mona Sahlin og hendes nærmeste medarbejder, stedfortrædende partisekretær Stefan Stern, var i overhængede fare for at miste deres job.

De interne stridigheder i partiet er taget til i løbet af ugen, hvor kritikken er haglet ned over S-partitoppen og især Mona Sahlin. Først krævede Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) nyt blod i partitoppen og nye politiske visioner. Dernæst krævede Raimo Pärssinen, medlem af Socialdemokraternas partistyrelse, Mona Salins afgang som leder i fuld offentlighed.

Uroen kulminerede, da Mona Sahlin stillede sit job som partileder til rådighed og opfordrede resten af partitoppen og forretningsudvalget til at gøre det samme.

Ifølge flere kilder i Espressen.se var det planen, at Socialdemokraternas kredsordførere ville stille en række ufravigelige krav til Sahlin i går.

Hun skulle bl.a. redegøre for, hvordan hun vil forny partiets politik, og hvordan hun vil genskabe roen i partiet. Og endelig skulle hun fyre Stefan Stern, der beskyldes for at stå bag en smædekampagne mod den tidligere svenske finansminister Pär Nuder i forbindelse med ministerens afgang i 2008.

Men kravene blev tilsyneladende ikke bragt på banen.

Ved 16.30-tiden i går kunne Sahlin i hvert fald fortælle Expressen.se, at ingen af partifællerne havde stillet krav til hende under mødet.

»Vi har talt om, hvordan vi skal tilrettelægge arbejdet fremover. Alle er enige om, at ekstrakongressen haster,« sagde hun. Dermed overlevede S-lederen partikuppet i denne omgang. Men på sigt er Mona Sahlins dage som partiformand talte. Det vurderer den svenske historiker og kommentator på Dagens Nyheter, Henrik Berggren.

Leder for lang snor

»Mona Sahlin ender med at gå af. Med sin seneste opfordring til partitoppen spiller hun et meget farligt spil. Det kan godt være, partiet ikke kan enes om hvilken politik, der skal føres fremover. Men man kan godt blive enige om, at lederen trænger til at blive udskiftet,« siger Henrik Berggren. Han mener ikke, Sahlin har klaret jobbet som leder så dårligt, som de svenske medier har fremstillet det siden Socialdemokraternas nederlag ved valget til Riksdagen i september, hvor Moderaterna i spidsen for den borgerlige koalition vandt for anden gang i træk.

»Men hun fremstår som en dårlig leder. Og der skal man huske, lederskab er todelt. Det handler både om at tage gode beslutninger, men også om at vise, man har taget gode beslutninger,« siger han.

»Man kan sammenligne situationen med et fodboldhold, der har vundet og vundet. Når holdet så begynder at spille dårligt, går alle i panik og leder efter synderen. Er det træneren? Er det spillerne? Eller er det taktikken?« siger han.

At Mona Sahlin stadig er partileder, skyldes formentlig traditionen for at give Socialdemokraternas ledere relativ lang snor. Det vurderer Håkan Arvidsson, lektor og ekspert i svensk historie og den moderne svenske velfærdsstat.

»Det er lykkedes Sahlin at udskyde den interne diskussion i partiet indtil nu, fordi der har været enighed om at stå bag hende efter valget. En socialdemokratisk statsminister kan tåle ét valgnederlag, også to, uden at miste opbakning. Det gjorde Olof Palme for eksempel. Historisk set er det en rygmarvsrefleks hos Socialdemokraterna at feje kritikken ind under gulvtæppet,« siger Håkan Arvidsson.

Men de senere år har partiets medlemmer erkendt, at der er opstået en systemfejl i Socialdemokraternas politik, som er blevet synlig i takt med, at to af partiets ledere ved to valg i træk ikke har kunnet vinde regeringsmagten. Og derfor bryder konflikten nu ud i lys lue.

»For Socialdemokraterna har det været afgørende, at systemet blev holdt intakt, og at man førte en høj og ekstrem generøs bistandspolitik. Her har man overhørt vælgernes kritik. At borgerne først og fremmest skal arbejde og betale skat, var engang Socialdemokraternas udgangspunkt, men det er blevet overtaget af Moderaterna. Og i dag er en politik, der fører til højere og højere skatter, dømt til at tabe. Derfor taber Socialdemokraterna sine vælgere,« siger Håkan Arvidsson.

Samtidig kæmper partiet med at finde en oplagt afløser til Mona Sahlin: »Flere navne er blevet nævnt på det seneste, men ingen står stærkt. Valget af en ny leder afhænger jo af en lang række faktorer. Men først og fremmest, hvor populær den ene eller anden type kan blive. Skal man vælge en ny kvinde, en mandlig kommunalpolitiker eller en Göran Persson-type? Altså en traditionel, klassisk, mandlig og stabil socialdemokrat,« spørger Henrik Berggren. Heller ikke han har noget oplagt bud på en kandidat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

- Men på sigt er Mona Sahlins dage som partiformand talte. Det vurderer den svenske historiker og kommentator på Dagens Nyheter, Henrik Berggren.»Mona Sahlin ender med at gå af."

Kommentatorer kan sommetider ramme rigtigt.