Baggrund
Læsetid: 6 min.

Schwarzenegger vil være global klimaforkæmper

Filmstjernen, der blev Californiens guvernør, forlader snart sit politiske embede. Han vil nu koncentrere sine kræfter om at arbejde for en 'koalition af villige klimakræfter', der kan udfylde det politiske hul, der blev skabt, da COP 15 slog fejl
Arnold Schwarzenegger - her sammen med sin finansielle rådgiver Paul Wachter (t.v.) og pressemedarbejder Margita Thompson - er på jagt efter en ny identitet og vil kæmpe for klimaet, når han stopper som guvernør - bl.a. gennem R20-netværket.

Arnold Schwarzenegger - her sammen med sin finansielle rådgiver Paul Wachter (t.v.) og pressemedarbejder Margita Thompson - er på jagt efter en ny identitet og vil kæmpe for klimaet, når han stopper som guvernør - bl.a. gennem R20-netværket.

Sacramento Bee

Udland
25. november 2010

Det ligner et tæppefald for Arnold Schwarzenegger: I januar styrer hans politiske karriere som republikansk guvernør for Californien imod et mismodigt endeligt. En folkelig popularitet på under 30 procent, et underskud på statsbudgettet på 25 milliarder dollar og en arbejdsløshed på 13 procent rejser ikke tillokkende perspektiver for en videre løbebane i amerikansk partipolitik. Men på samme måde som de actionhelte, han så ofte har lagt personlighed til på film, er manden, de kaldte Governator, allerede i gang med at forberede sit comeback.

I hvad der sandsynligvis blev hans sidste optræden på verdensscenen som guvernør, lancerede Schwarzenegger i denne uge det såkaldte R20-klimanetværk en alliance af regionale ledere, som alle har forpligtet sig til at arbejde sammen om at bekæmpe klimaforandringer.

Schwarzenegger er initiativtager og founding father og træder således i karakter som en ny og selvbestaltet global leder i kampen mod klimaforandringer.

Bag scenen i teatersalen på University of California i byen Davis er Schwarzenegger kun få øjeblikke fra at afsløre den opskrift, som skal ruske Klodens apatiske og splittede befolkning vågen fra sin farlige lammelse i mødet med den overhængende fare. Men først langer han lige ud efter fadet med muffins, som er stillet frem i hans omklædningsrum. »Det er her og nu, der skal handles lige her,« siger han og griber resolut en.

Hvordan vil han så sætte ind over klimaændringer?

»Jeg har altid været en stærk tilhænger af at gøre tingene på globalt niveau,« siger han. »Alt hvad jeg har udrettet i mit liv, har jeg altid gået efter at gøre på verdensplan om det var fitness, bodybuilding, underholdning eller showbusiness.«

Schwarzenegger har været en international berømthed i over 40 år, lige siden han tog bodybuilding-verdenen med storm. Hvorefter han erobrede Hollywood. Hans ægteskab med Maria Kennedy Shriver førte ham direkte op i USAs elite. Men i dag er han 63, og actionhelt-fysikken er blevet lidt mere korpulent, skønt den er indhyllet i elegante jakkesæt og prydet med et slips, der ved miljøsammenkomster som denne holdes i iøjnefaldende lysegrønne nuancer.

En ny rolle

Schwarzenegger erklærer, at han kan se en ny rolle for sig selv som en, der kan mobilisere både verdensopinion og investeringskapital til støtte for projekter verden over inden for ren teknologi, der vil kunne levere et samlet bidrag til at mindske den globale opvarmning.

»Jeg tror, at jeg har talent for at formulere mig på en sådan måde, at verden forstår, hvad der bliver sagt, frem for at gøre alting mere kompliceret,« siger han.

Men forvent ikke at se en Schwarzenegger, der turnerer rundt med et lysbilledshow i Al Gore-stil. Governatorens version af grønt lederskab handler om at undgå overhovedet at nævne ord som klimaforandringer og drivhusgas-emissioner, som han forestiller sig, kun skræmmer alt for mange folk væk.

»Folk har det med at køre fast og forelske sig i deres egne slogans og små agendaer,« siger han. »Vi bliver nødt til at gøre det her lidt hipt. Det skal være sexet at være en del af denne bevægelse.«

Og dette indebærer, at der skal styres fri af partipolitik. Som republikaner nægter Schwarzenegger at se miljøet som alene en hjertesag for Demokraterne.

»Folk hænger fast i en masse politisk palaver, selv om det ikke er spor nødvendigt,« sige han. »Lad os nu bare holde politik uden for dette her og finde frem til, hvad vi sammen kan udrette.«

Det medium, som skal tjene som platform for næste fase af hans liv, kaldes altså R20 og samler ledere fra storbyer og stater, som Schwarzenegger har inviteret til at deltage i sit klimatopmøde denne uge.

Gruppen, hvis betegnelse helt bevidst spiller på G20 den landegruppe, der samler verdens største økonomier har planlagt at afholde en konference, der som side-event skal finde sted i Cancun, samtidig med FNs klimatopmøde. Her vil scenen være beredt for endnu en stjerneoptræden fra Schwarzeneggers side, og han overvejer også at dukke op ved Davos, den globale elites yndlingssnakkeklub. Herefter vil han vente og se, hvor R20 yderligere kan føre ham hen.

»Det her kan meget vel blive den vigtigste ting,« siger han om sin nye karriere, men nævner så i samme nu en række alternative interesser. »Det kan også være, at det bliver en af fem ting, jeg vil gøre. Showbusiness er også en mulighed. Eller forretningslivet i almindelighed.«

Grøn ved et tilfælde

Schwarzenegger indrømmer nærmest at være snublet ind i sin nye rolle som grøn aktivist, da han underskrev Californiens ambitiøse lov til bekæmpelse af klimaforandringer i 2006 samme år, som Al Gore udsendte En ubekvem sandhed. Fire år senere bidrog Schwarzenegger til at afværge et forsøg fra texanske olieselskaber på at få loven omstødt i forbindelse med midtvejsvalget.

Schwarzenegger siger, at han da gerne ville have været kendt som økonomi-guru men kedeligt nok satte Californiens statsbudget ny underskudsrekord med et minus på 25 milliarder dollar. Han ville også gerne have været et forbillede for en mindre polariserende og mere tværpolitisk favnende tilgang i USAs nationale politik, men erkender, at han ikke nødvendigvis har sine republikanske partifæller i Washington med sig her.

Dette efterlod en åbning i forhold til klimaet på et tidspunkt, da Kongressen og de internationale klimaforhandlinger begge viste sig ude af stand til at levere resultater. Og Schwarzenegger erklærer, at hele hans liv har handlet om at finde sådanne åbninger.

»I mit liv har jeg altid haft enorme ambitioner, men jeg var kløgtig nok til altid at søge ind i mig selv for at finde ud af: Hvad er mine talenter? Hvad kan jeg tilbyde verden? Og så må man arbejde med det. Hvad der så kommer ud af det, ved man aldrig helt. For seks år siden anede jeg ikke, at jeg ville blive trukket ind i dette her«, siger han. »Men nu er det dén vej, jeg skal.«

Det er for tidligt at sige, om R20 vil kunne få held til at udfylde et hul i den nationale og internationale indsats mod klimaforandringer. Dette års R20-møde, det tredje af slagsen, virkede som en noget forkølet affære det foregik i kliniske institutionelle og højteknologiske rammer på University of California i Davis.

Schwarzenegger præsterede dog at få en række store navne til at medvirke. Den britiske premierminister, David Cameron, deltog i en video-satellitsamtale. Prins Charles havde sendt en video, hvor han talte om global harmoni. Primatforskeren Jane Goodall havde sendt en gengivelse af chimpansers måder at hilse på. Harrison Ford og Deepak Chopra mødte op personligt, og det samme gjorde et par amerikanske guvernører.

Men ligesom Schwarzenegger står disse guvernører over for at forlade deres embede. En gruppe embedsmænd fra Kina, verdens største CO2-udleder, var også til stede på mødet, men skrev ikke under på noget. Ved frokosttid sagde en hollandsk embedsmand som skrev under til sine bordfæller, at hele arrangementet bare lignede »endnu en omgang tomme løfter«.

Moralsk tipping point

Men Terry Tamminen, Schwarzeneggers nære rådgiver og den egentlige daglige leder af R20, hævder, at organisationen står med gode muligheder for at udfylde det store hul, som er opstået som følge af FNs manglende evne til at sikre indgåelse af en global aftale om klimaforandringer.

Organisationen håber at kunne rekruttere medlemmer nok til at repræsentere 20 procent af verdens økonomier inden udgangen af 2011.

»Hvis vi kan nå en vis størrelsesorden i forhold til, hvilke økonomier der vil være med i en organiseret indsats for at nedbringe drivhusgasser, så står vi snart med, hvad man kunne kalde en koalition af villige,« siger han. »Forhåbentlig vil så endnu flere af verdens økonomier slutte sig til os, og på den måde kan vi nå frem til en slags moralsk tipping point, hvor det bliver nemmere for verdens resterende lande også at være med.«

Hvorvidt dette forehavende krones med held, afhænger i nogen grad af Schwarzeneggers evne til at mobilisere berømtheder, verdensledere og offentligheden. Få personligheder kan samle støtte fra globale ledere, som han kan eller prale med en global fanbase, der skal tælles i mange millioner.

Schwarzenegger siger, at et styrende princip for hans liv har været at vente på, at brikkerne falder på plads og så foretage sit træk.

»Der er meget, der allerede ser ud til at falde på plads sådan!,« siger han. »Det hele folder sig ud, og så er det, du siger: OK, så er det nu!«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Hvem kæmper nu for klimaet?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her