Læsetid: 3 min.

Social arv tynger Tyskland

Det er ikke kun i Danmark, det kan være svært at gå fra bistandsklient til bankdirektør. Tyskland er et af de europæiske lande, hvor der er ringest udsigt til at bryde den sociale arv. Men tyskerne aner det ikke selv, og det er et stort problem, siger ekspert
Tysk arbejder på et stålværk i Salzgitter arbejder med at fodre ovnen. Det er ganske svært at bevæge sig opad i det tyske samfund. har en ny undersøgelse vist.

Tysk arbejder på et stålværk i Salzgitter arbejder med at fodre ovnen. Det er ganske svært at bevæge sig opad i det tyske samfund. har en ny undersøgelse vist.

RAINER JENSEN

6. november 2010

Det er særdeles svært for tyskerne at rejse op ad den sociale rangstige. En ny undersøgelse af social mobilitet fra den politiske tænketank Heinrich-Böll-Stiftung viser, at unge tyskere har sværere end de fleste andre europæiske jævnaldrende ved at træde ud af deres forældres fodspor og forbedre deres egen sociale position.

Kun én pct. af tyske børn af ufaglærte forældre ender med af få ansættelse i en ledende stilling. De konkrete tal står imidlertid i grel kontrast til mellem 70-80 pct. af tyskeres opfattelse af, at det tyske samfund belønner talent med tilsvarende sociale muligheder.

Tallene understreger, at klasse og social baggrund stadig er en afgørende faktor i en af Europas største velfærdsstater, der har det som sit erklærede mål at skabe lige muligheder for alle.

Ifølge den tyske sociolog Reinhard Pollak, der står bag undersøgelsen, skal en af hovedårsagerne til den manglende sociale mobilitet findes i det rigide tyske uddannelsessystem, som på et meget tidligt tidspunkt deler børnene op i forskellige faglige niveauer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Sarpsborg

Dette er taget lige ud af 1. semester på Sociologi.. selv gymnasieelever ved dette fra samfundsfag. Så selvfølgelig ved de professionelle politikere i Regeringen det også. De handler bare omvendt på det.

Nå man siger social mobilitet, så siger de "Ja, FØJ! Dét må vi have afskaffet, og det kan KUN gå for langsomt!

Tyskland, Tyskland, Tyskland, Tyskland!